Οινοτουρισμός στη Νεμέα. Σαφώς και γίνεται!...

Θέλω να πω κάποια τελευταία περί Νεμέας και να προχωρήσω στην επικαιρότητα και τη γενικότερη οινική θεματολογία, γιατί και οι δύο τρέχουν. Και αυτά που έχω να πω έχουν να κάνουν με τον οινοτουρισμό στην περιοχή, ο οποίος - ας μην κρυβόμαστε - δεν έχει καν αρχίσει να προσεγγίζει τα επίπεδα στα οποία θα έπρεπε να βρίσκεται...


Πολλοί από εμάς έχουμε παραπονεθεί κατά καιρούς για την έλλειψη σήμανσης, οργάνωσης, υποδομών οινο-τουρισμού, και πάει λέγοντας. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, μάλιστα, έχουν ιδία άποψη επί του θέματος. Και το λέω αυτό γιατί ξέρω ότι οι υπόλοιποι (εκείνοι μάλιστα που παραπονιούνται εντονότερα από τους άλλους) το κάνουν εκ του ασφαλούς, από την καρέκλα τους. Αν, όμως, αφήσουμε τους κατά φαντασίαν ή κατά θεωρίαν οινο-τουρίστες στην άκρη, οι περισσότεροι που τα λέμε όλα αυτά έχουμε τους λόγους μας. Αυτοί οι λόγοι, όμως, δεν έχουν (ως τώρα) σταθεί αρκετοί για να μας κρατήσουν μακριά από την πρώτη - και πλησιέστερη στην Αθήνα - wine country της Ελλάδας.


Και να που οι κουβέντες, οι πιέσεις, οι παραινέσεις, οι γκρίνιες όλων των τελευταίων ετών φαίνεται ότι αρχίζουν να πιάσουν τόπο. Διαβάζω σε δελτίο τύπου που έλαβα σήμερα από τον Σύνδεσμο των Οινοποιών της Νεμέας ότι, μετά τις φετινές Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας και σε συνεργασία με τον Δήμο της περιοχής, πρόκειται να δρομολογηθεί μία σειρά από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με γνώμονα τον οινοτουρισμό.

Ανάμεσα σε αυτές αναφέρονται "α) η χαρτογράφηση των επισκέψιμων οινοποιείων και η προβολή τους σε πανελλαδικό επίπεδο, β) η ενημέρωση των οινοποιών σχετικά με τις προδιαγραφές για τη μετατροπή ενός οινοποιείου σε επισκέψιμο και τον τρόπο λειτουργίας του με στόχο την αύξηση των επισκέψιμων οινοποιείων της περιοχής, γ) η συζήτηση με τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και για την ίδρυση καταλυμμάτων που τώρα λείπουν και που αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, και δ) η δημιουργία της ιστοσελίδας του Συνδέσμου και η λειτουργία γραφείου τύπου που θα παρέχει επαρκή ενημέρωση γύρω από το κρασί της Νεμέας όλο τον χρόνο".


Θα υλοποιηθούν όλα αυτά; Μη με ρωτάτε. Δεν μπορώ να ξέρω ούτε το αν, ούτε το πότε. Ελπίζω ότι θα γίνουν, αλλά δεν έχω σκοπό να βασιστώ (μόνο) σε αυτά. Τι εννοώ;


Δεν θέλω να κάνω κήρυγμα σε κανέναν. Η δική μου προσέγγιση στον οινοτουρισμό, όμως, έχει 2 εναλλακτικές. Στην πρώτη, εγώ, ως ιδιώτης οινοτουρίστας, απευθύνομαι σε έναν επαγγελματία/μία εταιρεία που προσφέρει οινοτουριστικά πακέτα εντός ή και εκτός Ελλάδος. Οι απαιτήσεις μου είναι ανάλογες των χρημάτων που πληρώνω και των υποσχέσεων που λαμβάνω σε αντάλλαγμα των χρημάτων μου. Γενικά πάντως, δεν έχω να κάνω τίποτα άλλο παρά να απολαύσω τα όσα έχουν κανονίσει άλλοι για μένα. Στη δεύτερη περίπτωση, κάνω τη δική μου έρευνα, φτιάχνω το δικό μου πρόγραμμα, κάνω τις συνεννοήσεις μου από πριν, για να ξέρουν και να με περιμένουν, και επιλέγω την ανάλογη παρέα που θα με συνοδεύσει. Την επιλεγμένη ημέρα, μπαίνω στο αυτοκινητάκι μου μαζί με τους φίλους μου και "ξεχυνόμαστε" στην ύπαιθρο για να διασκεδάσουμε οινοτουριστικά. Επισκεπτόμαστε οινοποιεία και άλλα μέρη οινοτουριστικού ή άλλου ενδιαφέροντος, δοκιμάζουμε όμορφες τοπικές γεύσεις, αγοράζουμε κρασιά σε καλές τιμές απευθείας από τα οινοποιεία, και γενικώς περνάμε τέλεια. Ε, και αν κάτι δεν είναι όπως το περιμέναμε, αν κάπου λίγο ταλαιπωρηθούμε παραπάνω, αν κάποιο πράγμα χρειαστεί να το ψάξουμε λίγο περισσότερο, αυτό είναι μέρος της περιπέτειας. Το διασκεδάζουμε και παίρνουμε μαθήματα για την επόμενη φορά.

Έτσι απλά. Χωρίς μιζέριες, γκρίνιες ή νεύρα. Σας το λέω υπεύθυνα και από προσωπική πείρα. Για κάποιον που αγαπάει τις νέες εμπειρίες (πραγματικά άσχετα από το επίπεδο οινικής του παιδείας) ο σωστός οινοτουρισμός επιφυλάσσει ανακαλύψεις και συγκινήσεις χωρίς τέλος! Αρκεί να σηκωθούμε από τον καναπέ και να τον δούμε σαν μια όμορφη περιπέτεια γεμάτη γεύσεις, αρώματα, χρώματα, νέα μέρη και καλή παρέα!


Και μια και ξεκίνησα με (αφορμή) τη Νεμέα, θα κλείσω και με αυτήν. Οινοτουρίστες που έχετε στα πλάνα σας μία επίσκεψη στη Νεμέα σύντομα, πάρτε χαρτί και μολύβι για να σημειώσετε 2 νέα tips για την περιοχή, τα οποία ενδεχομένως δεν γνωρίζετε και σίγουρα θα σας είναι χρήσιμα: Το πρώτο αφορά στο πού θα μείνετε, και είναι τα 5 όμορφα δίκλινα δωμάτια στο Κτήμα Νέμειον, στην καρδιά της ζώνης (απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού). Η τιμή της διανυκτέρευσης είναι €50 τη βραδιά, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους ανθρώπους του Κτήματος (+3027460 20700 / [email protected]). Το δεύτερο αφορά στο πού να φάτε και είναι η Ταβέρνα "Τα Παπουτσάκια" (στην είσοδο προς το Κέντρο της πόλης από τη μεγάλη πλατεία, ερχόμενοι από Αρχαία Νεμέα). Πολλά και καλά ορεκτικά και σαλάτες, όλα τα κλασικά ψητά της ώρας, μεγάλος κήπος, ευρύχωρη εσωτερική αίθουσα, φιλική εξυπηρέτηση, καλές τιμές (Δερβενακίων 137 / +3027460-22167).


Αυτά για την ώρα. Και θα έρθουν κι άλλα. Γιατί έτσι γίνεται πάντα. Αρκεί να το θέλουμε και να το βοηθάμε με τον τρόπο μας. Καλές οινοτουριστικές εξορμήσεις σε όλους μας, λοιπόν!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v