Γιούργια με Ελύτη να πάρουμε την πόλη!

Ο Αντώνης Σαμαράς φιλοτέχνησε το προεκλογικό του σποτ με Ελύτη και... Αγιά-Σοφιά! Ενα χαρακτηριστικό δείγμα της καλλιέργειας του Προέδρου αλλά και της αποφασιστικότητάς του να πάρει πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό. (Άσε ρε!)  
«Οι Έλληνες είναι γεννημένοι ποιητές και γλύπτες πιο πολύ από ό,τι ζωγράφοι και πεζογράφοι», λέει μια έμπειρη φίλη του Ιοβόλου, αποφαινόμενη για τις καλλιτεχνικές τάσεις που έχουμε ως λαός.

Έτσι ο οίστρος του προέδρους της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να με ξαφνιάζει.
Σε αυτή την καμπή του δίκαιου και μεγάλου αγώνα, ο Αντώνης Σαμαράς «κοίταξε πίσω». Και τι είδε; Είδε την ποίηση του Ελύτη να κάθεται αμέριμνη ακουμπώντας στην μακαριότητα της ιστορίας και στις περασμένες της δόξες, και σκέφτηκε: θα δώσω στο πόπολο αυτό που θέλει: Τον Έλληνα- νικητή με ολίγη από κουλτούρα!

Φταίει όμως ο ίδιος ο Αντώνης για τον λαϊκισμό αυτόν; Μήπως κάθε λαός δεν έχει τον Αντώνη που του αξίζει;

Εξηγούμαι: τόσους και τόσους μήνες τα δημοφιλέστερα θέματα της επικαιρότητας αφορούν κάποιους Έλληνες που «πέτυχαν» ή κάτι ανακάλυψαν ή εν πάση περιπτώσει με κάποιον τρόπο δοξάζονται. Αφού δεν μπορείς εσύ να φχαριστηθείς με τη ζωή σου χαζεύεις διάφορες ηρωικές μορφές για να παρηγορηθείς.

Σαν τη γιαγιά μου που χαιρόταν επειδή η (ελληνίς) Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας είναι δημοφιλής στους Ισπανούς. Και εσένα τι σε νοιάζει ρε γιαγιά; Τη ρωτούσα. «Ε, πως παιδί μου; Είναι δικιά μας. Χαίρομαι να την αγαπάνε…».

Βάζει λοιπόν ο Σαμαράς τους στίχους του Ελύτη μαζί με τη φωτογραφία του ποιητή και μιλά στον κόσμο μέσω των λόγων του, με... τη δύναμη του νόμπελ.
 
Δεν ξέρω πόσοι από τους ψηφοφόρους του κ. Σαμαρά γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο Ελύτης ή έστω αν είναι εν ζωή ή όχι. Ίσως την ίδια σκέψη έκανε και η σύντροφος του ποιητή, Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ζήτησε την απόσυρση της σχετικής διαφήμισης για να προκαλέσει τη μήνι «κύκλων της Νέας Δημοκρατίας» που έσπευσαν να επικαλεστούν την «στενή φιλία» του Προέδρου με τον Οδυσσέα Ελύτη και να χαρακτηρίσουν την ίδια «όνειδος για τον πολιτισμό».

Αχ, να ζούσε ο ποιητής να καμάρωνε τον φίλο του!

Να καμάρωνε και την Αγιά-Σοφιά που εμφανίζεται στο σποτ της ΝΔ όταν ο στίχος μιλά για «αυτά που χτίσαμε» (οι Έλληνες, ντε). Είναι μάλιστα και ασπρόμαυρη η φωτογραφία- από εκείνες που εικονίζουν το μνημείο όταν ακόμη είχε τον σταυρό στην κορυφή του.
Ναι, ψηφοφόρε της Νέας Δημοκρατίας! Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα΄ναι!

Ακολουθεί ένα σχόλιο της ίδιας της τέχνης στην ανοχή που συχνά- πυκνά δείχνει το εκλογικό σώμα στο κόμμα της κεντροδεξιάς. 







Λες θα πε είναι για κάποιους

Με πόση άνεση
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v