Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 1999-2010

Όσο "της μόδας" κι αν είναι οι κάθετες γευστικές δοκιμές τον τελευταίο καιρό, μία κάθετη σε βάθος δωδεκαετίας, και μάλιστα σε λευκή ετικέτα, είναι γεγονός αξιοσημείωτο και σπάνιο. Όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά - τολμώ να πω - και για τα διεθνή δεδομένα. Γι αυτό και έσπευσα να αποδεχτώ την πρόσκληση του Κτήματος Τέχνη Οίνου για γευσιγνωσία και των 12 εσοδειών της ετικέτας Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, από την πρώτη ως την τρέχουσα, με χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον.


Η δοκιμή έλαβε χώρα στο Εστιατόριο Paradiso, στο Χαλάνδρι, το οποίο εξελίσσεται σταθερά στον βασικό χώρο επιλογής επαγγελματικών και μη οινικών εκδηλώσεων. Φτάνοντας στο εστιατόριο, στο προσκήνιο βρίσκονταν, πέρα από τις συστάδες των φιαλών του κρασιού (κάποιες εμφανώς σκονισμένες από τα χρόνια που πέρασαν στο κελάρι του Κτήματος) ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ένας εκ των δύο συν-ιδιοκτητών του Κτήματος, με τον γιο του Άκη, εδώ και δύο εσοδείες οινολόγο του Κτήματος. Μαζί τους ήταν ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος, ο διάσημος Έλληνας οινολόγος που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Βουργουνδία, αλλά συνεργάζεται με το Κτήμα Τέχνη Οίνου ως σύμβουλος.


Η όλη εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη. Πέρα από τις βασικές υποδομές και την άρτια υλοποίηση, όλοι οι συμμετέχοντες είχαμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά λεπτομερή στοιχεία για κάθε ένα από τα κρασιά που δοκιμάζαμε, όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς, τις πρακτικές οινοποίησης κάθε εσοδείας, κλπ. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ανδρέας Ματθίδης, επικεφαλής των Ελλήνων Οινοχόων και εκπρόσωπος της εταιρείας Β.Σ. Καρούλιας, που διανέμει τα κρασιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου στην Ελληνική αγορά, ενώ ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος μοιραζόταν μαζί μας τις παρατηρήσεις του για κάθε κρασί της δοκιμής.


Η γευσιγνωσία ήταν - όπως αναμενόταν - μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το Ήδυσμα Δρυός Chardonnay είναι μία εκλεκτή ετικέτα βαρελάτου λευκού κρασιού, η οποία σήμερα απέδειξε επάξια ότι είναι αποτέλεσμα πολύ καλής δουλειάς τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο. Όλες οι εσοδείες της δοκιμής, ανεξαιρέτως, επέδειξαν βάθος, πολυπλοκότητα και ποιότητα με κυρίαρχο κοινό παρονομαστή την εξαιρετική οξύτητα που δίνει ζωντάνια στο συγκεκριμένο κρασί, η οποία παραμένει άσβεστη εδώ και 12 τρύγους! Κάθε εσοδεία είχε τα δικά της χαρακτηριστικά και προτερήματα, και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι προτιμήσεις των συμμετεχόντων ήταν τελικά αρκετά διαφοροποιημένες, όπως φάνηκε από την τελική "ψηφοφορία". Για την ιστορία θα σας αναφέρω ότι οι εσοδείες που επέλεξα εγώ από την δοκιμή ήταν αυτές του 2009 και του 2005, με κριτήρια τόσο πολυπλοκότητας, όσο και σωστής εξέλιξης στο χρόνο.


|ig:1-3|

Το Κτήμα Τέχνη Οίνου βρίσκεται στο Μικροχώρι της Δράμας. Σύμφωνα με τις σημειώσεις μου έχει ετήσια παραγωγή περί τις 200.000 φιάλες, μέρος της οποίας εξάγει στις ΗΠΑ, σε μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και στην Κύπρο. Οινοποιεί κυρίως Γαλλικές και Ιταλικές ποικιλίες, καθώς και τις Ελληνικές λευκές Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ωστόσο ασχολείται πειραματικά με πολύ ενδιαφέρουσες ερυθρές ποικιλίες από την Ελλάδα και όχι μόνο, όπως το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα και η Πορτογαλέζικη Touriga Nacional. Αυτό το τελευταίο κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον μου, όπως και το γεγονός ότι η ομάδα του Κτήματος ακολουθεί κάποιες πολύ αξιόλογες πρακτικές για την προστασία της ακεραιότητας του σταφυλιού αφού τρυγηθεί, όπως ο νυχτερινός τρύγος, η μεταφορά του σταφυλιού στο οινοποιείο με φορτηγά ψυγεία, αλλά και η χρήση ειδικού πύργου διοξειδίου του άνθρακα για την ψύξη της σταφυλομάζας, ως προετοιμασία για την κρυοεκχύλισή της.


Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, γιατί ομολογώ ότι δεν ξέρω αρκετά για το συγκεκριμένο Κτήμα. Ακόμα. Έχω όμως σκοπό να το επισκεφτώ την επόμενη φορά που θα ανέβω Βόρεια, και τότε ελπίζω ότι θα σας μεταφέρω μία πολύ πληρέστερη εικόνα (Γιάννη, εσύ που είσαι επί της χάραξης των δρομολογίων, κράτα σημείωση...).


Ξέχωρα από όλα τα υπόλοιπα, και μόνο το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Κτήματος Τέχνη Οίνου τηρούν αρχείο των εσοδειών του λευκού αυτού κρασιού τους εδώ και 12 χρόνια λέει πολλά για την φιλοσοφία τους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για το Κτήμα, σε πρώτη φάση, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wineart.gr.


Κλείνοντας, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω ότι η σημερινή εκδήλωση διοργανώθηκε κυρίως για τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων με συμμετοχή μικρής ομάδας δημοσιογράφων. Ως μέλος αυτών συμμετείχα κι εγώ, και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v