Ελληνική παιδεία made in Japan

Εκπαιδευτικοί κυρίως, αλλά και μαθητές, σκέφτηκαν στις παρελάσεις να φορέσουν μαύρο περιβραχιόνιο. Το υπουργείο παιδείας ξυνίζει τα μούτρα του και προσπαθεί να κρατήσει "εκτός της παιδείας" τις διαμαρτυρίες που ίσως βλάψουν το προφίλ της υπουργού...
Το τι διαλέγει να κάνει ο καθένας για να διαμαρτυρηθεί είναι δικό του θέμα, όταν δεν ενοχλεί τους άλλους. Όταν τους ενοχλεί αρχίζει και γίνεται θέμα και των άλλων.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα (δηλαδή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές) έπεσε η ιδέα, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οι παρελαύνοντες να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια.

Στην Ιαπωνία τα μαύρα περιβραχιόνια στην εργασία μοιάζουν διακριτική διαμαρτυρία και απολύτως αντίστοιχη με αυτό που έχω στο μυαλό μου για την ψυχοσύνθεση του Ιάπωνα. Στην Ελλάδα, αυτό το και καλά «υπονοητικό»- στωικό μου φαίνεται κακόγουστο. Εν πάση περιπτώσει, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με θέματα γούστου, άρα η γνωμούλα μου περισσεύει.

Το υπουργείο και διάφοροι άλλοι διαμαρτύρονται για το άτοπο της κίνησης, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες πρόκλησης εντυπώσεων». Κατ’ αρχάς να πούμε ότι, όπως κάθε διαμαρτυρία, έτσι και αυτή, προφανώς σκοπεύει στην πρόκληση εντυπώσεων.

Το διακύβευμα, το επικοινωνιακό διακύβευμα, είναι βέβαια οι μαθητές και όχι οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ. Δηλαδή, μια εικόνα που «γράφει» στις κάμερες.

Αν οι μαθητές παρελάσουν με μαύρα περιβραχιόνια, το υπουργείο Παιδείας θα εμπλακεί στη συνείδηση του ψηφοφόρου σε αυτό που ο κόσμος λέει "συνολικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος". Και αυτό, όπως φαντάζεστε, δεν αρέσει στην κ. υπουργό που (και αυτή) κοιτάζει να τη βγάλει όσο πιο καθαρή γίνεται μέχρι τις εκλογές…

Όσο με αφορά λοιπόν, η παρέλαση μπορεί να γίνει και με περικεφαλαίες και με κωλοτούμπες. Ούτως ή άλλως, μια χαζομάρα είναι που υποτίθεται ότι συσφίγγει τους δεσμούς των πολιτών με το κράτος. Αυτή η...πρόθεση και μόνο αρκεί για να δείξει το πόσο κενόδοξη και αναχρονιστική είναι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v