Virginia προς μίμησιν...

Όσοι με παρακολουθείτε, είμαι σίγουρος ότι έχετε καταλάβει το πάθος μου (προσωπικό και επαγγελματικό) για τον οινοτουρισμό. Τον θεωρώ μία από τις ευγενέστερες και πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες θεματικού τουρισμού και πιστεύω ότι, όταν γίνεται σωστά και οργανωμένα, δίνει στον τουρίστα την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία, τις παραδόσεις, τις συνήθειες και την κουλτούρα ενός τόπου με τον απολαυστικότερο τρόπο.

Για την περίπτωση της Ελλάδας, δε, θεωρώ την ανάπτυξη του οινοτουρισμού "μονόδρομο", όχι (απλά και μόνο) για να γνωρίσουν οι οινόφιλοι όλου του κόσμου τους οινο-γαστρονομικούς θησαυρούς της πατρίδας μας, αλλά κι επειδή μπορεί να δώσει μία νέα πνοή και ώθηση στον Ελληνικό τουρισμό, που όλοι θεωρούμε την "βαριά βιομηχανία" μας. Κι αν όλα αυτά ακούγονται ρομαντικά και αφελή, ας το δούμε λίγο πιο σοβαρά και με νούμερα...


Στα τέλη του περασμένου έτους, το Αμερικάνικο περιοδικό Wine Enthusiast ανακήρυξε την Πολιτεία της Virginia ανάμεσα στους 10 κορυφαίους οινο-τουριστικούς προορισμούς για το 2012. Στη λίστα υπάρχουν άλλοι δύο προορισμοί στην Καλιφόρνια (Santa Barbara και Napa Valley) κι από ένας στην Ιταλία (Veneto), τη Γαλλία (Καμπανία), τη Γερμανία (Mosel Valley), την Ισπανία (Priorat), την Ουγγαρία (Tokaj), τη Χιλή (Colchagua Valley) και τη Νέα Ζηλανδία (Central Otago). Όλοι αυτοί οι προορισμοί αποτελούν "must" για τον κοσμογυρισμένο οινοτουρίστα (κάποιοι είναι πιο κλασικοί, άλλοι πιο... ψαγμένοι), εγώ όμως θέλω να εστιάσω στη Virginia. Και θα καταλάβετε το γιατί.


Είχα τη χαρά, πριν κάποια χρόνια, να γνωρίσω δύο οινοποιούς από τη Virginia, τον David King και τον Λουίζο Παπαδόπουλο (ναι, υπάρχει και ένας επιτυχημένος Έλληνας ανάμεσά τους). Τους γνώρισα στην Ελλάδα γιατί δυστυχώς δεν έχω επισκεφθεί τη Virginia ακόμα. Έχω δοκιμάσει όμως κάμποσα από τα κρασιά των δύο οινοποιών και έχω μία πρώτη άποψη πάνω στο θέμα. Συζητώντας κανείς μαζί τους, καταλαβαίνει στην πράξη την τεράστια σημασία που παίζει η σωστή στρατηγική, το marketing και η καλή οργάνωση στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Η Virginia των 200 οινοποιείων, λοιπόν, και των πολλών φυσικών αξιοθέατων, δίνει εδώ και καιρό τεράστια έμφαση στον οινοτουρισμό. Ο ίδιος ο Κυβερνήτης της Πολιτείας έχει δηλώσει ότι τον θεωρεί στοιχείο-κλειδί για την στρατηγική ανάπτυξης του τόπου, καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και φέρνει πολύτιμους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, σε μια περίοδο που και οι δύο είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμοι. Όσο για τους ίδιους τους οινοποιούς, αυτοί έχουν αναγάγει την οινο-τουριστική φιλοξενία σε επιστήμη, επινοώντας συνέχεια τρόπους να προσφέρουν στους επισκέπτες εμπειρίες που θα τους μείνουν αξέχαστες. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που έχουν επιτύχει τέτοια επίπεδα επισκεψιμότητας, ώστε να είναι σε θέση να διαθέτουν τα κρασιά τους αποκλειστικά από τα οινοποιεία τους, χωρίς να χρειάζεται να μπουν στο κανάλι του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου. Τέλος, αρκεί να περιηγηθεί κανείς λίγο στην ιστοσελίδα του κλαδικού οργάνου των οινοποιείων της Virginia (www.virginiawine.org) για να εκτιμήσει το βάθος και τη λεπτομέρεια της οργάνωσης (και να ζηλέψει θανάσιμα, στην περίπτωσή μου τουλάχιστον...).


Και τώρα ας μιλήσουμε με νούμερα, όπως είπα στην αρχή: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2010 ο τουριστικός κλάδος γενικά συνεισέφερε 19 δισ. δολλάρια στην οικονομία της Virginia, υποστήριξε περισσότερες από 204.000 θέσεις εργασίας και πλήρωσε 1.3 δισ. δολλάρια σε τοπικούς και πολιτειακούς φόρους. Υπολογίζεται, αν και τα αποτελέσματα μίας πιο εξειδικευμένης μελέτης θα ανακοινωθούν μέσα στο 2012, ότι ο οινοτουρισμός συμβάλλει στην συνολική αυτή προσπάθεια σε ποσοστό 10%! Α, και για όποιον αναρωτιέται για την ευρύτερη οινική δυναμική της Virginia, έχω κι άλλα νούμερα: Πρόκειται για την 5η οινοπαραγωγική Πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα το 2011 σημείωσε πωλήσεις-ρεκόρ (462,000 κιβώτια κρασιού), αυξημένες κατά 11% από το προηγούμενο έτος.


Δεν σκοπεύω να κλείσω με παραινέσεις του τύπου "μακάρι να κάναμε τα ίδια κι εμείς" κλπ - ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του μόνος του. Απλά μου φαίνεται θα αρχίσω να οργανώνω κανένα ταξιδάκι προς Virginia μεριά. Όχι μόνο γιατί θα περάσω σίγουρα αξέχαστα, αλλά και γιατί έχω πολλά να μάθω από τους φίλους μας εκεί!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v