(κουτό)χορτο

Η αποποινικοποίηση, το ολλανδικό σύστημα και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από αυτά που (θα έπρεπε να) την απασχολούν.
(κουτό)χορτο
γράφει ο Θοδωρής Διάκος 

Ο εναλλακτικός τίτλος αυτού το κειμένου ήταν "Legalize", αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι δεν συμπαθώ τον Μπομπ Μάρλεϊ. Έχω φερθεί άσχημα σε τηλεπαρουσιαστή όταν με ρώτησε για τον Μπομπ Μάρλεϊ. True story.

Επίσης το "Legalize" θα παρεξηγιόταν (χα).

Αλλά ήταν αναμενόμενο, υποθέτω. Το παιδί που μένει στην Ολλανδία θα γράψει ένα κείμενο για χόρτο. Όλοι οι Έλληνες μόλις τους πεις Ολλανδία θα σε ρωτήσουν για χόρτο, αν και πόσο έκανες, αν και πόσο σ’ έπιασε και αν είναι καλύτερο από το αλβανικό. Είναι σαν να ρωτάς αν μισεί ο Μελ Γκίμπσον τους εβραίους. Κι αυτό λέει πολλά για τους Έλληνες. Γιατί αν δεν τους έκαιγε το θέμα, δεν θα είχαν τέτοια καθήλωση. Θα σε ρωτούσαν, π.χ. αν είδες τους ανεμόμυλους κι αν μύρισες τις τουλίπες.

Και τώρα μαθαίνω πως αρχίζουν πάλι συζητήσεις για το θέμα στα πάτρια εδάφη, μετά από εκείνο το αρχικό μπαμ που έγινε πέρσι (γκαχμ, στάχτη στα μάτια, γκουχ). Αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση, αποφυλάκιση όσων έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους, σκληρότερα μέτρα για την διακίνηση. Τέλεια;

Εμένα τώρα γιατί αυτό μου ακούγεται πιο κενό κι από βιβλίο του Κοέλιο; Ας το πάρουμε λίγο σιγά-σιγά, γιατί τόση πρόοδος θέλει συντακτική ανάλυση. Αποποινικοποίηση για προσωπική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι ο μπάφος ανεβαίνει στο επίπεδο της βιντεοκασέτας: το παρόν προϊόν διατίθεται αποκλειστικά για προσωπική, κατ’ οίκον χρήση, η προβολή του σε συνεστιάσεις, λεωφορεία και ΚΑΠΗ απαγορεύεται ρητά. Και, ομολογώ, όσο ωραίο κι αν είναι να κάθεσαι στο δωμάτιό σου και να το κάνεις τεκέ ενώ ακούς Slowdive, το άθλημα είναι ομαδικό. Θα κάνει τη γύρα του, θα πετάξεις τη μαλακία σου, θα σε πιάσει νευρικό γέλιο για τέσσερα λεπτά στα οποία θα κοπανιέσαι στο πάτωμα και οι άλλοι θα νομίζουν ότι πεθαίνεις –αυτή είναι η γοητεία του, γαμώτο! Και μετά σου σκάνε πακέτο σκληρότερα μέτρα για τους εμπόρους.

Ε;

Δηλαδή, είναι νόμιμο να έχεις πάνω σου, να το καπνίζεις σαν μοναχοφάης, αλλά είναι παράνομο να πας να το αγοράσεις; Είμαι μπερδεμένος. Και νηφάλιος, παρεμπιπτόντως. Τι ακριβώς αλλαγή φέρνει αυτό; Εξακολουθεί να είναι μια παράνομη, κατακριτέα δραστηριότητα, και κατά την μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Άννα Βίσση, λατρεμένο το απαγορευμένο. Κι έχει δίκιο, δεν είναι μόνο τα μωρά που αν τους πάρεις το βάζο με το γλυκό θα σπάσουν το πόδι τους προσπαθώντας να το φτάσουν.

Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία, το σύστημα έχει ως εξής: το χόρτο, η κατοχή του και η διακίνησή του θεωρούνται παράνομα, αλλά η Κυβέρνηση το ανέχεται. Τυπικά, εγώ παρανομώ, εσύ παρανομείς και ο ανορεξικός που μου πουλάει amnesia haze παρανομεί. Αλλά κανένας δεν νοιάζεται, γιατί έχουν λίγη κοινή λογική –τα ποσοστά ηρωινομανών έχουν πέσει εξωφρενικά, κι αν δεις τα στατιστικά θα καταλάβεις πως το όλο θέμα έχει να κάνει με έξυπνη οικονομία.

Οι Ολλανδοί δεν καταναλώνουν ούτε το μισό από αυτό το χόρτο
. Παιδάκια σαν εμένα και εσένα που κατεβαίνουν από την νηφάλια καταπίεση της απαγόρευσης είναι που στηρίζουν την ντόπια αγορά. Και, χωρίς να γίνομαι ιεροκήρυκας (του χόρτου), οι περισσότεροι είναι αρκετά λειτουργικοί. Αν δηλώνεις ακόμα πως η κάνναβη είναι η πόρτα για τα σκληρά ναρκωτικά, πως είναι εθιστική και πως σου καταστρέφει την ζωή, είσαι είτε κλινικά ηλίθιος είτε ΚΚΕ.

Τώρα στο απαγορεύουμε. Τώρα όχι, αλλά σου απαγορεύουμε να αγοράζεις, έχουμε και μια ηθική υποχρέωση. Και, εν τέλει, είναι τόσο κορεσμένο το ζήτημα, που δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις γιατί το φέρνουν στην επιφάνεια κάθε τρεις και λίγο. Γιατί, σαφώς, έχουμε σοβαρότερα προβλήματα ν’ ασχοληθούμε από το αν οι Έλληνες θα καπνίζουν χόρτο νόμιμα ή παράνομα, και αυτά τα προβλήματα δεν είναι τόσο συζητήσιμα. Άρα τους ρίχνουμε ένα θέμα που διχάζει να τους κρατάμε απασχολημένους. Κάποιοι θα χαρούν, κάποιοι θα τσιρίξουν. Κι εμείς θα φαίνεται ότι κάνουμε πρόοδο ενώ στην ουσία είμαστε ακόμα στα ίδια, υποκριτικά στάσιμα νερά.



Είναι τόσο κορεσμένο το ζήτημα, που δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις γιατί το φέρνουν στην επιφάνεια κάθε τρεις και λίγο. Γιατί, σαφώς, έχουμε σοβαρότερα προβλήματα ν’ ασχοληθούμε από το αν οι Έλληνες θα καπνίζουν χόρτο νόμιμα ή παράνομα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v