Ένα Αυστραλέζικο κρασί 1000 δολλαρίων!

Δεν ξέρω αν ανήκετε σε εκείνους που θεωρούν τα κρασιά του νέου κόσμου φτηνά, απλά και αδιάφορα - ελπίζω πως όχι. Ακόμα και να είστε, όμως, ειδήσεις σαν και αυτήν έρχονται να αλλάξουν γνώμη σε πολύ κόσμο. Και, εν προκειμένω, σημασία δεν έχει (μόνο) η τιμή ως απόλυτο νούμερο, αλλά η μελέτη στο αμπέλι, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το επιστημονικό μάρκετινγκ. Ας καλωσορίσουμε λοιπόν το Αυστραλέζικο κρασί των 1000 δολλαρίων που λανσάρεται σήμερα!


Ναι, σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2011, το μεγάλο και διάσημο Αυστραλέζικο οινοποιείο Penfolds λανσάρει στην αγορά μια νέα ετικέτα, το 2008 Special Bin 620. Πρόκειται για χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Shiraz από την περιοχή της Coonawarra, το οποίο ξεπερνάει σε σπανιότητα και αξία τις ως τώρα γνωστές μυθικές ετικέτες της Αυστραλίας όπως το Grange, του ίδιου οινοποιείου, και το Hill of Grace του οινοποιείου Henschke. Η συνολική παραγωγή του 2008 Special Bin 620 είναι μικρότερη από 1000 κάσες, οι οποίες έχουν ήδη προ-διατεθεί σε μεγάλους πελάτες σε διάφορα σημεία του κόσμου. Η εν λόγω ετικέτα προέκυψε όταν η ομάδα των οινολόγων της Penfolds, υπό την καθοδήγηση του διάσημου Peter Gago, ανακάλυψε ότι κάποιες σειρές κλημάτων σε 3 συγκεκριμένα αμπελοτόπια του οινοποιείου στην Coonawarra επέδειξαν εξαιρετικές δυνατότητες ωρίμανσης και ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία εσοδεία της συγκεκριμένης ετικέτας είχε οινοποιηθεί πριν από 45 χρόνια, το 1966!


Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία αυτή, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το σημερινό λανσάρισμα του 2008 Special Bin 620 από την Penfolds δεν λαμβάνει χώρα στην Αυστραλία, αλλά στην Ασία, και συγκεκριμένα στο Χονγκ Κονγκ και την Σανγκάη. Μάλιστα θα γίνει με όλες τις τιμές, με επίσημα δείπνα, παρουσιάσεις, δημοπρασίες παλαιών εσοδειών του Grange και ειδικά σεμινάρια από τον ίδιο τον Peter Gago. Η Penfolds δεν κρύβει τη σημασία της Ασιατικής αγοράς για τα προϊόντα της (αλλά και για τον παγκόσμιο, πλέον, οινικό κλάδο), κι έτσι βρίσκει (άλλη) μία χρυσή αφορμή για να κάνει αισθητή την παρουσία της εκεί.


Δεν μπορώ να γνωρίζω αν και ποιος από εμάς θα έχει κάποτε την ευκαιρία να δοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί. Μπορώ όμως να σας πω ότι τα κρασιά Penfolds κυκλοφορούν ευρέως στην Ελληνική αγορά εδώ και χρόνια και διατίθενται από τις περισσότερες γνωστές κάβες, αρχής γενομένης από τα καταστήματα Cellier, η "μαμά" των οποίων (ΓΕΝΚΑ) εισάγει και διακινεί τα προϊόντα του οινοποιείου αυτού στη χώρα μας. Και θα πω επίσης με σιγουριά ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρασιών Penfolds - τόσο τα λευκά, όσο και τα ερυθρά - είναι σταθερά αξιόλογα, εκφραζουν σωστά τις ποικιλίες και τα στυλ που υπηρετούν και παρουσιάζουν πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v