Like-σμός

Το Facebook αποφάσισε να διαγράψει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και δίνει σε όλους- όχι μόνο στους φασίστες- ένα καλό δείγμα για το τι σημαίνει να έχεις απόλυτη εξουσία και να διαγράφεις κατά το δοκούν. Γιατί καμιά φορά και το like θέλει σκέψη .
Το Facebook δεν μου είναι συμπαθές. Δεν είναι ότι μου έχει κάνει κάτι προσωπικά, αλλά να: Δεν μπορώ να υποφέρω αυτή την διάχυτη πατατοαγάπη και την «ψαγμένη» ημιμάθεια. Την «οργή» για την παραμικρή ιδεολογική απόκλιση απο το πολιτικώς ορθό, και τις σπάνιες εμφανίσεις του χιούμορ.

Χθες, το Faceboοk ανακοίνωσε ότι διαγράφει το προφίλ των μελών της Χρυσής Αυγής, καθώς κρίθηκε ότι παρέβαιναν την πολιτική της εταιρείας κατά της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού.

Δεν θεωρώ ότι το Facebook έδειξε ευαισθησία για τα κοινωνικά αντανακλαστικά της ελληνικής πραγματικότητας. Σφόδρα πιθανότερο θεωρώ το ότι δεν θέλησε να ρισκάρει μια σύγκρουση με αυτό που στον απανταχού αγγλοσαξωνικό κόσμο ταυτίζεται με το πολιτικώς ορθό.

Λέει η εταιρία: γιατί να ρισκάρω εγώ κάποιο viral ρεύμα κατά όσων «προωθούν ή επιτρέπουν την προώθηση ρατσιστικών ιδεών; Γιατί να έχω το φόβο των μηνύσεων από την τάδε ή τη δείνα εβραϊκή κοινότητα ότι προσβάλω τα θύματα του ολοκαυτώματος; Πέτα τους έξω και τσίμπα και τα likes αυτών που αυτοπροσδιορίζονται με το να κράζουν τα φασιστάκια στα social media.

Αυτό όμως είναι ερμηνεία δική μου και άπτεται της προσωπικής μου αισθητικής. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν είναι καθόλου έτσι.

Κατ΄αρχήν να πω ότι νομικά το Facebook έχει το απόλυτο δικαίωμα να διαγράψει κάποιον, μια που κρατά και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Όμως το ότι το 90% της ελληνικής κοινωνίας συμφωνεί σήμερα με τις αποφάσεις του Facebook και την άποψή του για το τι «παραβαίνει την πολιτική της εταιρίας» είναι προφανώς συμπτωματικό.

Αύριο, ας πούμε, ο επικεφαλής του ομίλου του Facebook που δεν θα είναι κοντά στα τριάντα αλλά κοντά στα πενήντα και- κατά τεκμήριο- συντηρητικότερος, η πολιτική της εταιρίας μπορεί να λέει ότι δεν πρέπει να θίγεται το «κάλλος» ως έννοια και ότι άρα οι χοντροί «παραβιάζουν την πολιτική της εταιρίας για την ομορφιά και την καλαισθησία» και θα πρέπει να κλείσουν τα προφίλ τους.

Γενικώς το να συγκεντρώνεται κάπου πολλή εξουσία ήταν πάντα επικίνδυνο. Κατά τη γνώμη μου, η λύση για την άνοδο του νεοφασισμού στην Ελλάδα δεν είναι να κλείσουμε το στόμα των χρυσαύγουλων. Άρα δεν συμφωνώ με το να αποκλειστούν από κάποιο ή από όλα τα social media.

Νομίζω ότι πολλοί από αυτούς που έκαναν Like στην απαγόρευση θα πρέπει να φωνάξουν  για την σκληρή στάση της εταιρίας έναντι των αίμα- τιμή πίτμπουλ! Το λέω και με υστεροβουλία.

Όχι τόσο γιατί αύριο- μεθαύριο κινδυνεύουμε να αλλάξουμε πολιτική τοποθέτηση, αλλά γιατί μπορεί να παχύνουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v