Οι πλατείες ρίχνουν την Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση καταρρέει και αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε. Οι διοικούντες ελπίζουν να ξαναβάλουν τον κόσμο στο μαντρί με ανασχηματισμούς, με εκλογές ή και με κυβερνήσεις "εθνικής σωτηρίας".     
Η Κυβέρνηση καταρρέει και αυτό οφείλεται σε όλον αυτόν τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους χωρίς να ξέρει τι ακριβώς θέλει, αλλά… ξέροντας πως θα το πάρει.

Λίγες εβδομάδες μετά τις παταγώδεςι πτώσεις των καθεστώτων στην Αφρική το ελληνικό πανηγύρι, το ειρηνικό ελληνικό πανηγύρι, κάνει αυτό που φαινόταν αδιανόητο: αλλάζει το πολιτικό σκηνικό καθιστώντας σαφές ότι η εκπροσώπησή του, με τον τρόπο που συντελείται, είναι από ανεπαρκής έως απαράδεκτη.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν φαίνεται πλέον ικανός να σταματήσει το ποτάμι των αλλαγών και η πτώση της κυβέρνησης φαίνεται το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Το λογικό είναι το σύστημα να παίξει το τελευταίο του χαρτί προκρίνοντας εκλογές και κυβερνήσεις συνεργασίας, ώστε να κατευναστούν τα πλήθη και να βαδίσει η χώρα στο δρόμο της μνημονιακής ομαλότητας.

Υπάρχει ωστόσο ένα θέμα που αν δεν γίνει αντιληπτό δεν πρόκειται να βρεθεί στέρεο έδαφος για καμία ελληνική κυβέρνηση: Οι αποφάσεις των τεχνοκρατών δεν επιβάλλονται στους λαούς- όσο «σωστές» και αν είναι και όσοι βοήθεια και αν έχουν από την τρομοκρατία που ασκούν τα ΜΜΕ.

Οι λαοί αποφασίζουν για την τύχη τους ακόμη και όταν αυτές οι αποφάσεις νοθεύονται από πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα, από ψεύτικες υποσχέσεις και από ψευτοδιλήμματα του τύπου «ή ψηφίζεις ή δεν μπορείς μετά να έχεις άποψη».

Οι πλατείες έδειξαν ότι μια χαρά μπορείς να έχεις άποψη όποτε θελήσεις και χωρίς να νομιμοποιήσεις το πολιτικό σύστημα και τις σκοπιμότητές του. Αν λοιπόν η απόφαση της κοινής γνώμης είναι να πει «όχι» στο μνημόνιο, αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό- όπως βέβαια και οι συνέπειές του, όποιες και αν είναι αυτές.

Οι εκλογές θα δείξουν; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Οι εκλογές θα είναι το πεδίο όπου θα βρεθούν όλοι όσοι στηρίζουν την χρεοκοπημένη λογική του «μη χείρον βέλτιστον».

Οι δρόμοι είναι που θα δείξουν.

Ραγδαίο Υ.Γ! Απευθύνω έκκληση αισθητικής στα ΜΜΕ να σταματήσουν να κάνουν λόγο για «ραγδαίες» εξελίξεις. Η λέξη κοντεύει από χθες να γίνει τόσο πιπίλα, όσο και το «ακραία» για τα καημένα τα καιρικά φαινόμενα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v