Οι αρμοδιότητες και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι

Ακόμη και τώρα, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την καταιγίδα που έπληξε την Αττική την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο οδικό δίκτυο.
Οι αρμοδιότητες και οι πλημμυρισμένοι δρόμοι
Ακόμη και τώρα, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την καταιγίδα που έπληξε την Αττική την περασμένη Παρασκευή, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στο οδικό δίκτυο. Υπάρχουν σκουπίδια και όγκοι χωμάτων στους δρόμους. Τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές. Τα φανάρια υπολειτουργούν. Τα φρεάτια είναι γεμάτα με διάφορα αντικείμενα.

Την περασμένη Παρασκευή οι κρατικοί λειτουργοί που έχουν την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της λειτουργίας των βασικών υποδομών, έχασαν την μπάλα. Μέσα σε λίγα λεπτά, φάνηκε η ανικανότητα των δημοσίων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Ενώ εμείς οι οδηγοί, για μια ακόμη φορά υποστήκαμε τις συνέπειες από τις αδυναμίες της ακριβοπληρωμένης δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός αυτοκίνητων και μοτοσικλετών, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την πρωτοφανή νεροποντή.

Επίσης, ήρθε στην επικαιρότητα και το θέμα των αρμοδιοτήτων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δημοσίας διοίκησης. Το ΥΠΕΚΑ έχει την ευθύνη για τους μεγάλους οδικούς άξονες, τα ποτάμια και τους χείμαρρους. Η περιφέρεια ελέγχει τους δρόμους μικρότερης κυκλοφορίας και άλλα οδικά έργα. Ο Δήμος ευθύνεται για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, τα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια.

Μετά την καταιγίδα, η μια υπηρεσία έριχνε στην άλλη την ευθύνη, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα. Όπως γίνεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά είδαμε το ελληνικής παράγωγης έργο με τίτλο ‘’Κανένας κρατικός λειτουργός δεν φταίει για τίποτα’’.

Επειδή όμως τώρα, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να πάρει μπροστά η οικονομία μας, είναι ευκαιρία να επανεξεταστεί το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Γνωρίζω την προσπάθεια που κάνουν διάφοροι φορείς, να κρατήσουν με κάθε τρόπο την αρμοδιότητα των έργων και δραστηριοτήτων, για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο χάρτη της δημόσιας διοίκησης, αλλά πλέον δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο την ανικανότητα τους.

Μια καλή λύση είναι να δοθούν στους Δήμους περισσότερες αρμοδιότητες αλλά ταυτόχρονα να πάρουν και τα ανάλογα κονδύλια. Βέβαια, πριν γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των κρατικών χορηγήσεων. Είδαμε τι έγινε στο Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλους μικρότερους δήμους.

Τέλος, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους τροχονόμους. Πλήρωσαν τη νύφη για μια ακόμη φορά. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταιγίδα, προσπάθησαν να ρυθμίσουν την κυκλοφορία κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v