Διεθνής Διαγωνισμός Βαλκανικών Κρασιών

Τη Μεγάλη Δευτέρα έγινε στην Αθήνα η πρώτη παρουσίαση του Διαγωνισμού Balkans International Wine Competition. Όπως το όνομα "προδίδει" από μόνο του, ο Διαγωνισμός αφορά στα κρασιά της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, η οποία είναι μία από τις πιο ξεχωριστές - και ταυτόχρονα λιγότερο διάσημες - ζώνες στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες των Βαλκανίων, από τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, μέχρι την Τουρκία, την Κύπρο και τη Μολδαβία, ενώ η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν έναν κεντρικό ρόλο στην διοργάνωσή του.


Ο Διαγωνισμός Balkans International Wine Competition θα λάβει χώρα στη Σόφια, από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Στόχος του δεν είναι να αντιπαραθέσει και να συγκρίνει τα κρασιά των Βαλκανίων μεταξύ τους, αλλά να αναδείξει τη συλλογική ταυτότητα και δύναμή τους στον έξω κόσμο - δύναμη που είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη, καθώς όλες μαζί οι Βαλκανικές χώρες παράγουν 1.8 εκατομμύρια τόνους κρασιού, καταλαμβάνοντας έτσι την 5η θέση στις οινοπαραγωγικές δυνάμεις του κόσμου, πίσω από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε μια εποχή δύσκολη και γεμάτη ανακατατάξεις στον οινικό κλάδο διεθνώς, όπως η σημερινή, είναι κρίμα τέτοιες δυνατότητες να μένουν αναξιοποίητες.


Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Balkans International Wine Competition ανήκει στην οργανωτική του επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW και διευθύνουσα σύμβουλος η Galina Niforou. Η Σόφια επιλέχτηκε ως πόλη που θα φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό για πρακτικούς λόγους, καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο για τους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Δεν αποκλείεται όμως, στο μέλλον, ο Διαγωνισμός να "ταξιδεύει" και εκτός Βουλγαρίας, στις πρωτεύουσες και των άλλων κρατών της Βαλκανικής μας "γειτονιάς".

Στα διαδικαστικά τώρα: η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού θα αποτελείται από 2 ομάδες κριτών: την πρώτη θα συνθέτουν 5 ή και παραπάνω Masters of Wine, που θα έχουν και πιο καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση των κρασιών, ενώ η δεύτερη θα απαρτίζεται από οινολόγους και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο. Ο Διαγωνισμός Balkans International Wine Competition είναι από τους λίγους διαγωνισμούς οίνου που ξέρω (μαζί με αυτόν του περιοδικού Decanter) που δεν ακολουθεί το πρότυπο αξιολόγησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), αλλά βασίζεται στο Αυστραλέζικο σύστημα και έχει πιο ελεύθερα και λιγότερο αυστηρά δομημένα κριτήρια. Παράλληλα με τις εργασίες του Διαγωνισμού, θα διεξάγονται στον ίδιο χώρο και ομιλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια από ειδικούς διεθνούς κύρους, καθώς και ένα μεγάλο φεστιβάλ κρασιού για να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα κρασιά των Βαλκανίων.


Στο πλαίσιο της παρουσίασης του διαγωνισμού, που έγινε στη σχολή οινικής εκπαίδευσης WSPC στο Φάληρο, δοκιμάσαμε και ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από κρασιά από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και τα αξιολογήσαμε με βάση τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί στον Διαγωνισμό. Το πιο βασικό (και ενδιαφέρον) αποτέλεσμα αυτής της άσκησης ήταν ότι συνειδητοποιήσαμε (για άλλη μια φορά) την ποιότητα των ερυθρών κρασιών της Βουλγαρίας, ορισμένα από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά!


Για τους οινοποιούς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό, η καταληκτική ημερομηνία για να δηλώσουν συμμετοχή, να στείλουν δείγματα κλπ είναι η 31 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον Διαγωνισμό Balkans International Wine Competition υπάρχει επίσημη ιστοσελίδα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.balkanswine.eu/en/.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v