Αχ Κυριε Πρέσβη, μας κακομαθαίνετε!...

Μία Σομελιέ και ένας Master Sommelier από τον Καναδά, ένας Δημοσιογράφος Οίνου από τη Ρωσία, ένας Αμερικάνος Εκπαιδευτής Οίνου με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, καθώς και ένας από τους 3 ανθρώπους στον κόσμο που κατέχουν ταυτόχρονα και τον τίτλο του Master of Wine, αλλά και αυτόν του Master Sommelier. Αυτοί είναι οι Πρεσβευτές του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού, οι οποίοι έχουν αναλάβει την (ιερή) αποστολή να εκπαιδεύσουν τις αγορές των χωρών τους (και όχι μόνο) πάνω στην αξία και την ομορφιά των κρασιών της Ελλάδας.

Τους γνωρίσαμε αυτή την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, στο Ναύπλιο, όπου έλαβε χώρα το Συμπόσιο για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί. Όταν συστήθηκαν και μίλησαν για τον εαυτό τους, την πορεία τους, αλλά και για τη σχέση τους με το Ελληνικό κρασί, έδειξαν έναν πραγματικά συγκινητικό ενθουσιασμό, βαθιά γνώση, αλλά και αυθεντική αγάπη για την Ελλάδα: την ιστορία της, τη γαστρονομία της και - εννοείται - τα κρασιά της.

Ανάμεσα στο κοινό ήταν Σομελιέ, διευθυντές προμηθειών και δημοσιογράφοι από το εξωτερικό, καθώς και οινοποιοί και κάποιοι δημοσιογράφοι και bloggers από την Ελλάδα. Το Συμπόσιο ξεκίνησε με την προβολή ολόκληρου του προωθητικού βίντεο (θυμάστε ότι αυτό που σας έδειξα εγώ σε "preview" σε προηγούμενο post ήταν απλά το trailer) που θα προβάλλεται σε εκθέσεις και εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία πολύ καλοφτιαγμένη ταινία, η οποία εξιστορεί το οδοιπορικό των πρεσβευτών μας στις ζώνες που παράγουν τις 4 βασικές ποικιλίες που θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της εκστρατείας αυτής στο εξωτερικό: της Νεμέας για το Αγιωργίτικο, της Μαντινείας για το Μοσχοφίλερο, της Σαντορίνης για το Ασύρτικο, καθώς και της Νάουσας και του Αμυνταίου για το Ξινόμαυρο. Η ταινία βέβαια δεν εστιάζει αποκλειστικά στο κρασί, αλλά - πολύ σωστά - περιλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα όμορφα στοιχεία του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως η φύση, ο αρχαίος πλούτος και τα μουσεία μας (με ειδική έμφαση στο Μουσείο της Ακρόπολης). Εννοείται, βεβαίως, ότι δεν αφήνει απ' έξω τις Ελληνικές γεύσεις και την κουζίνα μας: μιλάει για τα προϊόντα που συνθέτουν την Ελληνική γαστρονομία, κάποια από τα οποία οι Πρεσβευτές μας απόλαυσαν σε διάσημα εστιατόρια της Ελλάδας, όπως η Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη στη Σαντορίνη και το αγαπημένο εστιατόριο του φίλου μου Νίκου Κοντοσώρου στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, που φέρει το όνομά του.

Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, και είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Κάποιοι από τους ξένους προσκεκλημένους σχολίασαν την καμιά φορά υπερβολική χρήση του βαρελιού από τους Έλληνες οινοποιούς, καθώς και το γεγονός ότι πολλά από τα κρασιά μας διατίθενται στην αγορά πολύ σύντομα μετά την εμφιάλωση, κι έτσι φτάνουν στις αγορές ακόμα ανέτοιμα, δίνοντας έτσι μία ημιτελή εικόνα του βάθους και της αξίας τους. Κάποιοι άλλοι συζήτησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα κρασιά μας μεταφέρονται στις μακρινές αγορές στις οποίες εξάγονται, καθώς και τη σημασία της επιλογής του σωστού αντιπροσώπου σε κάθε μία από αυτές τις αγορές. Τέλος, ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι οι περισσότεροι προσκεκλημένοι δήλωσαν ότι θεωρουν τις τιμές των Ελληνικών κρασιών στις αγορές τους αρκετά λογικές.

Οι Έλληνες οινοποιοί έδωσαν πολύ δυναμικό παρών στο Συμπόσιο, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό: με κίνδυνο να ξεχάσω αρκετούς, σας αναφέρω ονόματα όπως Σκούρας, Παπαϊωάννου, Μπουτάρης, Χατζημιχάλης, Παπαγιαννάκος, Βασιλείου, Παπαντώνης και Ρούβαλης, καθώς και εκπροσώπους από τα οινοποιεία Κατώγι Αβέρωφ, Κεχρή, Κτήμα Άλφα, Ιδαία Οινοποιητική, Αλεξάκη, κ.α. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, τους Έλληνες οινοποιούς εκπροσώπησε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος της Γαίας Οινοποιητικής, ο οποίος πήρε το λόγο και απάντησε αρκετά από τα ερωτήματα των προσκεκλημένων, και τόνισε ότι "η πραγματική και συστηματική προσπάθεια εξαγωγής και εξωστρέφειας για το Ελληνικό κρασί ουσιαστικά ξεκινάει τώρα".

Πολλές ετικέτες από τα οινοποιεία που έλαβαν μέρος στο Συμπόσιο (και όχι μόνο) "πρωταγωνίστησαν" στην δοκιμή που ακολούθησε τη συζήτηση, στο μεσημεριανό γεύμα, αλλά και στο βραδινό πάρτυ που ολοκλήρωσε την εκδήλωση. Την επομένη, οι Έλληνες της "παρέας" πήραμε το δρόμο για τα σπίτια και τις δουλειές μας. Οι ξένοι προσκεκλημένοι, όμως, συνέχισαν το πρόγραμμα "οργώματος" του Ελληνικού αμπελώνα, για να γνωρίσουν τα κρασιά μας όσο το δυνατόν καλύτερα!

Έχω μόνο θετικά λόγια για την νέα αυτή προσπάθεια της ΕΔΟΑΟ για την προβολή του Ελληνικού κρασιού στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Όσο για τους νεοφώτιστους Πρεσβευτές μας, πιστεύω ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να "κακομάθουν" τους οινόφιλους του κόσμου με τα κρασιά μας, και τους εύχομαι κάθε επιτυχία!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v