ΥΠΠΟΛ και Πινακοθήκη προ των ευθυνών τους (και των... εικαστικών τους προτιμήσεων) 

Οι καλλιτέχνες που αποσύρουν τα έργα τους από την Πινακοθήκη μέχρι να επανέλθουν εκεί τα βεβηλωμένα από τους χριστιανούς έργα της Σαγήνης του Αλλόκοτου, στριμώχνουν το υπουργείο.   

ΥΠΠΟΛ και Πινακοθήκη προ των ευθυνών τους (και των... εικαστικών τους προτιμήσεων)

Με χαρά και ικανοποίηση διάβασα για την πρωτοβουλία καλλιτεχνών ή/και κληρονόμων τους να ζητήσουν από την πινακοθήκη να αποσύρει προσωρινά από την Εθνική Πινακοθήκη έργα τους «έως ότου επανεκτεθούν τα έργα που παρανόμως κατέβηκαν από την έκθεση».

Προφανώς και αναφέρονται στα βεβηλωμένα από νεοχριστιανούς της Νίκης έργα που… έπαθαν «πόρισμα Τεμπών»: Στην αρχή αποσύρθηκαν, μετά μας είπε η Πινακοθήκη ότι θα τα επαναφέρει, μετά μας είπε ότι θα τα επαναφέρει αλλά μόλις εξασφαλιστεί «η ασφάλειά τους» για την οποία σχεδιάζονται «μέτρα» και τελικά δεν έχει επανέλθει τίποτα χωρίς να γνωρίζει κανείς τι μέλλει γενέσθαι.

Ευχή του υπουργείου Πολιτισμού βεβαίως βεβαίως είναι προφανώς να ξεχαστεί το όλο θέμα χωρίς να αναγκαστούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί να κακοκαρδίσουν τους ψηφοφόρους με το έντονο χριστιανικό αίσθημα, οι οποίοι ούτως ή άλλως στο τσακ είναι να ψηφίσουν Βελόπουλους και Νίκες και αναγκάσουν το Μαξίμου να κάνει τάματα στην εκατονταπυλιανή για να τους φέρει πίσω.

Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτή των καλλιτεχνών που υπογράφουν σχετική επιστολή https://www.in2life.gr/article/2010152/aposyrete-kai-ta-dika-mas-erga-epistolh-fotia-apo-24-kallitehnes-kai-klhronomoys-pros-yppo-kai-pinakothhkh κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα… κακοκαρδίζοντας την Πινακοθήκη και το υπουργείο που πιέζεται να ενεργήσει (αν και καθόλου δεν το θέλει).   

Για υπουργείο και Πινακοθήκη έλεγα και μου ήρθε στο μυαλό η νέα αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση που ξεκίνησε στον χώρο του ιδρύματος. Μάλιστα η συγκεκριμένη έκθεση μου ήρθε στο μυαλό με την μορφή της εξ απορρήτων της υπουργού, της γνωστής «εκπροσώπου Τάφου», κ. Άννας Παναγιωταρέα. Γιατί συνδύασα την έκθεση Τέτση με την εκλεκτή παραστάτιδα της κ. Μενδώνη; Μα γιατί η μορφή της φιλοξενείται στην έκθεση, καθώς είχε φιλοτεχνηθεί το πορτραίτο της από τον καλλιτέχνη!

Και που είναι το περίεργο; ίσως αναρωτηθεί κανείς. Αν το συγκεκριμένο πορτραίτο είναι ενδεικτικό του έργου μιας περιόδου του καλλιτέχνη γιατί να μην είναι αναρτημένο στην αναδρομική του έκθεση; Προσωπικά, δεν θα διαφωνήσω- άλλωστε δεν σκαμπάζω και πολλά από τέχνη. Κακές γλώσσες όμως λένε ότι μια και το συγκεκριμένο πορτραίτο ανήκει στην «προσωπική συλλογή» της κ. Παναγιωταρέα, η παρουσία του στην έκθεση αποτελεί μάλλον δάκτυλο του περιβάλλοντος του υπουργείου (για να το θέσω κομψά) παρά πηγαία επιλογή της επιμελήτριας.

Λέω να μην δώσω σημασία σε κακίες όμως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v