Πολιτικός κατηγορούμενος

Ξεσηκώθηκαν οι φεμινίστριες και ο Πρετεντέρης για το ότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερασπίζεται έναν κατηγορούμενο για βιασμό. Δηλαδή ορθότερο έιναι να αποφασίσει μόνης της πως όποιος κατηγορείται για βιασμό -δε μπορεί!- θα είναι είναι ένοχος;
Την προηγούμενη εβδομάδα εντυπωσιάστηκα από την Πρωτοβουλία της εφημερίδας «Τα Νέα» να φιλοξενήσουν ένα δισέλιδο (αν θυμάμαι καλά) για έναν πελάτη της παθιασμένης, ως νεοφώτιστης, βουλευτού του Σύριζα, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Εκεί ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναδείκνυε ότι μία από τις υποθέσεις που έχει αναλάβει η κ. Κωνσταντοπούλου είναι η υπεράσπιση ενός κατηγορούμενου για βιασμούς τουριστριών.

Ρητά δε έθετε το ερώτημα «πως είναι δυνατόν» να υπερασπίζεται κάποιον που βαρύνεται με αυτές τις κατηγορίες. Ως λεζάντα μάλιστα κάτω από τη μεγαλύτερη φωτογραφία του δημοσιεύματος έγραφε: «η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης κατηγορούμενου για βιασμούς».

Ομολογώ πως διασκέδασα με την ανάγνωση την οποία ολοκλήρωσα λαίμαργα , αφού δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η επίθεση στην ενοχλητική (δεν είναι;) πολιτικό θα ήταν τόσο απροκάλυπτη.

Είχα ξεχάσει το όλο θέμα έως ότου είδα σήμερα στην ειδησεογραφία ότι την ώρα που η υπόθεση του «βιαστή» συζητιόταν έξω από τον Άρειο Πάγο, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είχε συγκέντρωση ζητώντας την καταδίκη του κατηγορούμενου. Λίγες δε μέρες πριν, ο σύλλογος αυτός είχε κυκλοφορήσει μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Ρωτάμε τον ΣΥΡΙΖΑ αν εγκρίνει την ανάμειξη της βουλεύτριάς του στο συγκεκριμένο θέμα, ως συνηγόρου του βιαστή, η οποία μάλιστα προσπαθεί με στρεψοδικία, αρνησιδικία, κωλυσιεργία να μην καταδικαστεί ο βιαστής».

Στην υπόθεση παρεμβαίνει με αρθρογραφία του και ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης ο οποίος σχολιάζει πως «δεν επιλέγουν μόνο οι κατηγορούμενοι δικηγόρο. Επιλέγουν κι οι δικηγόροι κατηγορούμενο. Το ερώτημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο όταν η συνήγορος του βιαστή εκτός από γυναίκα δηλώνει και αριστερή».

Κατ΄αρχήν θέλω να πω ότι το ερώτημα γίνεται ακόμη σοβαρότερο «όταν η συνήγορος του βιαστή εκτός από γυναίκα δηλώνει και αριστερή» μόνο αν είσαι λαϊκιστής του κερατά.

Στο κυρίως θέμα τώρα: Τόσο οι κυρίες με τα καμένα σουτιέν όσο και ο Γ. Πρετεντέρης παραλείπουν το βασικότερο: Ο κατηγορούμενος «κατηγορείται για βιασμό». Το αν είναι αθώος ή ένοχος μένει να φανεί- αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα της απονομής δικαιοσύνης. Πρέπει να έχει πολιτικό βάρος για έναν δικηγόρο το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο πελάτης του; Αν πιστεύει ότι ο πελάτης είναι αθώος έχει καθήκον να υπερασπιστεί αυτή την πεποίθηση. Αν πάλι δεν πιστεύει στην αθωότητα του φερόμενου ως δράστη και με κάποιον τρόπο το μάθουμε, νομίζω ότι δικαιούμαστε να λέμε ότι ο συνήγορος είναι τόσο άκαρδος ώστε να είναι αδίστακτος. Είναι τρελό όμως αυτό το συμπέρασμα να βγαίνει από το ότι η συνήγορος έχει το ίδιο φύλο με τα θύματα των εγκλημάτων ή/και με το ότι ανήκει σε κάποια πολιτική παράταξη!

Δηλαδή, τι; Όλοι ξέρουμε ότι αυτός είναι ο βιαστής, αλλά η Κωνσταντοπούλου πάει να τον βγάλει λάδι; Αυτό είναι στρεβλή απονομή δικαιοσύνης. Αν κάποιος θεωρεί ότι γνωρίζει κάτι σχετικό, ας διαμαρτυρηθεί καλύτερα για αυτό- είναι σημαντικότερο από το ότι «η αριστερά έχει στους κόλπους της μια βουλευτή που υπερασπίζεται διάφορους».

Το όλο σκηνικό, όπως το προσεγγίζει η πλευρά σουτιέν- Πρετεντέρη, μου θυμίζει την αμερικανικού τύπου υποκρισία της εκεί κοινής γνώμης, η οποία διανύει το μεγαλύτερο μέρος του να προσάψει κάτι σε κάποιον, μόνο και μόνο ακούγοντας κατηγορίες εναντίον του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v