Efxaristw, Nikos!

Ο Νίκος Παπανδρέου, θεωρώντας ότι χειρίζεται επαρκώς την ελληνική γλώσσα αλλά και ότι κατέχει τις δαιδαλώδεις πτυχές της πολιτικής στην Ελλάδα, συνέταξε μια επιστολή- υπεράσπιση του ΓΑΠ που- εκτός των σολοικισμών- εντυπωσιάζει και με την αφέλειά της. Ο Ιοβόλος δεν αντιστάθηκε τελικά στον πειρασμό.    
Ένα πράγμα που κατάλαβε ο ΓΑΠ από τις θέσεις ευθύνης που τόσον καιρό κατείχε, είναι η αξία του να κρύβεσαι. Του να μένεις στο περιθώριο, όταν βγαίνοντας μπροστά έχεις να χάσεις. Αυτό τον προστάτεψε (όσο γινόταν) από τα ολισθήματα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας που όσο να πεις είναι μπαμπέσικη για τους αμύητους- και όχι μόνο.

Αυτό είναι ένα δίδαγμα που ο αδελφός του απερχομένου δεν φαίνεται να έχει πάρει. Η επιστολή του Νίκου Παπανδρέου, μέσω της οποίας ο έτερος αδελφός της δυναστείας επιχειρεί να υπερασπιστεί τον Γιωργάκη, πέρα από το ιλαρό πολιτικό της μήνυμα περιέχει και σαφή δείγματα ελλιπούς γνώσης της ελληνικής.

Από μόνη της δε η παρέμβαση του τύπου "μην κατηγορείτε το αδελφάκι μου- είναι καλό παιδί" είναι για (πολιτικές) κλωτσιές. Προς ελαφρυντικό του δημιουργού της, να πω ότι φαντάζομαι πως προκύπτει από τον καημό της μάνας εκδηλωμένο σε κάποιο μεσημεριανό οικογενειακό γεύμα: Βoitha kai esy ton brother sou! Den vlepeis ti tou sournoun? Do something, Nikos!". Και ο Nikos έκανε.

Μόνο που στην επιστολή που έστειλε ο συγγραφέας (διότι συγγραφέας είναι η βασική του ασχολία) προς τον δημοσιογράφο Χρήστο Ράπτη, δεν υπήρχαν ούτε επιμελητές έκδοσης ούτε διορθωτές για να πυκνώσουν λίγο τους αφελείς συλλογισμούς ή/και να "χτενίσουν" το κείμενο πριν αυτό δημοσιευθεί.

Θα διανοούνταν ποτέ ο Γιωργάκης να γράψει μόνος του και να στείλει κείμενο σε δημοσιογράφο; 

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στην υπογραφή της επιστολής: "Ν. Τρότσκι- Κατά κόσμον Νίκος Παπανδρέου". Προφανώς όπως λέμε Nikos Τρότσκι...    

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής (οι υπογραμμίσεις είναι του Ιοβόλου).

Είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός από τότε που θυμάμαι έφυγε οικειοθελώς από την πρωθυπουργία. Παραιτήθηκε. Και το είχε προτείνει (να παραιτηθεί) και τον Ιούνιο αλλά για λόγους κακιάς διαχείρισης από πλευρά ΣΑΜΑΡΑ χάλασε - η θριαμβολογία της ΝΔ μόλις το πρότεινε ότι "αν είμαι ΕΓΩ το πρόβλημα, φεύγω" ακολούθησε με το "Ο Φαήλος έδιωξε τον Παπανδρέου" και έτσι χάλασε η πρόταση. Ουδεμία σχέση είχε με "οικογενειακές" παρεμβάσεις.

Αυτά είναι του χαλιμά. Άρα προσφέρθηκε να παραιτηθεί αλλά ο μεγάλος διαπραγματευτής της δεξιάς Σαμαράς (αλήθεια, μπορείτε να μου πείτε μια επιτυχία του στα 30 χρόνια πολιτικής του ζωής;) δεν ήξερε πως να το χειριστεί.

Μετράν τα λόγια ή οι πράξεις; Παραιτήθηκε ή όχι από την πρωθυπουργία; Και έλεγε ο ΓΑΠ εξάρχής, δεν με ενδιαφέρει να ξαναβγώ, να σώσω τη χώρα από την χρεοκοπία θέλω. Το έχουμε ξαναδεί; Να μην υπολογίζει τα γκάλοπ; Και φυσικά το πακέτο το "προδοτικό" της 26 Οκτωβρίου το πέρασαν τα μήντια ως "καλό για τη χώρα" μόλις έφυγε ο ΓΑΠ. Το ίδιο πακέτο των 180 δις συν haircut.... Τόση υποκρισία έχουμε ξαναδεί; "Θα φύγει ο ΓΑΠ και θα πάρει τα μέτρα μαζί του" έλεγαν.. Αμ δε.

Δεύτερον, ως προς την δημοκρατία του; Πιο ελεύθερα πρωθυπουργός να αφήνει τους υπουργούς του, χωρίς ενδείξεις, αλλά περιμένοντας πρωτοβουλίες δικές τους, δεν έχει περάσει. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ (Σε στυλ Καραμανλή και Ανδρέα) και γι' αυτό κατηγορήθηκε. Το αντίθετο. Λειτουργούσε με κλίμα συναίνεσης πάντα.. Ο ΓΑΠ περίμενε να αναλάβουν και πρωτοβουλίες οι υπουργοί τους.... το έκαναν όμως; Μεγαλύτερη δυνατότητα ανεξάρτητης δράσης υπουργών δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία μας. Τι έκαναν; Κρίνονται όλοι τους σήμερα.

Δημοκρατία στο μάξιμουμ. Αν οι περισσότεροι υπουργοί περίμεναν να κινηθούν ΜΟΝΟ με άνωθεν εντολές δείχνει ένα είδος ραγιαδισμού που φαίνεται το θέλουμε... Η υπερδημοκρατία του ΓΑΠ τον έφαγε και όχι το αντίθετο.

Το ότι δεν "παραιτείται" από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τι σχέση έχει με την δημοκρατία; Επειδή το θέλουν τα μήντια; Έλεος.

Αυτά για σήμερα, μια μέρα πριν αλλάξει το έτος!

Ν. Τροτκσυ (παρατσούκλι)

Κατά κόσμον, Νίκος Παπανδρέου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v