Les Citadelles du Vin 2011 - Απολογισμός

Κάποιοι θα θυμάστε ότι στα τέλη του Μαΐου είχα βρεθεί στο Bordeaux για να συμμετάσχω στην κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού οίνου Les Citadelles du Vin. Είχα αφήσει σε εκκρεμότητα να σας πω κάποιες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, και τώρα πλέον που δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα είναι μία καλή αφορμή για να το κάνω.

Ο διαγωνισμός λοιπόν διοργανώνεται από την ένωση Concours des Vins, που έχει έδρα στο Bordeaux, από το 2000. Τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς οίνου στον κόσμο. Αν και φιλοξενείται στο Bordeaux, οι διοργανωτές φροντίζουν ώστε η πλειονότητα τόσο των δειγμάτων των κρασιών, όσο και των κριτών, να προέρχονται από όλο τον υπόλοιπο - εκτός Γαλλίας - οινικό κόσμο. Στη φετινή διοργάνωση τα δείγματα ήταν 896 (εκ των οποίων μόνο το 27% ήταν από τη Γαλλία), και οι κριτές ήμασταν 40.

Οι περισσότεροι κριτές ήταν επαγγελματίες από τον κλάδο του κρασιού, και κυρίως οινολόγοι, οινοποιοί και ανώτερα στελέχη εταιρειών εμπορίας κρασιών. Εγώ είχα τη χαρά να μετέχω και ως κριτής, αλλά και ως εκπρόσωπος της FIJEV, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Οίνου και Αποσταγμάτων. Οι συνάδελφοί μου από την Ομοσπονδία και εγώ, στο πλαίσιο του ίδιου του διαγωνισμού, πραγματοποιήσαμε έναν δικό μας μίνι-διαγωνισμό ανάμεσα στα βραβευμένα κρασιά από τη Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ισραήλ, Τουρκία) που συμμετείχαν στο Citadelles du Vin, προκειμένου να αναδείξουμε το κορυφαίο ανάμεσά τους και να απονείμουμε μία ειδική διάκριση από την FIJEV.

Πέρα από τις γευσιγνωσίες, που ήταν καθημερινές, το πρόγραμμα του ταξιδιού περιλάμβανε επίσης ένα σεμινάριο με θέμα τα κρασιά της Μέσης Ανατολής, μία επίσκεψη στο περίφημο Château Lynch Bages, στο Pauillac, καθώς και μία γευσιγνωσία στρειδιών από διαφορετικά σημεία του Ατλαντικού. Και βέβαια, πολλά (και λουκούλεια) γεύματα, με πολλά και ενδιαφέροντα κρασιά εντός ή εκτός του διαγωνισμού.

|ig:1-5|

Η δική μας (υπο)επιτροπή δοκίμασε και αξιολόγησε αποκλειστικά Ευρωπαϊκά κρασιά και συγκεκριμένα: α) αφρώδη (Σαμπάνια και Cava) από τη Γαλλία και την Ισπανία, β) γλυκά από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, γ) ενισχυμένους οίνους (Port και Pineau des Charentes) από την Πορτογαλία και τη Γαλλία, δ) ερυθρά από την Ισπανία (Navarra, Castilla), ε) ερυθρά από την Πορτογαλία (Douro, Lisboa), στ) ερυθρά από τη Γαλλία (Bordeaux, Bordeaux Superieur) και ζ) διάφορα λευκά από τη Γαλλία και την Ιταλία. Κοιτάζοντας τις σημειώσεις μου, θυμάμαι ότι αυτά που εγώ βαθμολόγησα υψηλότερα από όλα ήταν τα Ισπανικά και τα Πορτογαλέζικα ερυθρά. Ένα από τα πιο θετικά, για εμένα, χαρακτηριστικά του διαγωνισμού ήταν ότι ζητάει από τους κριτές να αξιολογήσουν τα δείγματα όχι με κριτήρια τεχνικής ανάλυσης, αλλά με γνώμονα τα κριτήρια απόλαυσης του καταναλωτή και του οινόφιλου.

Στο φετινό διαγωνισμό απονεμήθηκαν 261 μετάλλια - 75 χρυσά, 84 αργυρά και 102 χάλκινα - που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών συμμετοχών. Πρώτη χώρα σε μετάλλια ήρθε η Γαλλία με 65 (17 χρυσά), δεύτερη η Πορτογαλία με 31 (12 χρυσά) και τρίτη η Ισπανία με 28 μετάλλια (4 χρυσά). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Χιλή με 27 μετάλλια (10 χρυσά) και η Ιταλία με 15 μετάλλια (3 χρυσά).

Η Ελλάδα έλαβε 6 μετάλλια, τα οποία μοιράστηκαν 2 παραγωγοί: το Κτήμα Παυλίδη και το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, αμφότερα από τη Δράμα. Κορυφαίο των Ελληνικών συμμετοχών χαρακτηρίστηκε το Thema Ερυθρό 2008, του Κτήματος Παυλίδη, το οποίο βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο, ενώ αργυρά μετάλλια έλαβαν η λευκή ετικέτα Μαλαγουζιά-Μοσχάτο 2010 από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, καθώς και τα Chardonnay 2009 και Syrah 2007 από το Κτήμα Παυλίδη. Οι δύο παραγωγοί έλαβαν και από ένα χάλκινο μετάλλιο για τις ετικέτες Thema Ροζέ 2010 και Οινότρια Γη Syrah-Αγιωργίτικο 2007. Συγχαρητήρια στους νικητές, αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν!

Όσο για το ειδικό βραβείο της FIJEV, αυτό δώθηκε από κοινού - δεν ξέρω αν έγινε τυχαία ή ήταν συμβολική κίνηση πολιτικού χαρακτήρα - σε δύο ετικέτες από το Ισραήλ και το Λίβανο. Και τα δύο κρασιά ήταν ερυθρά και μονοποικιλιακά Syrah.

|ig:6-10|

Τέλος, θέλω να σας πω κάτι σημαντικό, που δε νομίζω ότι είναι τόσο γνωστό, όσο θα έπρεπε. Επικεφαλής του Αμπελουργικού τομέα του OIV, με έδρα το Παρίσι, είναι μία Ελληνίδα! Η Αγγελική Τσιώλη, που φέρει τον τίτλο "Chef Unité Viticulture" είναι Γεωπόνος και Οινολόγος, με προϋπηρεσία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είχα τη χαρά να την γνωρίσω στο Bordeaux και αισθάνθηκα ιδιαίτερα υπερήφανος που μία Ελληνίδα ήταν ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα του διαγωνισμού Citadelles du Vin, ως εκπρόσωπος του έγκριτου διεθνούς οργανισμού, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται οι περισσότερες και οι μεγαλύτερες οινικές διοργανώσεις του κόσμου!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v