Επιστροφή στο αμπέλι (της Νεμέας)

"Μέσα στην επόμενη δεκαετία, το Αγιωργίτικο θα είναι μακράν καλύτερο από αυτό που ξέρουμε σήμερα", μου είχε πει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος πριν από κάμποσα χρόνια, την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί το οινοποιείο του, αυτό της ΓΑΙΑΣ Οινοποιητικής, στη Νεμέα. "Και η επανάσταση θα ξεκινήσει από το αμπέλι". Να πω την αμαρτία μου, τότε νόμισα ότι απλά εκθείαζε την συγκεκριμένη ποικιλία και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι συνεργάτες του. Κάποια χρόνια μετά, αποδείχθηκε ότι, όχι μόνο είχε συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του, αλλά και ότι το Αγιωργίτικο μας επιφυλάσσει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις στο μέλλον...

Πριν λίγες μέρες, εκπροσωπώντας 6 οινοποιεία από τη Νεμέα και ένα μεγάλο φυτώριο με εξειδίκευση στο αμπέλι, ο Γιάννης "μάζεψε" μία μικρή ομάδα επαγγελματιών του κρασιού για να συμμετάσχουμε σε ένα πρωτότυπο και πολύ σοβαρό πείραμα. Μέσα σε ένα διάστημα τριών περίπου ωρών δοκιμάσαμε και αξιολογήσαμε 33 δείγματα κρασιού από Αγιωργίτικο, που προήλθαν από ισάριθμα διαφορετικά σημεία του αμπελώνα της Νεμέας.

Σκοπός του πειράματος ήταν να αναδείξει τη διαφορετικότητα της έκφρασης του Αγιωργίτικου ανάλογα με το terroir από το οποίο προέρχεται. Για το λόγο αυτό, τα οινοποιεία που συμμετείχαν στο πείραμα μας έφεραν από 2 εως 6 δείγματα κρασιών δεξαμενής εσοδείας 2010 από τον ίδιο κλώνο Αγιωργίτικου, και το οποίο καλλιεργήθηκε και οινοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο, βάσει πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε και τηρήθηκε για το συγκεκριμένο πείραμα. Μοναδική διαφορά ανάμεσα στα δείγματα ήταν το αμπέλι από το οποίο προήλθε το σταφύλι που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε (μικρο)οινοποίηση, αφού κάθε οινοποιείο κλήθηκε να επιλέξει καρπό τόσο από τα κορυφαία, όσο και από τα πιο... ταπεινά αμπελοτόπια που χρησιμοποιεί. Και πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαφορές ήταν εντυπωσιακά αισθητές.

Τα οινοποιεία/κτήματα που λαμβάνουν μέρος στο πείραμα είναι τα Κατώγι-Στροφιλιά, Σεμέλη, Σκούρα, Γαία, Παλυβού και Σπυρόπουλου, ενώ το φυτώριο αμπέλου που συμμετέχει είναι αυτό του Κώστα Μπακασιέτα. Δεν θα σας πω ποια ήταν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δειγμάτων που δοκιμάσαμε - υποσχέθηκα ότι δεν θα το κάνω, αλλά δεν έχει καιιδιαίτερη σημασία, καθώς το πείραμα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα επαναληφθεί κάμποσες φορές ακόμα τα επόμενα 3 χρόνια, με τη συμμετοχή τόσο οινοχόων και γευσιγνωστών, όσο και οινολόγων.

|ig:all|

Υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας που, για οποιονδήποτε λόγο, θεωρούν το Αγιωργίτικο μία ποικιλία που μπορεί να "δώσει" μόνο εύκολα, απλά και καθημερινά κρασιά. Αν είστε ένας από αυτούς, σας προ(σ)καλώ να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, γιατί αναμένονται εξελίξεις από το "μέτωπο" του Αγιωργίτικου. Κι αυτό όχι μόνο επειδή κάποια οινοποιεία μπορούν πλέον να ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο κι έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο για να μεγιστοποιήσουν την τυπικότητα και την εκφραστικότητά του, αλλά κυρίως επειδή οι ίδιοι οι οινοποιοί της Νεμέας είναι αποφασισμένοι να αναδείξουν τη σημασία του terroir της ζώνης τους και, μέσα από αυτήν, την αξία των κρασιών τους.

Εις αναμονήν εξελίξεων, λοιπόν...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v