Don't criticise it

Σήμερα δεν θα γκρινιάξω. Η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στον πολυακουσμένο διαχωρισμό των μαλακών από τα σκληρά ναρκωτικά και ο Ιοβόλος σκέφτεται σοβαρά να πει ένα "μπράβο", ελπίζοντας ότι δεν θα πέσει φωτιά να τον κάψει.  
Σήμερα είναι μια ημέρα που δεν θα γκρινιάξω, γιατί το ελληνικό κράτος εδέησε να κάνει το αυτονόητο: να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της κάνναβης, δηλαδή στον διαχωρισμό των μαλακών από τα σκληρά ναρκωτικά.

Αυτοί με την καλύτερη μνήμη θα θυμούνται ότι ο Γιώργος είχε ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξη από όταν ακόμη ήταν υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση του πατέρα του. Οι πιο ανυπόμονοι μάλιστα περίμεναν να προχωρήσει άμεσα στην άρση των ποινών, την επαύριο της εκλογής του.

Στην Ελλάδα είμαστε όμως, και οι ρυθμοί είναι δεδομένοι. Τέλος πάντων είπα ότι δεν θα γκρινιάξω και σταματώ. Σκεφτόμουν τι σημαίνει η αποποινικοποίηση και γιατί «χρειαζόταν».

Όχι, προφανώς αν αυτοί που αρέσκονται στην κατανάλωση κάνναβης δεν μπορούσαν να βρουν ελεύθερα το «χόρτο» του πόθου τους δεν θα έχανε κάτι η ελληνική κοινωνία.
Αν όμως είναι απαγορευμένο, τότε το πράγμα αλλάζει.

Κατά τη γνώμη μου, όσο περισσότερα πράγματα «απαγορεύει» μια κοινωνία μέσω των αρχών καταστολής, τόσο περισσότερο παραδέχεται ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις βουλήσεις αυτών που την απαρτίζουν. Οπότε οι απαγορεύσεις πρέπει να περιορίζονται στα απαραίτητα και οπωσδήποτε να επιβάλλονται με φειδώ.

Η κάνναβη, ιατρικά, αλλά και κοινωνικά, είναι λιγότερο επιβλαβής από το αλκοόλ του οποίου η ελεύθερη διακίνηση και κατανάλωση θεωρείται δεδομένη σε όλες τις εποχές της ιστορίας πλην της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ όταν η συγκεκριμένη βιομηχανία έκανε πραγματικά χρυσές δουλειές.

Εδώ ακριβώς- στις χρυσές δουλειές- νομίζω ότι κρύβεται και το «συμφέρον» μεγάλων ομάδων που διαθέτουν εξουσία να μην προχωρήσει η (σχεδόν) απελευθέρωση. Σκεφτείτε πόσοι και πόσοι θα χάσουν μεροκάματα και χαρτζηλίκια από τους… «εθισμένους» στο χασίς παρανόμους. Σκεφτείτε τα ποσά που διακινούνται από και προς δικηγόρους, δικαστές, αστυνομικούς κλπ και θα καταλάβετε ότι υπάρχει μια ολόκληρη αγορά που κινείται από το κύκλωμα της ίδιας της απαγόρευσης- έτσι συμβαίνει με τις απαγορεύσεις.   

Θέλω εδώ να σημειώσω τη στάση του αγαπητού ΚΚΕ που για μία ακόμη φορά μένει αταλάντευτο στην πάγια πρότασή του για μηδενική διαφοροποίηση ανάμεσα στα μαλακά και τα σκληρά ναρκωτικά. Το κόμμα των αγώνων, σε μια επίδειξη έωλης επιχειρηματολογίας επηρεασμένης από τον άλλοτε κραταιό σοσιαλισμό της ΕΣΣΔ, προτείνει διατήρηση της απαγόρευσης για την οποία εμπιστεύεται τις "δυνάμεις αστυνόμευσης που παίρνουν εντολές από το αστικό κράτος του κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το χασίς θα κάνει τους υποψήφιους διαδηλωτές λιγότερο μαχητικούς και περισσότερο απρόθυμους να αγωνιστούν για την επανάσταση. Όπως ακριβώς και το σεξ τις Τετάρτες και τις Παρασκευές να υποθέσω…

Όσο πρόλαβα να διαβάσω, ο ίδιος νόμος προβλέπει και την από Σεπτέμβριο χορήγηση υποκατάστατων σκληρών ναρκωτικών από τα νοσοκομεία σε εξαρτημένους.

Επίσης ένα αυτονόητο μέτρο που δεν έχει μόνο ακαδημαϊκή σημασία και επίσης ένα πράγμα για το οποίο θα τολμήσω το "μπράβο", ελπίζοντας ότι δεν θα πέσει φωτιά να με κάψει.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v