Σχέδιο Αθηνά

Όσα δεν θέλετε (αλλά πρέπει) να ξέρετε για το πού πηγαίνει σήμερα η παιδεία: στο Πυρ το Εξώτερον, για να το πούμε ευγενικά.
Σχέδιο Αθηνά
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Στην αρχή σκέφτηκα να βάλω τίτλο "Πώς να κάνετε καυτό σεξ και μερικές φωτογραφίες με χαριτωμένα γατάκια" για να τραβήξω την προσοχή σας, γιατί εκεί καταντήσαμε πλέον. Αλλά αυτό είναι ένα κείμενο για το Σχέδιο Αθηνά, ας έχουμε λίγη διαφάνεια. Σχέδιο Αθηνά, για όσους ζουν κάτω από μια ελληνική πέτρα, είναι το νέο και ανατρεπτικό νομοσχέδιο που εν συντομία προβλέπει την διάλυση του πανεπιστημίου όπως το ξέρουμε και την αντικατάστασή του από ένα έκτρωμα δίχως λογική.

Case in point, η σχολή μου (Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για τα κακά, κακά παιδιά που δεν με διαβάζουν τακτικά). Η σχολή μου θεραπεύει έναν κλάδο που δεν θεραπεύεται πουθενά αλλού στα πολλά, αναλώσιμα Ιστορικά που έχουν ανοίξει παντού για να παράγουν άνεργους, και το Σχέδιο Αθηνά προβλέπει την συγχώνευσή του με το γειτονικό τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Το μεν βγάζει "φιλολόγους", το δε βγάζει καθηγητές ρωσικών, τουρκικών κτλ (και για όσους έχουν φιλήσει αρκετούς κώλους, μέλη διπλωματικών σωμάτων). Κυκλώστε τις διαφορές. Παρομοίως, το τμήμα Πολιτικών Επιστημών μάθαμε πρόσφατα ότι απορροφάται από το Οικονομικών Σπουδών. Όλα αυτά τα συγχωνευμένα θα αποτελέσουν ένα ζαβό μεγαθήριο ονόματι Τμήμα Οικονομικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Επειδή η ανθρωπολογία συνδέεται με τους οικονομολόγους που με την σειρά τους συνδέονται με έναν καθηγητή ρωσικών.

Οι συνέπειες αυτού του πλάνου βρίσκονται ακόμα στον αέρα. Ίσως να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών, ίσως χάσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ίσως πάρουμε όλοι ένα καλάθι με καραμέλες σαν συγγνώμη για την ενόχληση. Προφανώς, πρώτα ναρκώνεις το θύμα σου με χλωροφόρμιο, μετά του δένεις τα χέρια και μετά του αποκαλύπτεις το σατανικό σου σχέδιο, όταν δεν μπορεί να φτάσει το iPhone του να καλέσει για βοήθεια ή να σε κάνει ρόμπα στο twitter. Και μια διευκρίνιση, μιλάμε για το Σχέδιο Αθηνά Ι. Που σημαίνει πως θα υπάρξει και ΙΙ και ΙΙΙ, και ίσως στο ΙΧ να νιώσουμε λίγο, αλλά θα είναι πολύ αργά, γιατί ο κώλος μας πλέον έγινε στάχτη και θα πεθάνουμε όλοι.

Κι επειδή έχω κάνει ήδη πολλά αστεία για να περάσω το πόιντ μου σε ‘σας, αρπάξτε λίγη επίκληση στο συναίσθημα. Είναι μία βδομάδα που η σχολή μου τελεί υπό κατάληψη. Μία βδομάδα που πέντε-δέκα-δεκαπέντε άτομα έχουμε χάσει τον ύπνο μας και οι μαύροι κύκλοι στα μάτια μας σηκώνουν τριγύρω χαλίκια και τα βάζουν σε τροχιά. Οι υπόλοιπες σχολές ακολούθησαν. Το Πολιτικών Επιστημών ψήφισε κατάληψη. Το Παρευξείνιων φοβάται, γιατί στα μυαλά των φοιτητών κατάληψη ισοδυναμεί με χαμένο εξάμηνο. Και επειδή η ΔΑΠ δεν τους αφήνει. Όχι, η ΔΑΠ έχει σοβαρότερες δουλειές, όπως να διοργανώνει σούπερ παρτάρα στο φουαγιέ της Νομικής με την Ελένη Χατζίδου! Fuck yeah.

Ποιος χρειάζεται λειτουργικό πανεπιστήμιο όταν έχεις ντέρτια; Αυτό φαίνεται να σκέφτονται οι φοιτητές της Κομοτηνής, όταν τους λες στα μούτρα τους πως όσα χρόνια ξετινάζουν τη μπάνκα των γονιών τους για το καταραμένο το πτυχίο που θα βάλουν στην κορνίζα, εν μια νυκτί (πολλές, για την ακρίβεια, αλλά ας όψεται η άγνοια) θα ακυρωθούν. Ότι το πτυχίο στην κορνίζα δεν θα έχει αντίκρισμα κι ότι, στην τελική, το Σχέδιο Αθηνά δεν είναι μια ιδέα που έβγαλαν από τον κώλο τους, αλλά ανήκει στον ευρύτερο νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση. Οι φοιτητές δεν γουστάρουν πολύπλοκες κουβέντες, άρα δείτε αυτό—

♥ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ♥

Σήμερα, λοιπόν, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013, το Σχέδιο Αθηνά περνά απ’ την επιτροπή της Βουλής. Θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες, θα αναδιοργανωθεί το πλάνο και με λίγα λόγια θα γίνει το πρώτο βήμα για να αποφασιστεί το μέλλον μας. Εμείς, οι νοήμονες Έλληνες φοιτητές, τασσόμαστε κατά του σχεδίου, κατά της παράλογης αλλαγής. Το πτυχίο μας, τα λεφτά μας και η ζωή μας δεν είναι μαριονέτα στα χέρια του κάθε υπουργού. Και θέλουμε να μας ακούσετε, να μας στηρίξετε και να ανοίξετε το στόμα σας.


Ίσως να αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών, ίσως χάσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, ίσως πάρουμε όλοι ένα καλάθι με καραμέλες σαν συγγνώμη για την ενόχληση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v