Βαλίτσες για Πορτογαλία!...

Σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στην Πορτογαλία. Εκεί θα λάβει χώρα φέτος ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Concours Mondial de Bruxelles, στον οποίο έχω την τιμή να είμαι για άλλη μια χρονιά κριτής. Ετοιμάζω λοιπόν βαλίτσες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γιατί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω, η φετινή διοργάνωση αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική!


Αυτό οφείλειται σε δύο κυρίως παράγοντες: στο μέρος όπου ο Διαγωνισμός θα λάβει χώρα, αλλά και στο αναπάντεχο ρεκόρ συμμετοχών που "κατεβαίνουν" σε αυτόν. Διαβάζω την τελευταία επικοινωνία των διοργανωτών, που λέει ότι ο τελικός αριθμός δειγμάτων είναι 8.397, από παραπάνω από πενήντα χώρες του παλαιού και του νέου οινικού κόσμου. Οι χώρες με τις περισσότερες συμμετοχές είναι η Γαλλία (2,541), η Ισπανία (1,549), η Ιταλία (993), η Πορτογαλία (925), η Χιλή (447), η Νότια Αφρική (248) και η Ελβετία (203). Η Ελλάδα παραδοσιακά δίνει το παρών στο Concours Mondial de Bruxelles. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ακριβώς πόσα δείγματα έχουν στείλει τα οινοποιεία μας. Ελπίζω να είναι αρκετά, αν και φοβάμαι ότι η κρίση έχει - αναπόφευκτα - χτυπήσει την ψυχολογία, και κατ' επέκταση την εξωστρέφειά μας.


Η χώρα που φιλοξενεί τον Διαγωνισμό αλλάζει κάθε χρόνο. Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που το Concours Mondial de Bruxelles συγκεντρώνει από όλο τον οινικό κόσμο, η διεκδίκηση της φιλοξενίας του είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί θεωρείται διοργάνωση που δίνει κύρος, λάμψη και δημοσιότητα στην πόλη όπου θα λάβει χώρα και στα κρασιά της. Συνήθως μάλιστα οι πόλεις που κατεβάζουν τις πιο δυναμικές υποψηφιότητες είναι εκείνες που δεν είναι ήδη τόσο διάσημες για το κρασί τους, και βλέπουν τον διαγωνισμό ως μία χρυσή ευκαιρία και ένα δυνατό εργαλείο marketing και επικοινωνίας. Με αυτό το σκεπτικό πέρυσι ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, όπως ίσως κάποιοι από εσάς να θυμάστε, όπου για πρώτη φορά πολλοί επαγγελματίες του κρασιού από όλο τον κόσμο (εμού συμπεριλαμβανομένου) μάθαμε για τα κρασιά της χώρας αυτής, τα δοκιμάσαμε, γνωρίσαμε οινοποιούς, επισκεφτήκαμε κτήματα και, εν τέλει, μεταφέραμε τη γνώση αυτή πίσω στη χώρα μας και στα κοινά που μας ακολουθούν.


Φέτος λοιπόν ο διαγωνισμός γίνεται στην Πορτογαλία - όχι όμως στην πόλη του Porto ή μέσα στην γνωστή αμπελο-οινική ζώνη του Douro (όπως ίσως θα περίμενε κανείς), αλλά στην πόλη του Guimarães, που βρίσκεται λίγο πιο Βόρεια και πιο κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Κι αν αναρωτιέστε τι το οινικό έχει να επιδείξει η συγκεκριμένη πόλη, θα σας πληροφορήσω ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της ζώνης του Vinho Verde, τα κρασιά της οποίας αποτελούν σημαντικά εξαγωγικά προϊόντα για τους Πορτογάλους, που τα στηρίζουν με πολύ δυνατές καμπάνιες marketing σε μεγάλες αγορές του κόσμου. Αξίζει δε να σας πω ότι, στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2012, οι αρχές της πόλης του Guimarães έβαλαν ευθύς αμέσως τα κρασιά του Vinho Verde στο επίκεντρο του προγράμματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, για να τα βοηθήσουν και μέσα από αυτή την μοναδική ευκαιρία δημοσιότητας και προβολής.


Έχω δοκιμάσει κάμποσα κρασιά του Vinho Verde - κάποια τα βρήκα αδιάφορα, ενώ άλλα τα βρήκα, αν μη τι άλλο, ευχάριστα. Όπως πάντα, όμως, έχω ανοιχτό μυαλό και είμαι διατεθειμένος - και έτοιμος - να γνωρίσω πολλά ενδιαφέροντα και καινούρια πράγματα. Στο ίδιο ταξίδι, μάλιστα, θα επισκεφτώ και ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) εργοστάσια παραγωγής φελλού, κάτι που περιμένω με μεγάλη λαχτάρα. Πάνω απ' όλα όμως, ανυπομονώ να φύγω γιατί θέλω να ξαναδώ αγαπημένους μου φίλους και συναδέλφους από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και, βέβαια, να δοκιμάσω πολλά και καινούρια κρασιά από διάφορες γωνιές του παγκόσμιου αμπελώνα.


Εννοείται βέβαια πως ό,τι καινούριο βρω (και) στο ταξίδι μου αυτό, θα είστε οι πρώτοι με τους οποίους θα το μοιραστώ!...

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v