Κάθετη εφόρμηση στο Κτήμα Γαία!

Λοιπόν, αν ξανακούσω άνθρωπο να λέει ότι το Αγιωργίτικο της Νεμέας δεν παλαιώνει, θα γίνω... Τούρκος! Είναι αρκετός ο κόσμος που πιπιλάει την κλασική καραμέλα ότι δήθεν το Αγιωργίτικο δίνει απλά, εύκολα κρασιά για καθημερινή χρήση και γρήγορη κατανάλωση, σίγουρα όμως πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν δοκιμάσει σωστά και ποιοτικά Αγιωργίτικα. Και μπορεί εγώ να το λέω και να το γράφω με κάθε ευκαιρία - είμαι φαν του Αγιωργίτικου, δεν το έκρυψα ποτέ - υπάρχουν ωστόσο ευκαιρίες που βλέπουμε τη δύναμη της ποικιλίας, όταν ο οινοποιός την μεταχειρίζεται σωστά, σε όλη της την έκταση. Μια τέτοια ήταν και η κάθετη γευσιγνωσία που κάναμε στο Κτήμα Γαία πριν λίγες μέρες...


Η μέρα ήταν πανέμορφη. Αν δεν είχες τσεκάρει το ημερολόγιο, που έγραφε 1η Δεκεμβρίου, άνετα πίστευες ότι βρισκόσουν στις αρχές του φθινοπώρου. Ήταν μια Πέμπτη με πανελλαδικές απεργίες στα πάντα, άγχος, μουρμούρα και πίεση για κάθε τι, κι έτσι μια εκδρομή στην ηλιόλουστη Νεμέα ήταν κυριολεκτικά μια απόδραση. Η ανάβαση στο Κούτσι, τον προνομιούχο αμπελώνα της ζώνης της Νεμέας, είχε μια άγρια χάρη, ειδικά καθώς η φύση είχε φορέσει για τα καλά τα χειμωνιάτικά της...


Έχω επισκεφτεί το οινοποιείο της Γαίας πολλές φορές. Δεν χάνω καμία ευκαιρία να ξεναγούμαι από το Γιάννη Παρασκευόπουλο, συν-ιδιοκτήτη της Γαίας, φίλο και έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων οινολόγων, και να δοκιμάζω μαζί του παλιές και καινούριες δημιουργίες του. Και ομολογώ ότι έχω δοκιμάσει διάφορες εσοδείες της πρώτης ετικέτας της Γαίας, που φέρει το όνομα Κτήμα Γαία, είτε στο οινοποιείο, είτε στο σπίτι, είτε σε κάποιο εστιατόριο, ωστόσο μια συνολική κάθετη δοκιμή σε όλες τις εσοδείες της ετικέτας μέχρι σήμερα, δεν είχα ξανακάνει. Η σημερινή μέρα, λοιπόν, ήταν πολύ σημαντική. Γι αυτό και μετά από μία βόλτα στην κάβα παλαίωσης του οινοποιείου, πήραμε υπό μάλης 9 φιάλες από το οινικό αρχείο του Κτήματος και ανεβήκαμε στο ζεστό καθιστικό που έχει θέα το λοφώδες τοπίο του Κουτσίου σε πλήρη ανάπτυξη.


Πρέπει να σας πω ότι η στάση στην αίθουσα των βαρελιών δεν έγινε ούτε τυχαία, αλλά ούτε εθιμοτυπικά. Κι αυτό γιατί ήξερα καλά τους πειραματισμούς και τη μελέτη που κάνουν οι άνθρωποι της Γαίας στο αμπέλι - με νέους κλώνους, αναφυτεύσεις, κλπ - δεν είχα δει όμως από κοντά την αντίστοιχη δουλειά που γίνεται στο βαρέλι. Εκεί λοιπόν είδα πως το Κτήμα Γαία πλέον "χαρμανιάζεται" ανάμεσα σε ένα γκρουπ βαρελιών 225, 300 και 1500 λίτρων ποικίλων ηλικιών, με στόχο πάντα να αποκτά πολύτιμη πολυπλοκότητα, χωρίς όμως την παραμικρή έκπτωση στο φρουτώδη χαρακτήρα ή την τυπικότητά του. Μέσα, λοιπόν, από το πρίσμα των διαφόρων φάσεων γνώσης, εμπειρίας, έρευνας και πειραματισμού της 4μελούς ομάδας των οινολόγων του οινοποιείου, η κάθετη δοκιμή της ετικέτας από την αρχή της παραγωγής της μέχρι και σήμερα, απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον!...

|ig:1-5|

Οι εσοδείες που δοκιμάσαμε ήταν οι 1997, 1998, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006 και το 2007, η τρέχουσα χρονιά που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Στο τέλος δοκιμάσαμε και το 2008, κρασί που έχει ολοκληρώσει την ωρίμανσή του στο βαρέλι και αυτή την στιγμή βρίσκεται στη δεξαμενή, όπου θα παραμείνει για έναν περίπου χρόνο ακόμα, μέχρι να εμφιαλωθεί. Από τη δοκιμή παραλείφθηκαν η εσοδεία του 1999, η οποία, καθ' ομολογία των δημιουργών της, δεν έδωσε τα απαιτούμενα αποτελέσματα σε επίπεδο παλαίωσης, καθώς και αυτή του 2002, η οποία δεν οινοποιήθηκε ποτέ για τη συγκεκριμένη ετικέτα, ως προϊόν μίας από τις χειρότερες χρονιές στην σύγχρονη οινική ιστορία της Νεμέας.


Δεν θα σας αναλύσω τα σχόλιά μου για κάθε εσοδεία ξεχωριστά, καθώς τα έχω "λογοδοσμένα" στον Οινοχόο του Φεβρουαρίου. Θα σας πω όμως ότι στη δοκιμή αυτή το Αγιωργίτικο δεν έδειξε ούτε μία φορά την ηλικία του. Ειλικρινά πιστέυω ότι μία τέτοια δοκιμή πραγματικά ποιοτικών ετικετών Αγιωργίτικου της Νεμέας, όπως το Κτήμα Γαία, είναι υπέρ-αρκετή για να πείσει ακόμα και τον πιο δύσπιστο κριτή της συγκεκριμένης ποικιλίας ή/και ζώνης. Θα σας πω επίσης ότι οι προσωπικές μου προτιμήσεις από όλη τη σειρά ήταν οι εσοδείες 2000, 2003, καθώς και η 2005, που ήταν και το πρώτο Ελληνικό κρασί που βαθμολογήθηκε με 90 πόντους από τον Robert Parker! Θα σας πω ακόμα ότι το Κτήμα Γαία 2007, που θα βρείτε σήμερα στην αγορά, είναι ο ορισμός της Blockbuster Νεμέας που μπορείτε να πιείτε σήμερα, εφόσον την ταιριάξετε με ένα αντίστοιχα πλούσιο κρεατοφαγικό πιάτο, αλλά και να την παλαιώσετε για πολλά χρόνια ακόμα. Όσο για το 2008, αυτό ακολουθεί στα ίδια αχνάρια, καθώς οι δύο αυτές τελευταίες εσοδείες εγκαινίασαν ουσιαστικά μία νέα, ιδιαίτερα πληθωρική φάση στη συγκεκριμένη ετικέτα, που θα εντυπωσιάσει πολλούς οινόφιλους και θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για τη Νεμέα γενικότερα...


Το μόνο που δεν θα σας (ξανα)πω είναι να μη χάσετε οποιαδήποτε ευκαιρία να επισκεφθείτε τη Νεμέα, να γνωρίσετε τους οινοποιούς της και να δοκιμάσετε τα κρασιά της "στο σπίτι τους". Τα ευκόλως εννοούμενα, άλλωστε...

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v