Concours Mondial 2012: Αποτελέσματα

Δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του 19ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Concours Mondial de Bruxelles. Όπως καταλαβαίνετε, όσο ήμαστε εκεί, ως κριτές, δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα ποια θα ήταν η τελική μορφή της βαθμολογίας. Παρότι στο τέλος κάθε ημέρας αξιολογήσεων οι διοργανωτές μας έδιναν τη λίστα με τα κρασιά που είχαμε δοκιμάσει και βαθμολογήσει (εννοείται τυφλά), οι βαθμολογίες μας πέρασαν από περαιτέρω επεξεργασία μέχρι το τελικό στάδιο. Έτσι, τα αποτελέσματα ήταν και για εμάς έκπληξη!


Το πρώτο και βασικό για την Ελλάδα είναι τα 42 μετάλλια που απέσπασαν τα Ελληνικά κρασιά που διαγωνίστηκαν! Σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζω πόσες ήταν συνολικά οι Ελληνικές συμμετοχές, γνωρίζω όμως ότι στην περσινή διοργάνωση τα μετάλλιά μας ήταν 38. Σε μια τόσο δύσκολη εποχή για το κρασί μας, λοιπόν, παρατηρούμε μία αύξηση της τάξεως του 10% στα μετάλλια του συγκεκριμένου Διαγωνισμού. Τα καλά νέα, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ: στον φετινό Διαγωνισμό δύο Ελληνικά κρασιά ήρθαν πρώτα στην κατηγορία τους, και απέσπασαν δύο από τα πολυπόθητα Μεγάλα Χρυσά Μετάλλια του Διαγωνισμού! Πρόκειται για το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011, της εταιρείας Τσιλιλή στη Θεσσαλία (Μετέωρα), που ανακηρύχτηκε το κορυφαίο ροζέ κρασί της διοργάνωσης, καθώς και το Νέκταρ 2008, του ΕΟΣ Σάμου, το οποίο είναι και επίσημα το κορυφαίο γλυκό κρασί του 19ου Concours Mondial de Bruxelles! Επιπλέον η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε συνολικά 7 ακόμα χρυσά και 33 αργυρά μετάλλια .


Θέλω να σημειώσω ότι βασικό "μοτίβο" στις συμμετοχές των περισσότερων χωρών του παλαιού κόσμου ήταν η προβολή των γηγενών ποικιλιών. Έτσι, η πλειονότητα των Ιταλικών συμμετοχών είχαν ως βάση το Sangiovese, των Ισπανικών το Tempranillo, των Πορτογαλέζικων την Touriga Nacional, κλπ. Ομοίως από τα δικά μας 7 χρυσά μετάλλια, 3 πάνε στη Νεμέα (Παπαϊωάννου και Ρεπάνης) και 1 στη Μαντινεία (Νασιάκος), ενώ κάμποσα από τα αργυρά μας θα ταξιδέψουν προς Σαντορίνη μεριά (Αργυρός, SantoWines, Κουτσογιαννόπουλος), χωρίς να λείπουν η Μαλαγουζιά, το Σαββατιανό, κλπ.


Όπως σας είπα ήδη, τόσο το επίπεδο, όσο και το γενικό ενδιαφέρον των συμμετοχών ήταν ιδιαίτερα υψηλά φέτος. Θέλω να ελπίζω ότι οι νικητές των μεταλλίων θα αξιοποιήσουν τις διακρίσεις τους σωστά, ξέροντας ότι προήλθαν από την αξιολόγηση ανθρώπων από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα καταγωγής, γνώσης και εμπειρίας, οι οποίοι όμως τελικά συμφώνησαν στην ποιότητα των κρασιών που βράβευσαν, εκτιμώντας την προσπάθεια των δημιουργών τους. Όσο για τους συμμετάσχοντες που δεν διακρίθηκαν, ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσουν τις αξιολογήσεις των κριτών, αλλά και τις διακρίσεις των συναδέλφων τους, ως εφαλτήρια για καλύτερες συμμετοχές και διακρίσεις στο μέλλον!


Στέλνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους οινοποιούς που συμμετείχαν σε αυτόν τον φετινό Διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, και βέβαια στους διακριθέντες! Όποιος θέλει να περιεργαστεί τα αποτελέσματα των Ελληνικών - και όχι μόνο - συμμετοχών στον Διαγωνισμό, θα τα βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.concoursmondial.com/en/results.html.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v