Οι γαστρονόμοι του κόσμου συναντήθηκαν στην Αθήνα!

Σας έχω μιλήσει κατά καιρούς για την Chaine des Rotisseurs, την αδελφότητα των ανά τον κόσμο γαστρονόμων, κυρίως αναφορικά με κάποιες από τις όμορφες οινογαστρονομικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει τα μέλη της στην Αθήνα, και στις οποίες έχω παρευρεθεί. Αυτή τη φορά όμως θα σας μιλήσω για την εξαιρετική διεθνή διοργάνωση που πρόσφατα διεξήχθη στη χώρα μας, και η οποία ήταν πραγματικά μία διαφήμιση της οινο-γαστρονομίας μας, αλλά πάνω απ' όλα της Ελληνικής φιλοξενίας!


Στα μέσα του Σεπτέμβρη, λοιπόν, ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Γαστρονόμων, που αποτελεί το Ελληνικό παράρτημα της Chaine des Rotisseurs, φιλοξένησε 110 μέλη της αδελφότητας από όλο τον κόσμο, με στόχο να τα μυήσει σε ό,τι καλύτερο έχουμε να παρουσιάσουμε στο κρασί, την κουζίνα και την εστίαση. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι, που ήρθαν στη χώρα μας από διάφορα σημεία του κόσμου - από ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική - απόλαυσαν γεύματα υψηλής κουζίνας σε επιλεγμένα εστιατόρια όπως το Βαρούλκο, gala dinner στο Grand Ballroom του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, καθώς και επισκέψεις και γευσιγνωσίες στα οινοποιεία Χατζημιχάλη στην Αταλάντη και Σκούρα στο Άργος. Κορύφωση της διοργάνωσης ήταν το ειδικό δείπνο στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης δια χειρός του Γάλλου Σεφ Dominique Perrot, του οποίου προηγήθηκε μία πριβέ ξενάγηση όλων των παρευρισκομένων στους μαγικούς χώρους του Μουσείου.

Και κάτι με ιδιαίτερο οινικό ενδιαφέρον: στο πλαίσιο της όλης διοργάνωσης, έλαβε χώρα στην Αθήνα ο ετήσιος Διεθνής Διαγωνισμός Νέων Οινοχόων «Jeunes Sommeliers», που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Chaine des Rotisseurs από το 2007. Ο ετήσιος αυτός διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε υποψηφίους 21 έως 35 ετών, που επιλέγονται από τα Εθνικά παραρτήματα της Chaine des Rotisseurs, και απαρτίζεται από δύσκολες δοκιμασίες στη θεωρία της οινογνωσίας, τυφλές δοκιμές, καθώς και ρεαλιστικές προσωμοιώσεις εξυπηρέτησης πελατών σε εστιατόριο. Ενδεικτικό της δυσκολίας του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι το γεγονός ότι διεξάγεται σε συνεργασία με το ανώτατο όργανο του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, το Court of Master Sommeliers, 4 μέλη του οποίου ήταν και οι κριτές στη φετινή διοργάνωση. Το σημαντικότερο όμως δεν σας το έχω πει ακόμα: στον φετινό, 5ο Διαγωνισμό «Jeunes Sommeliers», στον οποίον έλαβαν μέρος υποψήφιοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αυστραλία, τη Φιλανδία και την Αγγλία, η χώρα μας έλαβε την 3η θέση! Ο Έλληνας υποψήφιος, ο Νικόλας Γιαννόπουλος, σομελιέ του εστιατορίου Matsuhisa στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, κατέκτησε την εξαιρετικά τιμητική αυτή διάκριση, πίσω από τους συναδέλφους του από τις ΗΠΑ και την Αγγλία, που έλαβαν την 1η και 2η θέση αντίστοιχα. Όπως σας έχω ξανα-αναφέρει, ο Νικόλας ανακηρύχθηκε φέτος πρώτος στον Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων που θα γίνει στην Ιαπωνία σε 2 χρόνια.

|ig:all|

Και δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω και λίγες πληροφορίες για την Chaine des Rotisseurs, μέλος της οποίας έχω πλέον την τιμή να είμαι και ο ίδιος. Η αδελφότης των ανά τον κόσμο γαστρονόμων, λοιπόν, ιδρύθηκε το έτος  1248, με βασικές αρχές την προώθηση της Γαστρονομίας, του οίνου, της ευζωίας και της συναδελφοσύνης των μελών του. Η Chaîne des Rotisseurs σήμερα είναι μια πραγματικά διεθνής γαστρονομική ένωση, αφιερωμένη στο να τιμά και να διατηρεί τις παραδόσεις και πρακτικές της παλιάς γαλλικής συντεχνίας σε ένα εντελώς σύγχρονο και διεθνές πλαίσιο. Διαθέτει πάνω από 25.000 μέλη σε όλο τον κόσμο με παραρτήματα (Bailliages) σε περισσότερες από 70 χώρες.

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την διεθνή αυτή γαστρονομική αδελφότητα, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.chainedesrotisseurs.com.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v