Η πολυεθνική κρύβεται πίσω από τη Μπούργκα

Το IKEA κατηγορείται για τον κατάλογό του της Σαουδικής Αραβίας, η γυναίκα του Μιχαλολιάκου μετέχει σε ευρωπαϊκή υποεπιτροπή για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, η Κανέλλη φοβάται το "φίδι" και Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλος κάνουν τις πάπιες για μια λίστα που θα έπρεπε να έχουν προωθήσει και οι δύο.    
Κριτική μαθαίνω απευθύνεται στην IKEA, λόγω της απόφασής της εταιρίας να αφαιρέσει τις γυναίκες από τις φωτογραφίες του καταλόγου του που κυκλοφορεί στη Σαουδική Αραβία. Ουκ ολίγοι δυτικοευρωπαίοι κατηγορούν την πολυεθνική για φυλετικό διαχωρισμό και αμαυρώνουν την εικόνα του άψογου σουηδικού μοντέλου.

Φωτογραφίες όπως αυτή που φαίνεται εδώ ίσως μπορούν να εξοργίσουν τον αναγνώστη που δεν θα σκεφτεί κυνικά. Είναι το ίδιο προϊόν στη μία περίπτωση φωτογραφημένο για τον κανονικό κατάλογο της IKEA, και στην άλλη για τον σαουδαραβικό.

Το «φάουλ» είναι προφανές. Για μισό λεπτό όμως. Τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν αφού υπάρχει σχετικός νόμος στη χώρα, κατά τον οποίο οι γυναίκες απαγορεύεται να εμφανίζονται με ακάλυπτο δέρμα αν δεν θέλουν να θεωρηθούν ως μετέχουσες σε πορνογραφία; Η άλλη τους εναλλακτική είναι να αγνοήσουν την εκεί αγορά και να μην ανοίξουν καθόλου υποκαταστήματα. Μα, είναι δυνατόν μια πολυεθνική να αγνοήσει την αγορά τόσων εκατομμυρίων για τέτοιους λόγους;

Στο μυαλό των ρομαντικών, είναι. Ας σημειώσουμε εδώ ότι αυτούς τους «ρομαντικούς» στοχεύει η ΙΚΕΑ όταν προβάλει την εικόνα του άψογου εργοδότη, και του μέχρι αηδίας πολιτικώς ορθού σουηδικού οργανισμού.
















Είναι όμως παμπάλαιο λάθος του δυτικού πολιτισμού να θεωρεί τις συνήθειές του ως σωστές και τις συνήθειες των άλλων ως αναχρονιστικές φονταμενταλιστικές μπούρδες. Άρα τι πρέπει να κάνει το IKEA; Κατά τη γνώμη μου αυτό ακριβώς που κάνει: στη Σαουδική Αραβία να εξαφανίζει τις «ακάλυπτες» γυναίκες και στην Ευρώπη να δίνει εξηγήσεις για αυτό.

Ό,τι μοιάζει ρατσιστικό σε ένα φόρουμ, σε ένα άλλο είναι ρουτίνα.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και στην ελληνική Βουλή και περιέλαβαν στην υποεπιτροπή της Ευρωπαϊκής επιτροπή Ισότητας, μεταξύ άλλων 14 Ελλήνων βουλευτών, και τη σύζυγο του αίμα-τιμή-Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια.

Εκτός και αν κάποιος ήθελε απλώς να κάνει πλάκα, φαντάζομαι ότι πρόκειται για εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής, ο οποίος απαιτεί να υπάρχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα.

Σήμερα διάβασα ότι σε ομιλία της από τις Βρυξέλλες, η Λιάνα Κανέλλη προέβλεψε ότι «το φίδι της ακροδεξιάς θα μας φάει όλους». Αν ήμουν στη θέση της δεν θα είχα ξεπεράσει ακόμη ότι όταν έγινε η ιστορία με τα χαστούκια του Κασιδιάρη περισσότερος κόσμος υποστήριξε τους χρυσαυγίτες παρά την ίδια. Εδώ που τα λέμε, και στη θέση της που δεν είμαι, πάλι δυσκολεύομαι να το χωνέψω. Δεν βιάζομαι όμως. Σιγά- σιγά. Μέχρι να μας φάει, έχω χρόνο.

Υ.Γ. Ωραίο το "τέννις" Βενιζέλου- Παπακωνσταντίνου για το ότι κανένας δεν προχώρησε  τη λίστα με τα ονόματα! Τιμάει τόσο την παλιά, όσο και την νέα ηγετική ομάδα του κινήματος, και δίνει στους ψηφοφόρους του πραγματικά να καταλάβουν ότι το κόμμα έχει αλλάξει.    
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v