Η Ακρόπολη λειτουργεί με θερμοστάτη (*)

"Ο νομοθέτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να μεταθέτουν την εργασία τους εάν τίθεται ζήτημα προστασίας τους από θερμική καταπόνηση". Μη χαίρεσαι, φίλε αναγνώστη. Η ισχύουσα νομοθεσία αφορά μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους. Εσύ θα πηγαίνεις κανονικά στη δουλειά σου, την ώρα που εκείνοι θα κλείνουν με ομόφωνη απόφαση την Ακρόπολη επειδή... κάνει ζέστη.
Ας πούμε ότι είσαι ένας Σκανδιναβός τουρίστας. Έχεις 46 βαθμούς Κελσίου στη χώρα σου; Δεν έχεις! Ας πούμε, λοιπόν, ότι έχεις έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και το σχέδιό σου λέει ότι θα μείνεις ένα βράδυ στην Αθήνα, να δεις ακρόπολη-Μουσείο-Πλάκα, και μετά θα πας στα νησιά να κάνεις τα μπάνια σου, να πάρεις το χρωματάκι σου βρε αδερφέ.

Επειδή, όμως, όπως ξαναείπαμε 46 βαθμούς Κελσίου στη χώρα σου δεν έχεις, κι αν ξεκινήσεις να σκαρφαλώνεις τον Ιερό Βράχο (μεγάλη η χάρη του) μέρες που ’ναι μπορεί να πάθεις τίποτα και να το ‘χουμε βάρος στη συνείδησή μας, εμείς, οι σοφοί σου οικοδεσπότες που τιμάμε τον Ξένιο Δία και προσέχουμε τους τουρίστες μας σαν τα μάτια μας αποφασίσαμε να σε προστατεύσουμε. Ναι.

Θα κλείσουμε την Ακρόπολη.

Και θα γράψουμε κι ένα ωραίο δελτίο τύπου, που θα λέει τα εξής:

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και το σφοδρό κύμα καύσωνα θα κρατήσουν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου, για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους αλλά και τους επισκέπτες, από ενδεχόμενη ηλίαση και θερμοπληξία.

Η λειτουργία των δύο χώρων θα σταματήσει για το κοινό, στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ η έκδοση των εισιτηρίων θα σταματήσει περίπου μισή ώρα νωρίτερα.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα
[σ.σ.: ομόφωνα, φίλε αναγνώστη, ούτε ένας δεν βρέθηκε να έχει αντίρρηση] σε έκτακτη συνεδρίασή της επταμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού».

Μετά, θα στείλουμε το Δελτίο Τύπου και στον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, μην πει ότι δεν τον ενημερώσαμε κιόλας, ο οποίος θα βγαίνει την άλλη μέρα στα κανάλια να δηλώνει «Απλώς με ενημέρωσαν (…) ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έγινα δέκτης δελτίου Τύπου».

Άλλωστε, θα προσθέτει, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3850/10) τίθεται ζήτημα προστασίας των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση και ο νομοθέτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να μεταθέτουν την εργασία τους».

Ακούς, φίλε αναγνώστη που πηγαίνεις στη δουλειά σου χωρίς να κοιτάξεις πρώτα το θερμόμετρο; Ακούω να λες.

(*) Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το Twitter του ‏@Pads_V


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v