Εξεταστική και άλλα

Είπε κανείς ότι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι καλύτερα από τα δικά μας; Άντε καλέ. Αφού εμείς έχουμε δωρεάν Παιδεία.
Εξεταστική και άλλα
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Υποτίθεται θα έγραφα κάτι για την SOPA, και θα ‘βαζα και έξυπνο τίτλο με λογοπαίγνιο, σε φάση SOPAινε και μη ερεύνα, αλλά το θέμα είναι τόσο last week, που ειλικρινά δεν βγάζει καν νόημα. Βέβαια, το counterpart της SOPA, που δεν μπορώ να πω το όνομά της γιατί ντρέπομαι, είναι ακόμα στις προτάσεις, άρα ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον. Παρεμπιπτόντως, κριτικάρω το ότι το θέμα θεωρείται last week, γιατί εξακολουθεί να είναι σοβαρό και φασιστικό. Μας έκλεισαν και το Megaupload, ακόμα το κλαίω.

Αλλά τώρα έχουμε χειρότερους δαίμονες. Και με το έχουμε εννοώ οι φοιτητές στην Ελλάδα, εγώ ξεμπέρδεψα. Αυτό το κείμενο δεν θέλει να είναι ένα από εκείνα τα η-Ολλανδία-είναι-καλύτερη-από-την-Ελλάδα αλλά, καλώς ή κακώς, θα γίνει. Ανεχτείτε με.

Κάποιος θα πίστευε ότι οι φοιτητές του Εράσμους θα είχαν την δυνατότητα, μόλις τελείωναν το εξάμηνό τους, να γυρίσουν στην Ελλάδα και να δώσουν όσα μαθήματα προλάβουν, μπας και πάρουν πτυχίο κάποια στιγμή. Εδώ έρχεται η σχολή μου και κάνει τη διαφορά: δεν έχω δικαίωμα για εξεταστική αυτό το εξάμηνο. Υποθέτω πως θεωρούμαι φοιτητής της Ολλανδίας μέχρι να τελειώσει. Άρα γιατί ήμουν υποχρεωμένος στις αρχές του Οκτώβρη να δηλώσω μαθήματα –και μάλιστα γρήγορα, γιατί ήμουν, όπως είπαν στη μάνα μου και έπαθε εγκεφαλικό, εκπρόθεσμος– και να διαλέξω βιβλία; Και μειωμένο αριθμό βιβλίων, πολύ σας καλομάθαμε, τέταρτο έτος είσαι, ρούφα την τρούφα τώρα.

Επίσης μειωμένη τραγικά και η λίστα με τα επιλεγόμενα. Μα είμαι τέταρτο έτος, έχω πέντε επιλεγόμενα το εξάμηνο! Χεστήκαμε, δεν έχουμε λεφτά για 407, έχουμε μια λίστα με αδιαφορίες που τυχαίνει να είναι τα διδακτορικά των καθηγητών μας, ό,τι αρπάξει ο κώλος μας κι από τις διπλανές σχολές, θα τα βολέψουμε (με εξειδικευμένη Ιστορία των σλαβικών φυλών).

Και οι καλοσύνες δεν σταματούν εδώ. Τρία χρόνια στην Κομοτηνή, δεν είδα πρόγραμμα εξεταστικής να βγαίνει νωρίς. Εδώ τα είχαν κανονισμένα πριν αρχίσει το εξάμηνο, με ύλες και απ’ όλα. Ύλες. Αυτό το πράγμα που άμα θέλουν σου δίνουν στην Ελλάδα. Έχω ακούσει σοβαρά καθηγήτρια να λέει "Εγώ στα μαθήματά μου δεν δίνω ύλη, γιατί όσοι παρακολουθούν, ξέρουν τι να διαβάσουν". Κι αυτοί που δεν παρακολουθούν; Γιατί έχουμε πανεπιστήμιο free, που μπορείς να μπαινοβγαίνεις όποτε θες; Γιατί δεν βάζεις απουσίες στο μάθημα;

Όχι, μετά θα σε πουν φασίστα. Ντροπή.

Κι ας σε πουν. Είμαι σίγουρος ότι όποιον Έλληνα κι αν στείλεις να σπουδάσει εδώ (και το ξέρω από τους άλλους Έλληνες που σπουδάζουν εδώ, είμαστε κοινότητα) θα πεθάνει από τη γκρίνια. Γιατί πρέπει να μην χάσει μάθημα. Γιατί πρέπει να κρατάει σημειώσεις. Γιατί πρέπει να πληρώσει τρία ευρώ στο εστιατόριο της σχολής για μια σούπα με νουντλς. Σε νιώθω, κι εγώ θέλω δωρεάν φαγητό, και είχα ευχαριστηθεί τη ζωή μου στην Κομοτηνή με τις λέσχες. Καλημέρα, τις έκαναν με πληρωμή κι αυτές. Τουλάχιστον οι Ολλανδοί δεν λένε "σούπα με νουντλς" ένα πιάτο νερό με σόδα και αλάτι. Και καρότα, ο Χούτος πρέπει να βάζει σε όλα τα φαγητά καρότα.

Μία μέρα όμως να περάσεις σε πανεπιστημιακό χώρο εδώ πάνω, πολιτισμικό σοκ παθαίνεις. Όχι μόνο από το πόσες συσκευές Apple θα δεις μπροστά σου, αλλά από την νοοτροπία. Είναι τόσο εμφανής η νοοτροπία που μπορείς να την φας. Όλοι εδώ διαβάζουν. Και μη μου πεις διαβάζουν επειδή είναι υποχρεωμένοι, αφού πληρώνουν. Άμα το πάρουμε έτσι, ίσως το μόνο που χρειαζόμαστε για να φτιάξει το εκπαιδευτικό στην Ελλάδα είναι να τα κάνουμε όλα ιδιωτικά. Ίσως το ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο.

Όχι, διαβάζουν γιατί τους ενδιαφέρει αυτό που σπουδάζουν. Θες Ιατρική; Προσπαθείς για Ιατρική. Θες να είσαι ένα μορφωμένο παράσιτο για τους ανθρώπους γύρω σου; Προσπαθείς για Ανθρωπολογία. Δεν γράφεις, για παράδειγμα, εφτά στην Ιστορία και μετά περνάς Ιστορικό. Ναι, αυτός είμαι εγώ.

Άρα, τι προτείνω; Να γίνουμε Ολλανδία; Ίσως. Αυτό που δεν πρόκειται να πω είναι ακόμα ένα "ας κοιτάξουμε, λοιπόν, λίγο βαθύτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία μας, για να τα λύσουμε" –αυτά είναι μαλακίες. Τα προβλήματα ξεκινούν απ’ το γυμνάσιο και γίνονται όλο και χειρότερα. Κι αυτό, όπως λέει ο σωσίας του Σούπερμαν, Αλ Γκορ, είναι μια άβολη αλήθεια. Εγώ απλά γράφω μια στήλη.



Μία μέρα να περάσεις σε πανεπιστημιακό χώρο εδώ πάνω, πολιτισμικό σοκ παθαίνεις. Όχι μόνο από το πόσες συσκευές Apple θα δεις μπροστά σου, αλλά από την νοοτροπία. Είναι τόσο εμφανής η νοοτροπία που μπορείς να την φας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v