Επιστροφή στο Οινοποιείο Ντουράκη (2012)

Δεν γινόταν να βρεθώ στα Χανιά και να μην περάσω (άλλη) μια βόλτα από το Οινοποιείο Ντουράκη στον Αλίκαμπο. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω τι είχε αλλάξει από την προηγούμενη φορά που το είχα επισκεφτεί, ειδικά μετά την άτυπη "αλλαγή φρουράς" στο οινολογικό τιμόνι του οινοποιείου. Έτσι λοιπόν μια μέρα πήρα κατεύθυνση προς Σφακιά, και με το που ξεκίνησε η ανηφόρα σταμάτησα και πέρασα το γνώριμο κατώφλι του οινοποιείου.


Την τελευταία φορά που είχα βρεθεί στο Οινοποιείο Ντουράκη την ξενάγηση μου την είχε κάνει ο ιδρυτής του, ο Ανδρέας Ντουράκης, με τον οποίο είχαμε φάει, είχαμε δοκιμάσει τα κρασιά και είχαμε μιλήσει επί παντός επιστητού (οινικού και μη) για ώρες. Τότε ο γιος του Ανδρέα, ο Αντώνης, είχε μόλις επιστρέψει από τη Γερμανία, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην οινολογία, ενώ η κόρη του, η Εύη, βοηθούσε στις ξεναγήσεις. Σήμερα ο Αντώνης είναι ο οινολόγος, ενώ η Εύη έχει ουσιαστικά αναλάβει το διοικητικό κομμάτι της οικογενειακής επιχείρησης. Ο πατέρας παραμένει βεβαίως στην πρώτη γραμμή, ωστόσο τώρα πλέον έχει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με κάποια δικά του σχέδια που είχε από καιρό στο μυαλό του.


Τι έχει αλλάξει στο Οινοποιείο Ντουράκη από τότε μέχρι σήμερα; Πολλά. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν ανακαινιστεί και έχουν αποκτήσει ένα πιο μοντέρνο, αλλά πάντα ζεστό χαρακτήρα. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, και είναι πολλοί οι Έλληνες και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται το κτήμα - είτε μεμονωμένα, είτε σε γκρουπ - καθημερινά. Επιπλέον, το Οινοποιείο φιλοξενεί τακτικά εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες εκδηλώσεις με επίκεντρο τις τέχνες, οι οποίες φέρνουν παλιό και νέο κόσμο όλο και πιο κοντά στο κρασί και έχουν αγαπηθεί πολύ από τους Χανιώτες.

|ig:all|

Και εννοείται ότι και σε οινικό επίπεδο το Οινοποιείο Ντουράκη εξελίσσεται συνεχώς. Πέρα από το αισθητικό "φρεσκάρισμα" σε κάποιες από τις υφιστάμενες ετικέτες, ο Αντώνης έχει βάλει μπροστά κάποια πολύ ενδιαφέροντα projects. Το πρώτο κυκλοφορεί ήδη στην αγορά, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία: πρόκειται για την Malvasia Aromatica, μία πολύ ποιοτική λευκή ετικέτα από την αρωματική αυτή ποικιλία που δίνει ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κρασί για όλες τις ώρες, το οποίο κάθε χρόνο εξαντλείται αρκετά νωρίς. Το δεύτερο project βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και είναι ένας λευκός αφρώδης οίνος από Grenache Rouge. Τον οινοποιεί με την παραδοσιακή μέθοδο (δεύτερη ζύμωση στη φιάλη), εξ' ολοκλήρου στο χέρι, σε πολύ περιορισμένη ποσότητα. Σε πρώτη φάση το εγχείρημα είναι μονοποικιλιακό, με πρωταγωνιστή το Grenache Rouge χάριν οξύτητας - οι επόμενες φάσεις όμως προβλέπουν και πολυποικιλιακές οινοποιήσεις με παρόμοιο τρόπο. Για να μη σας πω ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε και αφρώδη οίνο από το χιλιο-παρεξηγημένο Ρωμέικο της Δυτικής Κρήτης και να τρίβουμε τα μάτια μας!...

Α, και μιλώντας για Ρωμέικο, όποιος έχει την τύχη να περάσει από το οινοποιείο ή να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει το Ρωμέικο εσοδείας 1997 που δοκίμασα κι εγώ! Το απίστευτο αυτό κεχριμπαρένιο διαμάντι έχει παλαιώσει για 2 χρόνια σε μεγάλα βαρέλια των 600 λίτρων και έκτοτε κοιμάται στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου. Πρόκειται για ένα οξειδωμένο κρασί που παραπέμπει σε ένα καλό Amontillado, με πάχος, πολυπλοκότητα και μεγάλη διάρκεια (και 15% αλκοόλ). Αντίστοιχο Ελληνικό κρασί δεν γνωρίζω να υπάρχει στην αγορά, και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο κρασί είναι από Ρωμέικο, μια ποικιλία με αποδεδειγμένη αντοχή στο χρόνο (και "αγάπη" στην οξείδωση). Βέβαια, για να ακριβολογώ, αυτό το κρασί δεν διατίθεται εμπορικά (ακόμα τουλάχιστον), αλλά μόνο από το οινοποιείο, σε επισκέπτες που γνωρίζουν και το ζητούν. Αν λοιπόν περάσετε από εκεί θα είναι μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσετε - μαζί με όλα τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος - και να το προμηθευτείτε. Αν πάλι αυτό σας πέφτει λίγο μακριά, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Οινοποιείου Ντουράκη και βομβαρδίστε τον Αντώνη Ντουράκη με emails, μήπως και καταφέρουμε να τον πείσουμε να κυκλοφορήσει αυτό το απίστευτα ενδιαφέρον κρασί στην αγορά!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v