Ευθιξία με... όρια

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε μια άκρως πρωτότυπη (και ηθικώς υπαγορευμένη!) κίνηση αποφάσισε να αναστείλει τη θητεία του. Η ευθιξία σε αναστολή μέχρι να φανεί αν θα μας βρούνε τίποτα μεμπτό ή αν θα τη γλιτώσουμε.    
Καλώς η κακώς, ο ελληνικός τύπος το περασμένο Σαββατοκύριακο έβγαλε στη φόρα διάφορα ονόματα πολιτικών, τα οποία φέρεται ότι βρίσκονται (;) στη λίστα του ΣΔΟΕ. Το «καλώς ή κακώς» αφορά τη «δεοντολογία» και το βάρος που αυτή η αρετή έχει σε σχέση με την «ανάγκη ενημέρωσης».

Το αν έπρεπε ή όχι να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτά είναι λοιπόν συζητήσιμο. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν, ο κάθε πολιτικός επιδόθηκε σε μια ατομική προσπάθεια επιβίωσης- δεν είναι καιροί για να τα αφήνεις αυτά στην τύχη, γιατί η μανία του κόσμου για αίμα σε εξαφανίζει εν μία νυκτί.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέχει τη θέση του Προέδρου της ελληνικής βουλής. Είναι η τρίτη τη τάξει θεσμική θέση στην ελληνική δημοκρατία και άρα εκ των πραγμάτων δεν έχει ούτε τις ίδιες υποχρεώσεις για «καθαρό κούτελο» και ούτε την ίδια «ελευθερία» για να βγαίνει και να υπερασπίζεται την τιμή του.

Ένας πρόεδρος Βουλής που εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι σε κάθε κανάλι, εφημερίδα, σταθμό και δημοσιογράφο μιλώντας για την προσωπική του υπόθεση, υποβιβάζει το αξίωμά του θυμίζοντας τον προπονητή στην προ ετών διαφήμιση.

Όπως δήλωσε ο ίδιος όμως, προτίθεται να αναστείλει την θητεία του (sic) ως Πρόεδρος της Βουλής έως ότου βγει το πόρισμα και αποφανθεί οριστικά ο Εισαγγελέας και το ΣΔΟΕ ότι δεν συντρέχει κάτι μεμπτό. Έχουμε εδώ ένα ακόμη δείγμα της γνωστής κατά παραγγελία ηθική made in Greece. Ξέρουμε αν μας θίγουν ποιο είναι το σωστό που θα έπρεπε να κάνουμε (να παραιτηθούμε), αλλά μας φαίνεται και βαρύ να χάσουμε την καρέκλα από πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά ευθιξία! Οπότε τί κάνουμε; «Αναστέλλουμε» τη θητεία.

Αναρωτιέμαι αν κάτι τέτοιο έχει προηγούμενο στα χρονικά οποιασδήποτε δυτικής χώρας.

Η δική μου λογική είναι πιο απλή: παραιτείσαι αν ξέρεις ότι είσαι ένοχος, ή αν υποθέτεις ότι το να υπάρχουν σκιές γύρω από το όνομά σου βλάπτει το ίδιο το αξίωμα. Δεν παραιτείσαι μόνο αν ξέρεις ότι είσαι αθώος και δεν μπορείς να αντέξεις την αδικία που σου απευθύνεται.

Τα υπόλοιπα είναι “ντεμέκ” που λένε και οι φίλοι από τη Θεσσαλονίκη.

Τόσο ντεμέκ όσο το να πιστεύεις ότι διαρρέοντας μια ντουζίνα ονόματα θα κάνεις το πόπολο να καταπιεί πιο εύκολα τα νέα μέτρα που ακόμα περιμένουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνουν. Αλλά ας μην κάνουμε κακές σκέψεις για την κυβέρνησή μας…

Υ.Γ. Αν γίνεται να μην χυθεί άλλο άπλετο φως. Όποιος μπορεί να το κανονίσει, θα του είμαι ευγνώμων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v