Les Citadelles du Vin 2012: Αποτελέσματα

Δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτές τις μέρες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού οίνου Les Citadelles du Vin, που έλαβε χώρα τον προηγούμενο μήνα στο Bordeaux. Και σε αυτόν τον διαγωνισμό είχαμε διακρίσεις για το Ελληνικό κρασί - η Πελοπόννησος μάλιστα είχε την τιμητική της - που έρχονται να προσθέσουν στο ήδη μπόλικο χρυσάφι και ασήμι που θα "βαραίνει" από εδώ και πέρα τις ετικέτες των κρασιών μας.


Ο διαγωνισμός έγινε, όπως και κάθε χρόνο, στο Bourg του Bordeaux, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). 1045 δείγματα από 32 χώρες κρίθηκαν από 50 κριτές από τη Γαλλία και άλλες 22 εθνικότητες (εγώ είχα την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα και φέτος). Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 65% των κρασιών που αξιολογήθηκαν ήταν ερυθρά, ενώ το υπόλοιπο πλήθος απάρτιζαν λευκά και ροζέ ξηρά, αφρώδη, γλυκά κρασιά και αποστάγματα. Συνολικά φέτος 145 κρασιά αξιολογήθηκαν ως άξια για χρυσό μετάλλιο, ενώ σε 162 απονεμήθηκε αργυρό. Για κάθε χώρα που εκπροσωπούνταν από περισσότερα από 10 δείγματα, δόθηκε όπως πάντα και ένα ειδικό χρυσό μετάλλιο (Prix Spécial) στο κρασί που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία για τη χώρα του.


Η Ελλάδα φέτος συμμετείχε με 27 δείγματα. Από αυτά 3 κρασιά βραβεύτηκαν με χρυσό και 2 με αργυρό μετάλλιο. Η κατανομή ανά χρώμα ήταν τέλεια, καθώς από τα 5 βραβευμένα κρασιά τα 2 ήταν ερυθρά, τα 2 λευκά και το 1 ροζέ. Συγκεκριμένα χρυσό μετάλλιο έλαβαν το Μικροκλίμα Παπαϊωάννου 2007 και το Μικροκλίμα Παπαϊωάννου 2006 από τη Νεμέα (το δεύτερο έλαβε και το Prix Spécial για την Ελλάδα), καθώς και το Μοσχοφίλερο 2011 από το Κτήμα Σκούρα στο Άργος. Με αργυρό μετάλλιο βραβεύτηκαν το Château Julia Chardonnay 2011 από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα, καθώς και το Cuvee Prestige Rosé 2011 από το Κτήμα Σκούρα.

Πρέπει να σας πω ότι συμπτωματικά το flight των ερυθρών της Νεμέας δοκιμάστηκε από την δική μου κριτική υπο-επιτροπή στον Διαγωνισμό. Παρότι δεν μπορώ να ξέρω (και δεν θα μάθω ποτέ, για λόγους δεοντολογίας) επακριβώς, συνειδητοποιώ εκ των υστέρων ότι τα 2 ερυθρά του Κτήματος Παπαϊωάννου που συγκέντρωσαν τόσο υψηλές βαθμολογίες ήταν εκείνα που απέσπασαν - επάξια - και τόσο εγκωμιαστικά σχόλια από όλους τους συναδέλφους μου αμέσως μετά το τέλος της συγκεκριμένης δοκιμής.


Μέσα στο γενικότερο κλίμα προσέγγισης των Ασιατικών αγορών από τον ευρύτερο οινικό κόσμο, οι απονομές των μεταλλίων του διαγωνισμού Les Citadelles du Vin 2012 έγιναν την Τρίτη 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Vinexpo Asia-Pacific, στο Hong Kong. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα οινοποιεία μας που συμμετείχαν και, βέβαια, σε εκείνα που διακρίθηκαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v