Να χαμογελάσουμε;

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου επεφύλασσε μια θετική είδηση για την αγορά του αυτοκινήτου: Αύξηση των πωλήσεων. Τι άλλαξε; Είναι τεχνικοί λόγοι ή πραγματική αλλαγή τάσης; 
Να χαμογελάσουμε;
Μετά από τόσες αρνητικές αναφορές για την πορεία των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκίνητων στην ελληνική αγορά, ήρθε και μια ευχάριστη είδηση.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου το κοντέρ έδειξε θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα τις πρώτες 15 ήμερες του δευτέρου μήνα της χρονιάς πήραν πινακίδες 1.955 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα. Η αύξηση - το ξαναγράφω για το θυμόμαστε: η αύξηση - ήταν 15,89% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Άλλες εποχές θα κάναμε πάρτι όσοι ασχολούμαστε με το αυτοκίνητο και αφουγκραζόμαστε τις εξελίξεις στον πολύπαθο χώρο του αυτοκίνησης. Τώρα όμως είμαστε απλώς ικανοποιημένοι, γιατί γνωρίζουμε ότι μέρος αυτών των πωλήσεων προέρχονται από τον Ιανουάριο λόγω της καθυστερημένης εφαρμογής της διάταξης της απόσυρσης.

Προσπαθούμε να προβλέψουμε πως θα κινηθεί η αγορά τις υπόλοιπες μέρες του μήνα και κυρίως πως θα αντιδράσουν οι υποψήφιοι αγοραστές τον Μάρτιο.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία από την αγορά του αυτοκινήτου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

-Από τα 1.955 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν, τα 1.300 ήταν λιανικές πώλησης και τα υπόλοιπα 650 αφορούν εταιρικές πωλήσεις.

- Την πρώτη θέση στη λίστα των πωλήσεων για ένα ακόμη μήνα την πήρε η Opel με 216 αυτοκίνητα. Σημαντική είναι η επιτυχία και της Citroen που φιγουράρει στη δεύτερη θέση με διαφορά μόλις 5 αυτοκίνητα από την πρώτη Opel. Η Skoda κλείνει την τριάδα με πολύ καλή επίδοση, 188 πωλήσεις.

- Όμως έχασαν έδαφος από την μάχη των πωλήσεων δυο εταιρείες, που πρωταγωνιστούν στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στην Toyota (178 πωλήσεις), η οποία πήρε την τέταρτη θέση, και στην VW (165 αυτοκίνητα) που βρέθηκε στην πέμπτη θέση. Βέβαια οι διαφορές είναι μικρές αλλά αυτή την περίοδο οι μάρκες, μετράνε ακόμη και την μια πώληση, γιατί επηρεάζει την διαμόρφωση των μεριδίων. Επίσης βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς και όλα μπορούν να αλλάξουν.

- Ακολούθησαν Nissan 148, Hyundai 137, Peugeot 86, Suzuki 69, Kia 60, Ford 51, Fiat 49 κ.α.

Τέλος, να σημειώσω ότι οι εταιρείες κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να συμπιέσουν τις τιμές και να προσελκύσουν πελάτες. Όσοι μπορούν να αποκτήσουν καινούργιο αυτοκίνητο έχουν περισσότερες ευκαιρίες αυτή την περίοδο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v