Φτιάξε κι εσύ ένα κόμμα, μπορείς

Ο Ιοβόλος παρακολουθεί τα "νέα" κόμματα να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και αναρωτιέται πόσο σουρεαλισμό θα αντέξει ακόμα ο Έλληνας στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο. Κομμα(τια) να γίνει. Θα ΄χουμε άφθονα χαρτιά για προσάναμμα μετά τις εκλογές.
Ο εθνικός (όσο και έκπτωτος) περιφειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ιδρύει την ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Ο Πάνος Καμμένος ιδρύει το Κόμμα Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και τα πιο φρέσκα νέα: Ο Χάρης Καστανίδης προανήγγειλε το πρωί της Παρασκευής την ίδρυση του δικού του νέου κόμματος, συνασπισμένος με τους υπόλοιπους διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια και έχει μια σχισμή στη μέση;

Η κάλπη, σπεύδω να πω προτού κάνετε περίεργους συνειρμούς. Εκλογές αναμένονται και κάποιοι βιάζονται να εκμεταλλευτούν την γενική δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό για να κερδίσουν το 50% των Ελλήνων που δεν ξέρουν τι να (μην) ψηφίσουν.

Κι επειδή ο εκάστοτε πολιτικός «Μανολιός» φοράει την σκούφια του αλλιώς, διαλέγει ένα ψευδοαγωνιστικό όνομα και μοστράρει ένα αφαιρετικό έμβλημα που «παίζει» με τα χρώματα για να διαχωρίσει την θέση του από γαλάζιους και πράσινους, αλλά θυμίζοντας πάντα από πού προέρχεται για να πάρει μαζί του και τους δυσαρεστημένους του παλαιού κόμματος, θεωρεί πως ξαφνικά πειθόμαστε ότι υπάρχει «φρέσκο αίμα» στην πολιτική σκηνή.

«Αντιμνημονιακό», «πατριωτικό», το «δικό σας κόμμα», φράσεις που στοιχηματίζω ότι θα ακούσουμε πιο συχνά και από διαφήμιση των Τζάμπο τις προσεχείς εβδομάδες στον προεκλογικό πυρετό των θιγμένων. Αναρωτιέμαι πόσο «αυθόρμητη» είναι η κίνηση των περισσότερων από τους νέους κομματάρχες, δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως ιδρύουν κόμμα κατόπιν διαγραφής τους από την παλιό τους πολιτικό σπίτι, κάτι σαν «αντίποινα», θυμούμενοι ξαφνικά πόσο επαχθές και απεχθές είναι το μνημόνιο που δεν διάβασαν.

Ο Ψωμιάδης φροντίζει να πάρει τις αποστάσεις του με την εθνικοπατριωτική νότα του ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. (Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης), το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει «δίκτυο» και όχι κόμμα, για να μην χαλάσουν τις καρδιές τους με την λεωφόρο Συγγρού. Το ίδιο κολπάκι αν θυμάμαι καλά είχε υιοθετήσει και η Ντόρα μετά την αποπομπή της από την ΝΔ. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ήταν ένα «κίνημα πολιτών», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις σε συνεντεύξεις τύπου που θύμιζαν παρτίδα επιτραπέζιου «Taboo» όπου οι απαγορευμένες λέξεις ήταν «κόμμα» και «Σαμαράς», παρ’ ότι έπρεπε να περιγραφούν όσο το δυνατόν πιο γλαφυρά. Υποψιάζομαι πως στην προεκλογική περίοδο που πλησιάζει, οι κανόνες του Taboo δεν θα έχουν και τόση σημασία.

Διαγραμμένος και ο Καμμένος, διαγραμμένος και ο Καστανίδης, από κοντά και η Κατσέλη και όλοι οι κακοκαρδισμένοι των Κινημάτων που μέχρι πρότινος υπερασπίζονταν σθεναρά στα παράθυρα.

Το κακό είναι πως σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα τα πρόβατα από τα ερίφια. Η επιφύλαξη παραμένει: Όλες οι κινήσεις φαίνονται τόσο υποκριτικές, που μπορεί να πάρει η μπάλα ακόμη και τις πιο ειλικρινείς εξ αυτών.

Καλή προεκλογική Σαρακοστή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v