I am Γιασμίν

Ο πατριωτισμός που εξαντλείται στο "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς κρεμόσασταν από τα δέντρα", τώρα και σε βίντεο. Κάντε like!
I am Γιασμίν
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να κατηγορήσει την Κατερίνα Μουτσάτσου. Την συμπαθώ, είναι όμορφη, είναι ταλαντούχα (υποθέτω) κι έχει χαρίσει την φωνή της σ’ ένα από τα πιο επικά ελληνικά τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας.

Δεύτερον, αυτό το κείμενο παίρνει σαν δεδομένο ότι όλοι έχετε δει το βίντεο της Κατερίνας Μουτσάτσου (ορίστε, σας κάνω και την χάρη), οπότε ξέρετε για ποιο πράγμα μιλάμε. Δεν αρχίζω να μιλάω για στάρλετ στο ξεκούδουνο, δεν είμαι ο καθηγητής μου που έχει ψύχωση με την Μακρυπούλια.

Τρίτον, αυτό το κείμενο αποδέχεται το βίντεο σαν μία γνήσια κωμωδία, με μοναδικό σκοπό να διασκεδάσει με την κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή η Μουτσάτσου κάθεται στο σπίτι της στο L.A. και δεν πίνει ούζο, like, laughing her ass off. Δε γίνεται αλλιώς. Τα πράγματα είναι τρομακτικά αν έχει αλλιώς.

Θα ομολογήσω. Μόλις είδα το βίντεο πρώτη φορά, ένα κομμάτι μέσα μου μαλάκωσε, ήμουν κάπως ΠΕΣ ΤΑ ΜΩΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΠΕΛΑΡΑ ΜΟΥ ΠΕΣ ΤΑ ΜΩΡΗ ΠΑΙΧΤΟΥΡΑ, αλλά μετά άρχισα να πιάνω τα πιο subtle νοήματα. Εκείνο το καρέ που η Κατερίνα σκάει ένα χαμόγελο, εκεί που λέει ότι κολυμπάει στις θάλασσες έξι χιλιάδων νησιών, εκεί που δηλώνει ΧΕΛΗΝ, και μετά διακριτικά μας ευχαριστεί για τον χρόνο μας· η γκόμενα σπάει πλάκα.

Όταν η Μουτσάτσου έπιασε δουλειά στην Τουρκία, οι μισοί έσπευσαν να την πουν τουρκόφιλη και να την ξεγράψουν, οι άλλοι μισοί να την εξυμνήσουν σαν σημαιοφόρο της ελληνοτουρκικής φιλίας, σαν Άντζελα του εικοστού πρώτου αιώνα. Στην πραγματικότητα, πήγε γιατί βρήκε δουλειά. Κι εμένα αν μου έκοβε την σειρά ο Alpha και μου δίνανε αρκετά λεφτά, και τα γυμνά νέα θα έλεγα στην Τουρκία. Μετά αποφάσισε να κάνει (πιο) διεθνή καριέρα, και πήγε στην Αμερική. Αλλά δεν ξέχασε ποτέ την Ελλαδίτσα. Όχι, Ελλάδα, ποτέ πια Ελλαδίτσα, το λέει κι ο Σαμαράς.

Και ομολογουμένως, αυτό που έκανε ήταν τολμηρό. Γιατί αν το πάρουν πρέφα στην Αμερική αυτό το βίντεο, θα μας την ξαποστείλουν πίσω και θα μπει σε κάνα ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη να τρέχουμε. Ούτε για λάντζα δεν θα την παίρνουν στο L.A. "Κι αυτά που λέει, δεν τα λέει και κανένας!"
 
Τι ακριβώς λέει, δηλαδή;

Ότι δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, ούτε κλέφτης. (Η υπόλοιπη μισή Ελλάδα όμως είναι.) Ότι δεν πίνει ούζο, δεν σπάει πιάτα και δεν λέει όπα. Αυτό με τα πιάτα είναι μεγάλο κλισέ πια, και οι αγγλίδες μού το ρωτούσανε. Ότι πολλοί Έλληνες μιλάνε ξένες γλώσσες (εκτός από αγγλικά, αυτά τα κρατάμε σε επίπεδο Στάθης Ψάλτης). Πως όλος ο Δυτικός Κόσμος ενστερνίζεται τα ιδανικά της Ελλάδας, πως δεν είμαστε οι μόνοι που χρωστάμε και πως, σε τελική ανάλυση, ΕΜΕΙΣ εφηύραμε την ιδέα της ελεύθερης αγοράς, ΕΜΕΙΣ εφηύραμε την ιδέα της κριτικής, άρα μη μας πρήζεις τα παπάρια τώρα, ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΧΤΙΖΑΜΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝΕΣ, ΕΣΥ ΚΡΕΜΙΟΣΑΝΕ ΑΠ’ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ! I AM HELLENE!

Και γίνεται και χειρότερο. Οι Έλληνες πιστεύουν στη χαρά της ζωής! Γι’ αυτό κάθε Σάββατο βράδυ είναι στην Πάολα και ξοδεύουν τα λεφτά που δεν έχουν. Κολυμπούν στις θάλασσές τους! Έχουν παραδόσεις! Η οικογένεια είναι ιερός θεσμός!

Είναι ιδέα μου ή όλο αυτό αρχίζει ν’ ακούγεται επικίνδυνο; Like, πατρίς-θρησκεία-οικογένεια επικίνδυνο. Αν έβαζε κι έναν μεγάλο σταυρό από πίσω θα είχε ολόκληρο το τρίπτυχο κι εγώ θα κλειδωνόμουν στο σπίτι μου, να μην ξαναβγώ ποτέ. Ξέρω τουλάχιστον είκοσι άτομα που δεν θα τους πείραζε καθόλου αυτό το σενάριο, βέβαια, αλλά ξεφεύγω. "Εγώ το στηρίζω το κορίτσι, και θα κάνω και dislike στους παπάρες που την βρίζουν από κάτω" λέει ένας φίλος μου ενώ το συζητάμε. Το dislike έχει γίνει όπλο μαζικής καταστροφής. Και αναρωτιέμαι τι ακριβώς είναι αυτό που χρειάζεται στήριξη.

Λέει η Κατερίνα Μουτσάτσου κάτι που δεν έχουμε πει όλοι μας; Λέει κάτι που δεν ξέρει τυπικά όλος ο Δυτικός Κόσμος; Και, εν τέλει, λέει κάτι που έχει κάποιο νόημα; "Μα το μήνυμα είναι για τους Έλληνες, όχι για τους έξω", συνεχίζει ο φίλος μου. Τότε γιατί είναι στα αγγλικά; Για να εξυψωθεί σε αγία οσιομάρτυρα της διεθνούς καριέρας; Και πάλι, δεν θέλω να την κράξω, γιατί εγώ την αγαπώ την Μουτσάτσου από τότε που είδα το βίντεο κλιπ που τραγουδάει με τον Κοργιαλά, κι επειδή μπορείς εύκολα να πεις ότι απλά αγαπάει την πατρίδα της. Πάει στο διάολο αυτό.

Αλλά πόσο θεμιτό είναι να αγαπάς την πατρίδα σου προωθώντας έναν πατριωτισμό της πολυθρόνας και προσπαθώντας να αλλάξεις την αγγλική γλώσσα;


Αυτό που έκανε ήταν τολμηρό. Γιατί αν το πάρουν πρέφα στην Αμερική αυτό το βίντεο, θα μας την ξαποστείλουν πίσω και θα μπει σε κάνα ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη να τρέχουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v