Ίδρυμα kratikwn Υποτροφιών

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ζητά ορισμένα εκ των δικαιολογητικών που απαιτεί να του υποβάλλονται στα αγγλικά, ένας αναγνώστης εξανίσταται και στέλνει επιστολή και ο Ιοβόλος τη δημοσιεύει. Όταν τα πράγματα γίνονται απλά είναι καλύτερα. 
Ο Ιοβόλος έλαβε μια ηλεκτρονική επιστολή με γκρίνια, η οποία τού κίνησε το ενδιαφέρον.    

Ιδού το πρώτο μέρος:  

"Σε μια ιστορικής σημασίας προκήρυξη, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ΙΚΥ (δηλαδή ένας φορέας του ελληνικού δημοσίου) απαιτεί κάποια δικαιολογητικά από τους υποψηφίους του αυστηρά και μόνο σε αγγλική γλώσσα.

Μεταξύ αυτών είναι οι Συστατικές Επιστολές, οι οποίες πρέπει εκτός από αγγλόγλωσσες να είναι σε λογοτυπημένο χαρτί των ιδρυμάτων και σφραγισμένες από τις οικείες Γραμματείες. Ορισμένοι λένε ότι πρόκειται για την τελευταία κίνηση στον πόλεμο της κας Διαμαντοπούλου κατά της χρήσης των Ελληνικών στην Διοίκηση και της επιβολής των αγγλικών ως επίσημης γλώσσας. Το όλο εγχείρημα τίθεται υπό τον μανδύα της αξιολόγησης από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές – δήθεν για εξασφάλιση της αντικειμενικότητας και της εγκυρότητας των κρίσεων, αλλά χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι επιλέγουν τους «εξωτερικούς».

Αν το ΙΚΥ θέλει –ή του επιβάλλουν- αλλόγλωσσους κριτές, να προσλάβει μεταφραστές.

Ο πολίτης έχει δικαίωμα να συναλλάσσεται στα ελληνικά (που ακόμη είναι Η επίσημη γλώσσα) με όλη τη δημόσια διοίκηση (και, επειδή είναι Η επίσημη γλώσσα, και με οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Δεν έχει κανείς ελληνικός φορέας δικαίωμα να ζητά δικαιολογητικό αλλόγλωσσο, πλην πρωτοτύπων τίτλων -που πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι. Ακόμη χειρότερα, καμία γραμματεία δεν μπορεί να σφραγίσει αλλόγλωσσα έγγραφα, αφού πρέπει ο θεωρών να καταλάβει το περιεχόμενο, και μπορεί και να μην καταλαβαίνει στα Αγγλικά, αφού ΑΚΟΜΑ δεν είναι επίσημη γλώσσα εδώ, και δεν υποχρεούται σε κατανόησή της".
 

Εδώ ο φίλος έχει απόλυτο δίκιο. Πρόκειται για μια κατάταση που θυμίζει αρχοντοχωριατισμό. Όσο δεν έχουμε πάρει απόφαση ότι θέλουμε να γλείφουμε πατόκορφα τους αλλοδαπούς ευεργέτες, μπορούμε να στηρίζουμε την ελληνική.

Με το υπόλοιπο και καταληκτικό κομμάτι της επιστολής διαφωνώ, καθώς το βρίσκω υπερβολικό, αλλά το παραθέτω ταις κείνων δεοντολογίαις πειθόμενος.   

"Τέλος, η εύνοια με επιπλέον ποσά για ίδιο πρόγραμμα των υποτρόφων Ρομά, Μουσουλμάνων ή Μεταναστών συνιστά σαφή δυσμενή φυλετική (υπέρ των Ρομά), θρησκευτική (υπέρ των Μουσουλμάνων) και εθνοτική (υπέρ των μεταναστών) διάκριση έναντι όλων των υπολοίπων (ενδεικτικά έναντι των ιθαγενών, Ελλήνων, χριστιανών κάθε δόγματος, άθεων, αρχαιολατρών, εβραίων, ινδουιστών ή ταοϊστών).

Τα ανωτέρω αποτελούν πραγματική δίωξη κατά των αυτοχθόνων από το συγκεκριμένο υπουργείο με το παρεξηγήσιμο ιστορικό καταπίεσης κάποιων μειονοτικών ομάδων (πχ Πομάκων Μουσουλμάνων) υπέρ άλλων μειονοτικών ομάδων (τουρκοφρόνων Μουσουλμάνων)".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v