Η γραφειοκρατεία της διπλανής πόρτας

Όλο και περισσότερο ο Ιοβόλος νιώθει ότι τα πλοκάμια της γραφειοκρατείας παρεισφρύουν στην καθημερινότητά του. Και το χειρότερο; Έχει συνείδηση πως αυτή τη μάχη δεν μπορεί να την κερδίσει!   
Φίλος του Ιοβόλου πρόσφατα επισκέφθηκε για υπόθεσή του το ΤΣΜΕΔΕ, τον ασφαλιστικό φορέα των μηχανικών. Περίμενε υπομονετικά στην ουρά κρατώντας στο χέρι το νουμεράκι του, γιατί ξέρει ότι η τήρηση των κανόνων σε μια κοινωνία ξεκινά από τον καθένα μας.

Προϊούσης της ώρας έφτασε στο γκισέ και ζήτησε από την υπάλληλο να τον εξυπηρετήσει. Η έμπειρη υπάλληλος κατάλαβε αμέσως ότι η δουλειά που ο μηχανικός μας της ανέθετε ήταν σχετικά χρονοβόρος. «Α, για αυτή τη δουλειά έπρεπε να έχετε τρία χαρτάκια σειράς, όχι μόνο ένα», τον αποπήρε.

«Τι εννοείτε;» ψέλλισε ο δυστυχής.

«Λέω ότι επειδή αυτό που θέλετε να κάνετε παίρνει παραπάνω χρόνο από ό,τι οι περισσότερες υποθέσεις που εξυπηρετούμε, θα έπρεπε να είχατε χαρτάκια για τρεις θέσεις στην ουρά», εξήγησε με λάβαρό της το παράλογο. Και δεν αστειευόταν- μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά, ρώτησα και εγώ τον φίλο.

Το περιστατικό δεν είναι σπουδαίο- άλλωστε τελικά και ο φίλος μπόρεσε να κάνει τη δουλειά του. Δεν θέλω μάλιστα να είμαι από τους γκρινιάρηδες που παίρνουν το πρώτο παράδειγμα που θα βρεθεί μπροστά τους για να σκούξουν για τα εθνικά μας ελαττώματα και για το πόσο "αδύνατον είναι να πάμε μπροστά με τέτοια μυαλά".

Αναφέρω την ιστορία ως ελάχιστη συμπαράσταση στον καθένα από όσους πρέπει να περάσουν από τα δαιδαλώδη στενά μιας καφκικής πολιτείας για να βγάλουν άκρη. Ναι σύντροφοι! Οι «διαδικασίες» αυτές που απαιτούνται για να δηλώσετε αλλαγή στοιχείων στο ληξιαρχείο, για να φτιάξουν τη βλάβη σας στην παροχή internet ή για να πάρετε το χαρτί που θέλετε, είναι ισχυρότερες από όλους μας και σίγουρα θα σας εξαντλήσουν.

Είναι ένας αγώνας στον οποίο δεν μπορείτε να κερδίσετε. Ακόμη και αν κάνετε τελικά τη δουλειά σας, θα έχετε καταθέσει στα πόδια του «θηρίου» τόση ενέργεια ώστε τελικά ζημιωμένοι θα βγείτε εσείς.

Κυρίες και κύριοι είναι η γραφειοκρατεία και είναι παντού γύρω μας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v