Τα νεράτζια της έριδος

Τα νεράτζια μαζεύονται, η αστυνομία εξοπλίζεται και η πόλη θωρακίζεται για μία από τις πιο ανόητες θεσμικές ρουτίνες του κράτους. Άραγε μετά απο αυτό θα σκεφτούν μήπως να καταργήσουν τις παρελάσεις; Αν δεν το κάνουν βάσει της κοινής λογικής, ας το κάνουν τουλάχιστον για να γλιτώσουν κανά γιαούρτι.  
Εν μία νυκτί, οι δημοτικές υπηρεσίες βρήκαν δουλειά. Είχαν λέει να μαζέψουν όλα τα νεράτζια από τους πέριξ το Σύνταγμα δρόμους. Γιατί; Ρώτησαν οι αδαείς υπάλληλοι. Για να μην τα πετάνε κατά τη διάρκεια της παρέλασης στους επίσημους.

Η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Για πότε το αποφάσισαν, για πότε κινητοποίησαν το μηχανισμό ούτε που το κατάλαβα. Αν θέλουμε όμως ρε παιδί μου είμαστε Γερμανοί! Τσακ- μπαμ. Αποτελεσματικότητα- όχι αστεία.

Ο φόβος φυλάει τα έρημα- όπου έρημα βάλτε πολιτική ηγεσία, η οποία επιδόθηκε σε συσκέψεις επί συσκέψεων για να καταφέρει να παραστεί χωρίς έκτροπα. Έτσι σήμερα οι δημοσιογραφικοί τίτλοι βοούν: «Φρούριο η Αθήνα», «Αστακοί οι αστυνομικοί στους δρόμους», «θωρακισμένη πόλη» κλπ κλπ.

Και εγώ αναρωτιέμαι: Άντε και το καταφέρνουν και δεν τρώει κανένας πολιτικός κανένα νεράτζι, ούτε αβγό, ούτε ντομάτα ή γιαούρτι. Πως θα νιώθουν που απλώς αποσόβησαν αυτό που ο κόσμος ήθελε να εκφράσει; Πως θα νιώθουν που θα έχουν διασώσει μόνο τα προσχήματα; Θα μου πείτε, ούτως ή άλλως, τι άλλο είναι η παρέλαση εκτός από ένα τεράστιο πρόσχημα;

Πρόσχημα εθνικής υπερηφάνιας, πρόσχημα ομοψυχίας, πρόσχημα γενναιότητας και πρόσχημα τιμής. Πόσοι από αυτούς που μετέχουν στην παρέλαση ή την παρακολουθούν νιώθουν ότι έτσι αποδίδεται «τιμή» στα ελληνικά όπλα ή νιώθουν υπερήφανοι για «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων;». Έλα τώρα.

Εν ολίγοις είμαι υπέρ του να καταργηθούν οι παρελάσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι αναχρονιστική και τελείως άκομψη η προσπάθειά τους να «δώσουν στο λαό την πεποίθηση της κοινής ταυτότητας»- σκοπός άλλωστε τον οποίο εξυπηρετούν εξίσου η σημαία και ο εθνικός ύμνος.

Αναχρονιστική είναι γιατί από τότε που η Ελλάδα προσέθεσε το τελευταίο κομμάτι εδάφους το οποίο έπρεπε να ενοποιήσει έχουν περάσει 80 χρόνια και άκομψη γιατί δεν μπορεί να χάνεται ο κόσμος και κάτι δόλιοι στρατευμένοι να πρέπει να παίζουν δημοσίως με τα όπλα και τα σημαιάκια.

Αν είναι να καταργηθούν οι παρελάσεις, να καταργηθούν όλες οι παρελάσεις πρότεινε σε μια επιτηδευμένα εξ αριστερών κριτική της «αριστεράς» ένας φίλος. Δηλαδή και η παρέλαση της αποκριάς και το gay parade… όλες.

Επί της αρχής θα πρέπει να δεχτώ ως σωστή αυτή τη θέση και να τροποποιήσω την αρχική μου πρόταση: Προτείνω την κατάργηση του υποχρεωτικού των παρελάσεων. Όποιος θέλει μπορεί να παρελαύνει, αλλά να μην το οργανώνει και το επιβάλει η πολιτεία.

Καλή μας «επέτειο»!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v