Μια μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση του δείκτη οδικής ασφάλειας

Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και αδιαφορίας για την οδική ασφάλεια, οι πολιτικοί μας θυμήθηκαν τα οδικά έργα και την ασφαλή κίνηση μας στο οδικό δίκτυο.
Μια μεγάλη ευκαιρία για την αύξηση του δείκτη οδικής ασφάλειας
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε κοινή εμφάνιση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, για να δείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την οδική ασφάλεια. Δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τις προθέσεις των ανωτάτων στελεχών της κυβέρνησης και ελπίζω τα οδικά έργα να ολοκληρωθούν γρήγορα.

Αν αποκτήσουμε νέους αυτοκινητόδρομους, τα κέρδη θα είναι πολλαπλά. Καταρχήν, θα ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες που είναι απομονωμένες από το κέντρο. Κερδισμένοι θα είναι και οι αγρότες, γιατί μέσα σε λίγες ώρες και με περιορισμένο κόστος, τα προϊόντα τους θα βρίσκονται στις κεντρικές αγορές. Αν εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία θα συμβάλουν και στην μείωση των τιμών των ελληνικών προϊόντων.

Μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τον τουρισμό. Η ‘’βαριά βιομηχανία’’ της χώρας θα αναπτυχθεί γρηγορότερα. Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τόσες άλλες τουριστικές δραστηριότητες, θα επωφεληθούν από την άμεση και γρήγορη πρόσβαση των τουριστών.

Όσον αφορά την οδική ασφάλεια τα οφέλη είναι προφανή. Ο επαρχιακός δρόμος με την λανθασμένη χάραξη γιατί αντέδρασαν οι κάτοικοι που έχουν χωράφια κοντά στον δρόμο, με το απαράδεκτο οδόστρωμα και την λανθασμένη σήμανση, θα δώσει την θέση του σε ένα νέο αυτοκινητόδρομο. Ένα αυτοκινητόδρομο υψηλών ταχυτήτων με αρκετές λωρίδες, χωρίς στροφές παγίδες, οδόστρωμα υψηλών προδιαγραφών, ορθή σήμανση και έλεγχο της κίνησης από την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο.

Το σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο είναι τα ακριβά διόδια. Δυστυχώς οι πολιτικοί που διαπραγματεύτηκαν τις συμβάσεις ανάθεσης των έργων, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σημειώστε, πόσο ευγενικά το λέω.

Μακάρι στο τέλος του 2015 να έχουμε νέους αυτοκινητοδρόμους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v