Σώσον κύριε τον λαόν σου

Οι επί γης εκπρόσωποι του ύψιστου φροντίζουν, μεταξύ άλλων, και για τη Δημοκρατία στην μικρή μας χώρα. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος έχει αναλάβει αυτό το έργο και ξενικά από τη μέριμνα για τους φυλακισμένους. Όχι όμως οποιουσδήποτε φυλακισμένους. Πρώτος στη λίστα ο εκ των πρωταιτίων της Χούντας, Νίκος Ντερτιλής (φωτό)... Βοήθειά μας!    

Λίγοι είναι εκείνοι οι ιεράρχες που με συνέπεια και συνέχεια μας δίνουν να καταλάβουμε πώς εννοεί η εκκλησία τον λόγο του θεού και τι ρόλο έπαιζε πάντα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Εις εξ αυτών είναι ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος που από τον Άμβωνά του στέργει συχνά πυκνά τη δημοκρατία μας και μετανιώνει για τη νομιμοποίηση που όποτε μπορούσε η ελληνική εκκλησία παρείχε στην κατάλυσή της…

Ύψιστο δείγμα δημοκρατικότητας η έγνοια του Αμβρόσιου για τον φυλακισμένο Νίκο Ντερτιλή, τον τελευταίο εν ζωή εκ των πρωταιτίων της Χούντας και καταδικασθέντα μεταξύ άλλων για τη δολοφονία εν ψυχρώ ενός 20χρονου φοιτητή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Από το κελί του, ο αμετανόητος Ντερτιλής αρνείται να δηλώσει ασθενής ή μετανοηθείς ώστε να απολαύσει τις ευμενείς συνέπειες του νόμου- πράγμα που είναι δικαίωμά του και κατά τη γνώμη μου υπέρ του.

Δεν είναι όμως όπως λέγαμε μόνο ο Ιοβόλος που χαιρετίζει τη στάση του χουντικού. Ο εθνικόφρων μητροπολίτης έχει ήδη υποβάλει αίτηση στο υπουργείο δικαιοσύνης για να επισκεφθεί τον παλαίμαχο στρατιωτικό τον οποίο χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο» και «πρότυπο ζωής» (!).

(Τώρα, είτε η ιδανική ζωή κατά τον μητροπολίτη καταλήγει στη φυλακή είτε θεωρεί ότι η ελληνική δημοκρατία αδίκως τιμώρησε τους πραξικοπηματίες- είναι και αυτό μια άποψη.)

Ο Αμβρόσιος συνεχίζει διαμαρτυρόμενος ότι δεν του έχει ακόμη δοθεί άδεια ώστε να επισκεφθεί «τον γενναίο Έλληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ’ εφαρμογή του λόγου του Θεού».

Και συνεχίζει: «θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού».

Η Παναγία να φυλάει τον ιεράρχη και τις δικές του αρχές.

Δείτε εδώ ένα πολύ ωραίο θέμα του Τ. Τέλογλου στην Καθημερινή, για το ποιος είναι ο Ντερτιλής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v