Θα τους πάνε PIPA- SOPA

Τα ψωμιά του ελεύθερου downloading φαίνεται να τελειώνουν (λυγμ!). Εντός ολίγου είτε θα βρεθεί τρόπος να ενταχθούν και οι πειρατές στη μπίζνα των πνευματικών δικαιωμάτων ή θα μείνουμε με αντιδράσεις τύπου "Το κόμμα των πειρατών", "H φράξια του downloader" ή το "Κίνημα του τσάμπα byte".   
Ίσως να μην ξέρω ούτε έναν άνθρωπο που να μην είναι ικανοποιημένος με την ελεύθερη διακίνηση αρχείων ή με αυτό που οι «καλοί» αποκαλούν πειρατεία. Πέρα από το προφανές όφελος που σχετίζεται με το δωρεάν download υλικού, στην Ελλάδα νομίζω ότι οι διακινητές αυτοί μας είναι συμπαθείς και για έναν ακόμη λόγο: γιατί βλάπτουν τις μεγάλες εταιρίες του θεάματος στο Χόλυγουντ και όχι μόνο, τις οποίες θεωρούμε καθήκον μας να αντιπαθούμε.

Ποιος πηγαίνει πια σε βίντεο κλαμπ; αναρωτιώταν πρόπερσι φίλος. «Εγώ πηγαίνω καμιά φορά», είπα δειλά και ανάμεσα σε κοροϊδίες εξήγησα ότι η συμβία μου δεν νιώθει άνετα με τους αγγλικούς υπότιτλους και έτσι, αν η ταινία είναι σχετικά πρόσφατη, το βίντεο κλαμπ δίνει μια άμεση λύση. Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας στα «κλαμπ» αυτά της διασκέδασης που στη 10ετία του ’80 πλημμύρισαν τη ζωή μας είναι πλέον άνω των πενήντα και επί το πλείστον κυριαρχείται από κυρίες που ζητούν να δουν κάτι «αισθηματικό» ή από κάγκουρες που βλέπουν περιπέτειες με αυτοκίνητα και νομίζουν ότι το internet είναι για αυτούς που συνέχισαν και στο λύκειο.

Το μόνο κακό με την πειρατεία είναι ότι έμοιαζε και μοιάζει πολύ καλό για να κρατήσει για πάντα. «Το downloading μέσω torrents είναι πρακτικά αδύνατο να το σταματήσουν», με καθησυχάζει ο Θανάσης, που είναι γνώστης. Δεν σταματώ να ανησυχώ. Ο λόγος είναι απλός: τα λεφτά είναι πάρα πολλά και αυτή η βιομηχανία του θεάματος πολύ μεγάλη για να αφήσει όλη αυτή τη μπίζνα- μπίζνα αιώνων- να βουλιάξει επειδή μια γενιά πιτσιρικάδων την είδε ελευθεριακά.

Η ιστορία με τη SoPA κατά τη γνώμη μου δεν έχει σκοπό να βλάψει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχει και κανένα πρόβλημα να το κάνει, αν χρειαστεί. Και επειδή πρώτη προτεραιότητα όλου αυτού του συστήματος είναι να σταματήσει η αιμορραγία εσόδων από το χώρο του θεάματος, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι «θα χρειαστεί». Δεν θα είναι η SΟPA και η PIPA oι νομοθετικές πράξεις που θα φέρουν το αποτέλεσμα αυτό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι το σπορ του ελεύθερου download δεν θα αργήσει να τελειώσει. Εκτός βέβαια και αν βρεθεί τρόπος να κυκλοφορεί χρήμα και μέσω αυτών των διαδικασιών, οπότε το… πειρατεύειν θα πάψει να είναι παράνομο.

Κάτι δηλαδή σαν και αυτό που έκαναν οι Άγγλοι όταν αντιμετώπιζαν το δικό τους πρόβλημα με την πειρατεία, κάπου εκεί γύρω στον 18ο αιώνα. Έδωσαν στους πειρατές που λυμαίνονταν το εμπόριό τους στολές και έναν μισθό και απέκτησαν εν μία νυκτί «Βασιλικό Ναυτικό». Το καλύτερο και πιο εμπειροπόλεμο.

Το εκκολαπτόμενο κόμμα των πειρατών, που το βλέπω έως και να μπαίνει στη Βουλή, μου φαίνεται μια μπούρδα και μισή. Δεν λέει και τίποτα σοβαρό αλλά είναι έτσι η κατασκευή του ώστε να νομίζεις ότι συμμετέχοντας, κάτι κάνεις.

Μέχρι να γίνει ένα μεγάλο κοινωνικό μπαμ, όλο και θα πληθαίνουν αυτές οι φουσκίτσες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v