Επίκληση στο συναίσθημα

Όταν δεν έχεις λογικά επιχειρήματα για να πείσεις τους ψηφοφόρους σου, μπορείς πάντα να βροντοφωνάξεις τον πατριωτισμό σου. Απλά πράγματα. Τα διδάσκουν και στα σχολεία.
Επίκληση στο συναίσθημα
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Η Ελλάδα είναι γεμάτη πατριώτες.

Και πολιτικές διαφημίσεις. "Τα δεκάλεπτα των κομμάτων", τα λένε. Καινοτομία, μέχρι τώρα γύριζαν μια διαφήμιση σαν όλες τις άλλες κι έκαναν προμόσιον σαν σωστοί άνθρωποι. Τώρα που δεν έχουμε λεφτά (ή που θέλουμε να δείξουμε ότι δεν έχουμε λεφτά), βάζουμε τον αρχηγό να μιλάει μπροστά από ένα στατικό φόντο και να λέει πράγματα. Πατριωτικά πράγματα. Στις διαφημίσεις από τις διαφημίσεις, διαφημίζουν την Εθνική. Γιατί έχουμε κι ένα κούτελο να δείξουμε με την Εθνική, κοτζάμ Euro πήραμε πριν οχτώ χρόνια.

Χριστέ μου, πέρασαν οχτώ χρόνια. Έχω γεράσει.

Και η Εθνική προφανώς είναι εθνικό ζήτημα. Ας δείξουμε τουλάχιστον στην Ευρώπη ότι μπορούμε να κλωτσάμε και μπάλες, όχι μόνο το συμφέρον μας.

"Η Ελλάδα δεν είναι μέτρια!" φώναξε ο κριτής στο Ελλάδα έχεις ταλέντο. Το φώναξε σε μία μέτρια ομάδα χιπ χοπ, βέβαια, αλλά τα connotation είναι εκεί, ολοφάνερα, σαν τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Και της Μανωλίδου, που είναι κριτής στο Ελλάδα έχεις ταλέντο, ο άντρας της πέρσι στον αγώνα του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΑ ΜΙΧΑΛΗ IRON MIKE ΖΑΜΠΙΔΗ δήλωσε πως ο πρωταθλητής μας θα πράξει το εθνικό του καθήκον και θα πλακώσει στο ξύλο τον Τούρκο πρωταθλητή. Και ο Σάββας Πούμπουρας που παρουσίαζε τον αγώνα φρόντιζε να υπενθυμίζει κάθε δυο λεπτά πως, ναι, είναι αλήθεια πως ο μποξέρ μας αγωνίζεται εναντίον ενός εκπρόσωπου του αιώνιου κατακτητή. Και ο Πούμπουρας απέκτησε καριέρα από μια διαφήμιση για το Euro, οχτώ χρόνια πριν. Και αφού έκανα έναν τέλειο κύκλο αναφορών, μπορώ να συνεχίσω.

Στο σχολείο μας μάθαιναν πως υπάρχουν τρεις τρόποι να αποδείξεις ένα επιχείρημα. Επίκληση στη λογική. Ο λαγός τρώει χορτάρι. Έχεις δει ποτέ λαγό να τρώει κατσικάκι; Όχι, σε τάπωσα. Επίκληση στην αυθεντία. Το βιβλίο της έκθεσης λέει πως υπάρχουν τρεις τρόποι να αποδείξεις ένα επιχείρημα, άρα αυτό είναι γεγονός. Η επίκληση στον Κθούλου, οπότε, δεν είναι θεμιτό μέσο. Και τέλος, επίκληση στο συναίσθημα. Ναι, το ξέρω πως σε χρησιμοποίησα, και φέρθηκα σαν μαλάκας, αλλά έχω περάσει άσχημες καταστάσεις, όταν ήμουν μικρός δεν με έπαιρναν αγκαλιές, ήμουν δυστυχισμένο παιδί, το χρυσόψαρό μου πέθανε από καρκίνο του μαστού, ω χριστέ μου, είμαι τόσο κατεστραμμένος… Και σε τάπωσα, και θα κάνουμε κι άλλο σεξ. Χα.

Οι τελευταίες μέρες ήταν σαν διαγωνισμός ποιος θα μπορέσει να φανεί πιο παθιασμένος και πιο πατριώτης. Πάντως όχι ο Τσίπρας, όπως λένε όλοι οι αντίπαλοί του, που θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς να μπαίνουν αβέρτα και θα γίνει η χώρα χόστελ. Χόστελ όπως στη ταινία, γιατί όλοι ξέρουμε πως οι αλλοδαποί είναι όλοι στυγνοί εγκληματίες. Χάνει στον εντυπωσιασμό του μέσου σαραντάρη, που έχει ζήσει κι έχει δει πράματα. Στους νεανίες έχει πέραση, γιατί εξακολουθεί να είναι μια καυτή, λαδωμένη μηχανή του αμαρτωλού σεξ.

Όλοι οι υπόλοιποι πράττουν το πατριωτικό τους καθήκον, και καλούν τον Έλληνα να το πράξει μαζί τους. Γιατί ο Έλληνας έχει λόγο στο πατριωτικό καθήκον του κάθε Σαμαρά, πάει χέρι-χέρι με τον κάθε Καρατζαφέρη. Ακόμα δεν το σχόλασε αυτό το αισχρό το σύνθημα, δεν είναι να απορείς που χάνει κόσμο. Και γιατί, κύριοι, ο Έλληνας δεν φοβάται κανέναν που πάει να του αρπάξει το σπίτι του! Ο Έλληνας είναι ο προστατευόμενος του Θεού! Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ!

Ευχαριστώ, ευχαριστώ…

Οι τελευταίες μέρες ήταν σαν διαγωνισμός ποιος θα μπορέσει να φανεί πιο παθιασμένος και πιο πατριώτης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v