Προβοκάτορες όλων των χωρών, ενωθείτε

Στη νχθεσινή πορέια οι του ΚΚΕ άπαιξαν άγριο ξύλο με τα φρικιά ή με τους ασφαλίτες; Για τον Περισσό δεν έχει διαφορά, αφού ούτως ή άλλως εκεί έχουν έτοιμη την ανακοίνωση για τους "προβοκάτορες". Για τους υπόλοιπους όμως ίσως και να έχει  την πολιτική του σημασία.
 
«Στη στεριά δεν ζει το ψάρι- ουτ΄ο ΚΝίτης με φρικιό» έλεγε κάπου εκεί γύρω στο 1980 ο Τζίμης Πανούσης και έκτοτε έχει ουκ ολίγες φορές αποδειχθεί αληθινός.

Όσοι έχουν στη ζωή τους παίξει παιχνίδια ρόλων, ή DnD όπως έγιναν γνωστά, θα ξέρουν ότι ο κάθε ήρωας- χαρακτήρας έχει και νοοτροπία, την οποία αποφασίζει ο κάθε παίκτης. Μία λοιπόν από τις επιλογές που έχει ο κάθε παίκτης όταν χτίζει τον χαρακτήρα του, είναι να διαλέξει το αν αυτός θα είναι «καλός» ή κακός και το αν η νοοτροπία του θα είναι «νομότυπη» και «χαοτική». Το νομότυπη, όπως αποδίδεται το “lawful”, δεν σημαίνει ότι ο χαρακτήρας θα τείνει να υπακούει σε νόμους, αλλά το ότι παραδέχεται, ότι αναγνωρίζει την σημασία ενός δεδομένου συστήματος αξιών, σέβεται τις διαδικασίες και τις ιεραρχίες και λοιπά τέτοια. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με τους χαοτικούς χαρακτήρες.

Οι του ΚΚΕ είναι lowful χαρακτήρες. Ακόμη και αν θέλουν να γκρεμίσουν την καθεστηκυία τάξη, σέβονται τον τρόπο με τον οποίο αυτή είναι αρθρωμένη- αρκεί αυτός να είναι εμφανής. Με λίγα λόγια είσαι όργανο; Το ΚΚΕ ξέρει τι να περιμένει από εσένα, άρα σε περιλαμβάνει στο σύστημα ισορροπίας του. Είσαι ασφαλίτης; Τα πράγματα θολώνουν λίγο, αλλά εντάξει. Είσαι φρικιό/ αντεξουσιαστής/ «αναρχικός»; Τότε πέφτεις στην κατηγορία της χαοτικής νοοτροπίας με την οποία οι νοσταλγοί του Στάλιν άκρη δεν βγάζουν. Και τότε αρχίζει το ξυλίκι.

Η χθεσινή εκτεταμένη συμπλοκή ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και σε μέλη του ΠΑΜΕ θεωρώ ότι έχει τις ρίζες της στον σχεδιασμό του ΚΚΕ για ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης και διαμαρτυρίας. Όταν αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας δεν είναι ο μόνος, το ΚΚΕ ενεργοποιεί την άποψή του ότι «όλα τα επεισόδια εξυπηρετούν τους σκοπούς των κυβερνήσεων αφού δίνουν λαβές για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα».

Δεν μπορώ να διαφωνήσω αναφανδόν με τη θέση αυτή. Η μόνιμη χρήση της όμως ως εργαλείου ανάλυσης είναι ανελαστική και λίγο αρτηριοσκληρωτική. Εννοώ ότι καλό είναι να έχει κανείς και αυτό το ενδεχόμενο υπόψη του, αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ερμηνεύονται όλες οι περιπτώσεις επεισοδίων υπό αυτό το πρίσμα. Τουλάχιστον όχι αν δεν θέλεις να καταλήξεις σε «αλήθειες ΚΚΕ» αντί για τις κανονικές.

Βέβαια, όσο υπάρχουν περιστατικά όπως αυτά που περιγράφονται σε αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς τις αιτιάσεις του ΚΚΕ εντελώς παράλογες.

Αυτοί που θυμούνται κάποια άλλα περιστατικά τα οποία περιγράφει ένα άλλο τραγουδάκι του Τζίμη Πανούση που ακολουθεί, ίσως αποδειχθούν διπλά δύσπιστοι…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v