Το Δέκα το Καλό, τώρα και Κόκκινο!

Στην περσινή μου εξόρμηση στη Δράμα, το καλοκαίρι του 2010, είχα επισκεφτεί το οινοποιείο του φίλου μου Μπάκη Τσάλκου, όπου είχα δοκιμάσει - μεταξύ άλλων - και ένα κρασί που ετοίμαζε με περισσή προσοχή και περηφάνεια: το ερυθρό "Δέκα" του 2008. Χτες το βράδυ είχα το προνόμιο να το δοκιμάσω εμφιαλωμένο, ανοίγοντας ένα από τα πρώτα μπουκάλια της μεγάλης αυτής ετικέτας που έχουν ως τώρα φύγει από το οινοποιείο. Κυρίες και κύριοι, σε αποκλειστική avant-premiere, επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω το Ερυθρό Χ του 2008 από την Οινοποιία Οινογένεσις στη Δράμα!...


Η οικογένεια των ετικετών Δέκα της Οινογένεσις αποτελεί τη ναυαρχίδα του οινοποιείου. Το Λευκό, που είναι βαρελάτο χαρμάνι από Sauvignon Blanc, Ugni Blanc και Semillon, πρωτοπαρουσιάστηκε στα περσινά ΒορΟινά και έκλεψε αμέσως τις εντυπώσεις. Σήμερα, εγώ προσωπικά το θεωρώ ένα από τα πιο αξιόλογα Ελληνικά βαρελάτα λευκά και το προτιμώ σταθερά.


Το ερυθρό Δέκα προέκυψε από σταφύλια που τρυγήθηκαν την ίδια χρονιά, αλλά η διαδικασία ολοκλήρωσής του ήταν πολύ πιο μακροσκελής. Πρόκειται για χαρμάνι από Ξινόμαυρο και Merlot σε αναλογία περίπου 50-50. Οι δύο ποικιλίες τρυγήθηκαν με διαφορά περίπου ενός μηνός (το Merlot πιο πρώιμα), από αμπέλια με προσεγμένη στρεμματική απόδοση, και οινοποιήθηκαν χωριστά. Στη συνέχεια παλαίωσαν επίσης χωριστά σε καινούρια Γαλλικά βαρέλια μεσαίου και δυνατού καψίματος από ξύλο 3 διαφορετικών επιλεγμένων δασών, για 18 μήνες. Κατόπιν χαρμανιάστηκαν, και το κρασί εν τέλει εμφιαλώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Έκτοτε βρίσκεται στην κάβα του όμορφου οινοποιείου του Μπάκη στο Δοξάτο της Δράμας, όπου και ξεκουράζεται υπομονετικά, μέχρι να πάρει το δρόμο του για την αγορά.


Όταν είχα πρωτοδοκιμάσει το Ερυθρό Δέκα 2008 - ανέτοιμο, από το βαρέλι ακόμα - είχα διακρίνει μία όμορφη αρωματική πολυπλοκότητα στη μύτη και το στόμα, που με είχε εντυπωσιάσει. Τώρα που το κρασί είναι ολοκληρωμένο, πλέον, αυτή η πολυπλοκότητα είναι εμφανής, έχει πολύ ενδιαφέροντα πικάντικα χαρακτηριστικά και μία κοσμοπολίτικη έκφραση που ξεπερνάει τα χαρακτηριστικά που τυπικά θα περιμέναμε από τις δύο ποικιλίες ξεχωριστά. Τα αρώματα που μας προσφέρει σε συνεχείς εναλλαγές είναι σκούρα φρούτα, σοκολάτα, καπνός πίπας και γλυκό μπαχάρι, είναι δε φοβερά ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μύτη του κρασιού εξελίσσεται - για την ακρίβεια, μεταμορφώνεται - όσο μένει στο ποτήρι, κι αυτό μαρτυρά την περίτεχνη πληθωρικότητά του. Στο στόμα η δομή του είναι απόλυτα ισορροπημένη. Το κρασί είναι στιβαρό και γεμάτο, ωστόσο τόσο σε επίπεδο τανινών, όσο και σε επίπεδο οξύτητας, έχει ένταση χωρίς όμως την παραμικρή "παραφωνία". Η επίγευσή του είναι γλυκιά και μακρά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα καλό ερυθρό κρασί.


Και κάποια πιο τεχνικά χαρακτηριστικά: Το Δέκα 2008 είναι, βάσει της νέας οινικής νομοθεσίας, ένας οίνος με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Μακεδονία, με αλκοολικό τίτλο 13.5%. Προορίζεται για βαθιά παλαίωση, αν και πίνεται ήδη ευχάριστα, με το κατάλληλο ταίριασμα φαγητού. Το κρασί είναι πολύ περιορισμένης παραγωγής, γι αυτό και θα κυκλοφορήσει σε αυστηρά επιλεγμένα σημεία λιανικής και εστιατόρια από το νέο έτος. Η λιανική του τιμή θα είναι γύρω στα €23.


Εννοείται ότι πρόκειται για κρασί φαγητού, το οποίο αναδεικνύεται καλύτερα δίπλα σε πλούσια πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας. Εγώ το δοκίμασα με σιγοψημένο καρέ αρνιού και ο συνδυασμός ήταν εκπληκτικός. Εκτός από αρνί, θα το πρότεινα σίγουρα για να συνοδεύσει γουρουνόπουλο στο φούρνο ή ένα λαχταριστό κατσικάκι γιουβέτσι. Πριν το απολαύσει κανείς, ωστόσο, θα συνιστούσα μετάγγιση σε καράφα για αερισμό μίας ώρας.


Η Οινογένεσις και ο Μπάκης Τσάλκος, λοιπόν, μας χάρισαν άλλο ένα πολύ αξιόλογο κρασί - όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει. Οι φίλοι που θα θελήσουν να το αποκτήσουν, θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγο καιρό ακόμα, μέχρι να αρχίσει η διάθεσή του στην αγορά. Κι αυτό είναι το εύκολο της υπόθεσης... Γιατί το μεγάλο δίλημμα θα είναι αν θα επιδείξουν μεγαλύτερη υπομονή για να το παλαιώσουν, ή θα υποκύψουν στον πειρασμό και θα το απολαύσουν άμεσα!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v