Απόλαυσε την "ελπίδα" όσο κρατάει

Μπορεί ένας αρχιτραπεζίτης να είναι δημοφιλής στην ελληνική κοινή γνώμη; Πιθανότατα όχι αλλά η αντιπάθεια δεν εμπόδισε τον Σημίτη να είναι για 8 χρόνια Πρωθυπουργός. Υπολογίζω περίπου ένα μήνα πίστωσης χρόνου έως ότου ο κόσμος να αρχίσει να φωνάζει ξανά και τα κόμματα να αρχίσουν το πριόνισμα.  
Με κοψοχόλιασε ο πολιτικός μας κόσμος. Λες να μην βγάλουν τον Παπαδήμο και να εκτεθώ στο αναγνωστικό κοινό; ψιθύριζα έντρομος από το βράδυ της Τρίτης λίγη ώρα αφότου ανέβασα ένα post στο οποίο μάντευα ότι η ζωή μας θα χειροτερέψει από τον ορισμό του τεχνοκράτη επικεφαλής.

Από τότε, οι παλινωδίες πήραν τον πρώτο λόγο και ο κ. Παπαδήμος πήγε και ήρθε. Από «λογική» και «μετρημένη» επιλογή την Τρίτη, την Τετάρτη έγινε δημοφιλής και αρεστός σε όλες τις συνιστώσες της κυβέρνησης συνεργασίας.

"Δεν έθεσα όρους" είπε ιπποτικά (;) στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Πρόεδρος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να σώσει τα προσχήματα. Ευγενής, προσηνής και αποφασισμένος, λένε οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες.  

Να που φαίνεται η χώρα να βολεύεται με μια νέου τύπου διοίκηση. Κατά τη γνώμη μου, ακόμη και αυτή η αλλαγή που εν προκειμένω είναι πιο μακριά από την άμεση δημοκρατία που ζητούσε το πόπολο, αρκεί για να κατευναστούν τα οξυμένα από την πολιτική σήψη πνεύματα.

Πάλι κατά τη γνώμη μου βέβαια, αυτή η ιστορία δεν θα πάει μακριά. Σε ένα με δύο μήνες, μόλις φανεί ότι πρόκειται για μια αλλαγή προσώπων και όχι πολιτικής- κάθε άλλο- και μόλις οι πολιτικές δυνάμεις θεωρήσουν ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει το μπούχτισμά του από τις φάτσες τους, θα αρχίσει και η λαϊκή δυσαρέσκεια και το πριόνισμα αυτής της συνεργασίας.

Μιας συνεργασίας που βλέπω να είναι προθέρμανση για το πώς θα μοιάζει το πολιτικό σκηνικό από τις επόμενες εκλογές και μετά- εκτός αν αποφασίσουν να κάνουν ακόμη λιγότερο δημοκρατικό τον εκλογικό νόμο και βγαίνουν μονοκομματικές κυβερνήσεις με 20%.

Αυτό για το οποίο απορώ είναι το πώς θα χειριστεί μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση περιστάσεις που δεν είναι τεχνοκρατικές ούτε διεκπεραιωτικές, όπως επί παραδείγματι τα πιθανά επεισόδια στον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη ή στην επέτειο του θανάτου του Γρηγορόπουλου. Εκεί θέλει ανθρώπους να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για να κατεβάσουν τα ΜΑΤ στους δρόμους ή να επέμβουν μέσα στα ΑΕΙ, αν η συντεταγμένη πολιτεία κρίνει ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Θα είναι το πρώτο δύσκολο τεστ του κ. τραπεζίτη και προφανώς δεν θα είναι και το τελευταίο.

Περιμένω να δω τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα ξαναλέμε. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v