Le ΠΑΣΟΚ c' est moi!

Ποιος είναι ποιο κεντροαριστερός; Πάνω από το πτώμα της ελληνικής κεντροαριστεράς έχει ξεσπάσει μάχη. Ο νικητής θα τη σκυλεύσει στη σπηλιά του. Πρόσχημα οι "ιδεολογικές διαφορές" που δεν αρκούν για να καλύψουν την εξουσιολαγνεία. Πόσο να αντέξει και η ιδεολογία στην εξουσία;
Να θεωρήσω ότι οι πασοκικές κινήσεις του προέδρου Τσίπρα είναι μια σειρά φριχτών συμπτώσεων; Δεν μπορώ. Να υποθέσω ότι η μοίρα ρίχνει τη μια πασοκιά πίσω από την άλλη στα πόδια του εκλεκτού της Κουμουνδούρου; Μού’ ρχεται δύσκολο.

Κατ΄αρχήν στο Ηρώδειο, στη συναυλία του Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας εθεάθη στην πρώτη σειρά συνοδευόμενος μόνο από πρώην Πασόκους, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Παπαδημούλης, κάθονταν στις εξέδρες.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει εκδήλωση στη Νίκαια για την 3η του Σεπτέμβρη, ημέρα της διακήρυξης του Ανδρέα Παπανδρέου μέσω της οποίας ξεκινούσε το ΠΑΣΟΚ- μέρα κατά την οποία παραδοσιακά οι Πασόκοι, από όποιο εκλογικό βάθος και αν βρίσκονται αρέσκονται να θεωρούν ως μέρα ανασύνταξης.

Στις δε αφίσες για την εκδήλωση στη Νίκαια εμφανίζεται το σύνθημα για «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση», που αρκετοί εκ των παλαιοτέρων έχουν συνδέσει με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτά η Ιπποκράτους απάντησε με το χαρακτηρισμό «σοβαρό ατόπημα» διεκδικώντας για πάρτη της την 3η Σεπτέμβρη και καταγγέλλοντας τους συνασπισμένους για απόπειρες κλοπής. Μια αρκετά υποτονική απάντηση που μάλλον πρέπει να αποδοθεί στο ότι και καημένος ο Βενιζέλος με το 10% που πήρε δεν ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει το πόπολο. 

Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά έχει στο μυαλό του να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη συνειδητή επικοινωνιακή και μόνο κίνηση στρατηγικής που σκοπό έχει να αλλάξει στη συνείδηση του κόσμου το ποια είναι πλέον η παράταξη που μας επιτρέπει να είμαστε «και με την αριστερά και με το τομάρι μας». Συνεδρίασαν δηλαδή οι κεφαλές της Κουμουνδούρου και είπαν ότι "στις δεδομένες ιστορικές συνθήκες, οι μάζες πρέπει να πιστέψουν ότι είμαστε η νέα κεντροαριστερά. Οπότε τι θα κάνουμε; Χαλαρές κινήσεις- μην τρομάξουμε και τον κόσμο μας που ακούει ΠΑΣΟΚ και φτύνει…"

Σε κάθε περίπτωση είμαι μπερδεμένος. Ας μας πουν λοιπόν ξεκάθαρα ποιο από τα τρία παρακάτω συμβαίνει γιατί άλλες επιλογές δεν βρίσκω:

1. Όλα αυτά είναι συμπτώσεις και στην Κουμουνδούρου δεν δίνουν καμία σημασία στις ημερομηνίες και τους συμβολισμούς αφού ο λαός πεινάει.

2. Θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ και όσο περνάει ο καιρός θα το λένε και σαφέστερα. Γιατί, ο Ανδρέας που τόσα χρόνια έκλεβε τα συνθήματα της αριστεράς καλύτερος ήταν;

3. Δεν θέλουν στην πραγματικότητα να γίνουν ΠΑΣΟΚ. Απλώς θέλουν να τσιμπήσουν τις ψήφους των ιδεολογικά (λέμε τώρα) ανέστιων ΠΑΣΟΚων και σκαρφίζονται επικοινωνιακές στρατηγικές για να ποδηγετήσουν την κοινή γνώμη (άραγε να σκέφτονται πραγματικά ότι το κάνουν για το καλό της «επανάστασης»;- ποτέ δεν θα μου φύγει αυτή η απορία για τους αριστερούς)

Κατά τα λοιπά, νομίζω ότι σε οποιονδήποτε σοβαρό ψηφοφόρο της κεντροαριστεράς προκαλεί αναγούλα η διελκυστίνδα του ΠΑΣΟΚ και του (αφ υψηλού) Σύριζα για το ποιος είναι πιο κεντροαριστερός. Μάλιστα μου θυμίζει τη λαϊκή θυμοσοφία «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες» και με ωθεί να πιστέψω πως ακόμη και αν δεν το ομολογούν στον εαυτό τους, πραγματικά μεταλλάσσονται σε ΠΑΣΟΚ.

Έτσι είναι αυτά όμως, απρόσμενα: ένα βράδυ πέφτεις για ύπνο και το πρωί ξυπνάς κατσαρίδα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v