Χίλια μπράβο, Πρωθυπουργέ μας!

Πολλά καλά λόγια είχε να πει για τον Αντώνη Σαμαρά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Γκένσερ, με αφορμή την βράβευσή του ως "πολιτικού της χρονιάς" απο τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Τόσα πολλά φίλε γερμανέ, που ... χανσ΄ και το δίκιο σου.   
Τον Σαμαρά τον γνώρισε προς το τέλος της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, λέει ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ένας από όσους ψήφισαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό «Ευρωπαίο Πολιτικό της Χρονιάς», στο σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, Handelsblatt.

«Μου τον εμπιστεύθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας παλιός και δοκιμασμένος φίλος κι εγώ τον υποδέχθηκα στον κύκλο των συναδέλφων μου με ανοιχτές αγκάλες και, λόγω των συστάσεων του παλιού μου φίλου, τον υποδέχθηκα ακόμη με μεγάλη περιέργεια και καλή διάθεση», πρόσθεσε ο κ. Γκένσερ και μου θύμισε το «σύνθημα» που είχε γραφτεί επί αποστασίας Κατσίκη και που κοσμούσε για χρόνια τα προστατευτικά των έργων του Μετρό στην Ομόνοια. «Ποιος σε έκανε άνθρωπο Αντώνη;», ρωτούσε εύγλωττα ο εμπνευστής της ρητορικής ερώτησης.

Και συνεχίζει ο Γερμανός πολιτικός: «(…)Ένα αξίωμα, το οποίο ήταν σαφές ότι θα απαιτούσε από τον κάτοχό του το απόλυτο - ικανότητα επιβολής, αυτοπεποίθηση και προ πάντων ανάληψη ευθύνης. Σε αυτές λοιπόν τις ώρες ευθύνης, από τον πολιτικό, ο οποίος κατά το παρελθόν κατέκρινε την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων λιτότητας, έγινε ο πολιτικός ο οποίος αναγνώρισε τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση». Κοίτα να δεις, σκέφτηκα διαβάζοντας το συγκεκριμένο απόσπασμα, πως μεταμορφώνεται σε υπεύθυνη πολιτική θέση η κωλοτούμπα.

«Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε τι σημαίνει για μια χώρα, να βρίσκεται στην κορυφή μια προσωπικότητα, η οποία - σε μια κατάσταση σχεδόν χωρίς προοπτική - αντιλαμβάνεται τον σωστό δρόμο και τον ακολουθεί, ενάντια σε όλα τα εμπόδια». Κάπου εδώ ακόμη και ο σαμαράς πρέπει να αναρωτήθηκε στα σοβαρά αν του κάνουν πλάκα.

Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για την Κυβέρνηση που βγήκε με παντιέρα την διαπραγμάτευση, επί έξι μήνες διαπραγματευόταν τη λήψη μιας προκαθορισμένης δόσης και που από τον Μάιο προσπαθούσε να περάσει τα μέτρα τα οποία είχαν ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2011 και είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Δεν έχει γίνει ούτε μία «δομική μεταρρύθμιση», ενώ στη διαπραγμάτευση η επιτυχία που έχει έως τώρα να επιδειχθεί αφορά μια αόριστη υπόσχεση της Γερμανίας ότι «θα το δούμε». Για αυτά τα επιτεύγματα χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς «το απόλυτο»;

Είπαμε υπουργέ μου να του γράψεις ένα δυό καλά λόγια, όχι να φανείς φρούτο…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v