Αντώνη, τα λάθη για τους ανθρώπους είναι

Ο Αντώνης μας δεν μάσησε τα λόγια του. Πήγε στις Ευρώπες και τους τα είπε τσεκουράτα. "Ναι κύριοι" τους είπε. "Έκανα λάθος όταν έλεγα ότι το Μνημόνιο είναι κακό". Κόκκαλο αυτοί. Εμ τι να πούνε; Χα! 
Αν, λέω αν, διαλέγατε να κάνετε ένα αμάρτημα, ποιο θα ήταν αυτό; Εγώ νομίζω ότι θα διάλεγα να αλλάξω τη γνώμη μου για το αν το μνημόνιο ήταν «αναπόφευκτο» ή αν ήταν «η μοναδική λύση». Για σκεφτείτε το λίγο. Να φωνάζεις «κάτω το μνημόνιο, καταστρέφει την ελληνική οικονομία και κοινωνία» και μετά από λίγο καιρό να υπερασπίζεσαι με θέρμη την υλοποίησή του. Ωραίο ακούγεται!

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέπεσε σε φυσιολογικό ολίσθημα (μην ξεχνάτε ότι κάτω από τον μανδύα της τελειότητάς του είναι και αυτός άνθρωπος) και έκανε την κωλοτούμπα του επίσημη θέση της ελληνικής διπλωματίας. «Μα εσείς δεν ήσασταν αντίθετος με το μνημόνιο;», ρώτησε ο κακοπροαίρετος Γερμανός δημοσιογράφος για να πικάρει τον ηγέτη μας. Ανόητε, θα σκέφτηκε ο κ. Σαμαράς και, σαν άλλος Οιδίποδας, να υποτονθόρισε «χλεύασέ με σε αυτά που θα με βρεις μέγα».

Έκαμνα λάθος τότε, του είπε με τον τρόπο του και τον ρούμπωσε. Γιατί τι να ρωτήσει μετά ο άλλος; Γιατί έκανες λάθος; Γιατί ουδείς αναμάρτητος είχε έτοιμη (και πληρωμένη) την απάντηση ο κυρ Αντώνης.

Άλλοτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε σταθεί ακόμη πιο πονηρός. «Mea Culpa» είχε πει για να του συγχωρεθεί το λάθος της διπλωματικής στρατηγικής των Τούρκων στο Νταβός. Mea Culpa και για σύμμαχο στη συγγνώμη που ζητάς, έχεις την αμάθεια του 90% των Ελλήνων, που ανάθεμα και αν ήξεραν (ή ξέρουν) που έπεφτε η χώρα όπου κάποτε μιλήθηκαν τα λατινικά.

Το αν μια πολιτική παράταξη θα συνδιαμορφώνει την επικαιρότητα ή εάν θα τρέχει από πίσω της είναι ίσως ένα από τα κριτήρια για να πούμε αν η παράταξη αυτή έχει ερείσματα στην κοινωνία, ενώ το πώς μπορεί να ελιχθεί μέσα από τις επικίνδυνες στενωπούς της ειδησεογραφίας φανερώνει το αν και κατά πόσον το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα έχει το αισθητήριο για να ρίχνει εύστοχες βολές στην καθημερινότητα που θέλει να ανατρέψει.

Ιδού τι σκέψεις πρώτης προτεραιότητας πυροδότησε στο ΚΚΕ η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. Δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα μου θύμισε εκείνο το ανέκδοτο με την σχολική έκθεση του Τοτού και τα μυρμηγκάκια. 

«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v