Γέροντας Φασίστιος

Μπορείς να κάψεις ένα Παστίτσιο, αλλά δεν μπορείς να κάψεις μια ιδέα. Ακόμα κι αν είσαι ένα απελπιστικά θρησκόληπτο κράτος.
Γέροντας Φασίστιος
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Η πρώτη φορά που άκουσα για τον γέροντα Παΐσιο ήταν στο λύκειο, στο μάθημα των θρησκευτικών. Μια συμμαθήτριά μου τον ανέφερε, πως ήταν, quote, "πολύ καλός παππούλης", κι ότι βοήθησε πολύ κόσμο. Χμ, σκέφτηκα εγώ, πόσες είναι οι πιθανότητες ένας καλόγερος να έχει τόσες συμβουλές να δώσει; Θα περίμενες πως τις καλύτερες συμβουλές τις δίνουν άνθρωποι που έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι, πρώην αλκοολικοί, γερασμένες στριπτιτζούδες, η μάνα σου, δεν ήταν τυχαία αυτή η σειρά. Μετά τον ξέχασα εντελώς. Ο γέροντας Παΐσιος ήταν το ίδιο αδιάφορος για μένα όσο είναι το νέο άλμπουμ της Aimee Mann για το 90% των ανθρώπων που γνωρίζω.

Μέχρι φέτος, που ένας φίλος μου έστειλε αυτή τη σελίδα στο facebook. Γέροντας Παστίτσιος λεγόταν, και ήταν ό,τι καλύτερο είχα δει σ’ αυτόν τον απόπατο τα τελευταία χρόνια. Αν εξαιρέσουμε μερικά διαμαντάκια σαν αυτό. Το νόημα ήταν απλό, κατανοητό και λειτουργικό: Τρολ. Θέλουμε να τρολάρουμε τους θρησκόληπτους, τις γριές, τους στενόμυαλους τους Ελληνάρες. Και πού είναι το κακό σ’ αυτό;

Πουθενά. Οι θρησκόληπτοι, οι γριές κι οι Ελληνάρες είναι απ’ τα καλύτερα πιθανά θύματα παρωδίας, όπως οι ακροδεξιοί, οι αριστεροί, οι ταξιτζήδες, η θεία μου και όλοι αυτοί που γουστάρουν να παρωδούν τα πάντα. Μάλλιασε η γλώσσα μου και δεν θα σταματήσω να το λέω· όλα είναι υλικό για κωμωδία. Το είπε κι ο Λαζόπουλος και το κάνατε όλοι καραμέλα τρία χρόνια πριν, άρα κάνω επίκληση στην αυθεντία.

Θίχτηκαν οι χριστιανοί τώρα με μια σελίδα που κορόιδευε τον γέροντα Παΐσιο, την κατήγγειλαν στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κι αμέσως η περήφανη Ελληνική Αστυνομία έτρεξε να την κατεβάσει και να συλλάβει τον υπεύθυνο. Για υβριστικό περιεχόμενο κατά της Ορθοδοξίας. Χμμ. Δεν ήξερα ότι είναι ποινικό αδίκημα να θίγεις δόγματα. Ουάου, the more you know. Εγώ αν ήμουν παγανιστής και μου ‘λεγες Γαμώ τη Μητέρα Φύση σου, δεν θα παρεξηγούσα. Αλλά υποθέτω και το κράτος δεν θα έδειχνε παραπάνω ενδιαφέρον.

Αυτό τώρα δεν είναι ύποπτο; Κινητοποιήθηκε ολόκληρη δίωξη για μία χιουμοριστική σελίδα στο facebook; Και γιατί τη συγκεκριμένη; Γιατί όχι για κάποια απ’ αυτές που θίγουν καθημερινά ζωντανούς ανθρώπους; Και αναρωτιέμαι για άλλη μια φορά σε τι σημείο έχει φτάσει η ηλιθιότητα σ’ αυτό το κράτος. Δεν προσπαθούν καν να καλύψουν τα ίχνη τους πλέον. Γεια, είμαι το κράτος σου και σου λέω κατάμουτρα πως ταυτίζομαι με την Εκκλησία. Η Εκκλησία κυλά στο αίμα μου, θα σε στείλω φυλακή, να καθαρίζεις σκάλες προτού πεις κουβέντα για την Εκκλησία μου. My Paisios brings all the freaks to the yard, warm it up! Τι είδους φασισμός είναι αυτός; Ο καλός, θα μου πεις, είναι ντροπή να θίγεις τη μνήμη ενός ιερού ανθρώπου.

Πώς στο διάολο (pun intended) έγινε ιερός ο Παΐσιος; Από πού κι ως πού, ήταν ένας καλόγερος που κοίταζε αφ’ υψηλού τα πάντα και πίστευε πως με λίγη προσευχή ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος, κι άναβε κεράκια για τις πονεμένες ψυχές. Η Αντζελίνα Τζολί έχει κάνει περισσότερα για την ανθρωπότητα. Το έχω ξαναδεί αυτό το σόου με τις μαζικές παραισθήσεις, λέγεται Ανώνυμοι Τοξικομανείς. Ο άνθρωπος δεν υποστήριζε τις εκτρώσεις, για όνομα του θεού, επειδή έλεγε πως το παιδί έπρεπε να γεννηθεί, να βαπτιστεί κι έπειτα να το αφήσεις να πεθάνει σαν αγγελούδι!

Άρα τώρα μείναμε με μία κατεβασμένη σελίδα, άλλες τρεις που άνοιξαν στη θέση της, κι έναν άνθρωπο με καλό χιούμορ μπαγλαρωμένο από το πουθενά. Και μια απορία. Αν ο γέροντας ήταν ακόμα ζωντανός και ζητούσατε την πολύτιμη γνώμη του, τι θα σας έλεγε;


Γεια, είμαι το κράτος σου και σου λέω κατάμουτρα πως ταυτίζομαι με την Εκκλησία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v