Οι φανατικοί και ο κόσμος τους

Ο δικτάτορας Ντερτιλής αρνείται να πάει στην κηδεία του γιού του αν δεν του ζητήσει συγγνώμη το ελληνικό κράτος για την ισόβια κράτηση που του επέβαλε με τη μεταπολίτευση και ο Ιοβόλος προπαθεί να φανταστεί τι στο *&%(@* έχουν στο μυαλό τους οι απανταχού φανατικοί.
Διάβαζα την είδηση για το εγκεφαλικό που έπαθε ο δικτάτορας χουντικός Ντερτιλής, ο οποίος σε ηλικία 88 ετών παραμένει στη φυλακή εκτίοντας τα «ισόβια» του Καραμανλή.
Ο Ντερτιλής είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία 19χρονου φοιτητή έξω από το Πολυτεχνείο, στις 18 Νοεμβρίου του 1973.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η κηδεία του γιου του Ντερτιλή. Η διεύθυνση των φυλακών προσφέρθηκε να τον αφήσει να παραστεί, και μάλιστα χωρίς τις χειροπέδες που επιβάλει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο ίδιος ο Ντερτιλής αρνήθηκε να υπογράψει την σχετική αίτηση που χρειαζόταν.

Ο λόγος της άρνησής του, σχετίζεται με την πάγια θέση του ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη για την κράτησή του, καθώς δεν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο για κανένα έγκλημα.

Δε μπόρεσα να μην σκεφτώ τον δικό μου παππού. Ταλαιπωρήθηκε ως αριστερός με εξορίες και φυλακές, υπέγραψε δήλωση κοινωνικών φρονημάτων και έζησε την καταφρόνια του ΚΚΕ και έγινε δεκτός με παρακάλια ξανά στους κόλπους του κόμματος. Από τότε και μέχρι που πέθανε αρνιόταν να ακούσει οτιδήποτε που ξέφευγε από την κομματική γραμμή. Έδινε πάντα γενναίες εισφορές στο κόμμα, προπαγάνδιζε στο φαρμακείο του τις θέσεις της επανάστασης, ανέτρεχε για γνώση στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια (!) και έπινε νερό στο όνομα του εκάστοτε γ.γ. ΚΚΣΕ. 

Μάλιστα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν στα τελευταία του προσπαθούσε να πουλήσει ριζοσπάστη στον διπλανό του- επίσης γηραλέο κύριο. Και όλα αυτά για να είναι πάντα "δεύτερης τάξης" στέλεχος, λόγω της δήλωσης.   

Η ιδεολογία, ειδικά όταν γίνει πίστη, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα σε ένα μυαλό. Το βασικότερο από αυτά είναι να καταργήσει τη λογική του, μια που τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, αντιστρατεύεται τις επιταγές της.

Ο λόγος που προσπαθώ να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης των φανατικών έχει να κάνει με τη Χρυσή Αυγή. Προφανώς, σκέφτομαι, δεν είναι όλοι μπούφοι και αυτό είναι που τους κάνει επικίνδυνους. Είμαι πεπεισμένος ότι η άνοδος των ακροτήτων είναι απόρροια της οικονομικής εξαθλίωσης του κόσμου και όχι μια συνειδητή ιδεολογική μετατόπιση του 10%.

Αυτό σημαίνει ότι αν τα πράγματα βελτιωθούν, η Χρυσή Αυγή θα επιστρέψει στο 1% εν μία νυκτί; Όσο περισσότερο μένει στο προσκήνιο και στις… καρδιές των πιστών τόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v