Μία en primeur επίσκεψη στο Château Lynch Bages

Το highlight αυτού του ταξιδιού στο Μπορντώ ήταν η σημερινή επίσκεψη στο Château Lynch Bages, στην κοινότητα του Pauillac. Γιατί πέρα από το γεγονός ότι μία επίσκεψη σε ένα από τα μεγάλα Μπορντωλέζικα Châteaux είναι πάντα μία ξεχωριστή εμπειρία, σήμερα δοκιμάσαμε τα κρασιά της εσοδείας 2010 του οινοποιείου en primeur, κι έτσι μου έφυγε κι ένα άχτι που είχα για φέτος...

Το Château Lynch Bages παράγει περίπου 500 χιλιάδες φιάλες ετησίως, τα 2/3 των οποίων αφορούν στην φερώνυμη πρώτη ετικέτα του, που είναι Grand Cru Classé 5ης κλάσεως. Η γκάμα του οινοποιείου περιλαμβάνει 2 ακόμα ετικέτες, ωστόσο το portfolio της οικογένειας Cazes, στην οποία ανήκει, διαθέτει ακόμα 2 châteaux  στο Μπορντώ, το Cordeillan Bages και το Ormes de Pez, καθώς και οινοποιεία στο Châteauneuf-du-Pape, στην Αυστραλία και την Πορτογαλία. Το Lynch Bages, το οποίο μετράει κάμποσους αιώνες ζωής και θεωρείται από τα πιο ιστορικά της περιοχής, παράγει κρασιά τυπικά του Pauillac, δηλαδή με έμφαση στο Cabernet Sauvignon (εν προκειμένω πάνω από 75%), με πικάντικη αρωματική πολυπλοκότητα και όμορφες τανίνες.

Το οινοποιείο διαθέτει δύο βασικούς χώρους: το παλιό οινοποιείο, που χρησιμοποιείται σαν μουσείο και χώρος έκθεσης έργων τέχνης, είχε σχεδιαστεί τον 19ο αιώνα από έναν μηχανικό ορυχείων, γι αυτό και η γραμμή της οινοποίησης είναι οργανωμένη έτσι ώστε όλος ο εξοπλισμός (ακόμα και οι στροφιλιές) να κινείται με ράγες, αλλά και να αξιοποιείται στο έπακρον η βαρύτητα. Το νέο τμήμα του οινοποιείου είναι αισθητά πιο σύγχρονο, χωρίς όμως να διαθέτει την τελευταία τεχνολογία και τους αυτοματισμούς που συναντάει κανείς σε άλλα οινοποιεία. Εκτός από την πολύ όμορφη σάλα των εκδηλώσεών του, όπου παρατίθενται γεύματα με απίθανη (όπως διαπιστώσαμε απόψε) κουζίνα, οι ιδιοκτήτες του Château Lynch Bages έχουν φτιάξει γύρω από το Κτήμα ένα μικρό, πανέμορφο πρότυπο χωριό, στο οποίο βρίσκεται το πωλητήριο των κρασιών του (αλλά και πολλών άλλων ειδών), ένα μπαρ, ένα καφέ, ένα κρεοπωλείο, ένα ντελικατέσεν και μία σχολή οινογνωσίας - όλα σε τυπική Μπορντωλέζικη αρχιτεκτονική - τα οποία έχουν (τον πολύ έξυπνο) στόχο να κρατούν τον (οινο)τουρίστα όσο περισσότερο γίνεται στον χώρο, και να του προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες και προϊόντα (με το αζημίωτο, εννοείται).

|ig:1-8|

Η στιγμή της δοκιμής en primeur ήταν αυτή που όλοι περιμέναμε. Δεν θα σταθώ στις υπόλοιπες ετικέτες που δοκιμάσαμε, γιατί το δικό μου ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο Château Lynch Bages 2010. Πρόκειται για χαρμάνι από 79% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 2% Cabernet Franc και 1% Petit Verdot. Η οξύτητά του είναι 4.3 g/l, και ο αλκοολικός του τίτλος 13.6%. Όταν θα είναι πλέον έτοιμο για εμφιάλωση, θα έχει παραμείνει για 12 μήνες σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια, το 70% των οποίων θα είναι καινούρια. Το κρασί έβγαζε μία πολύ όμορφη ωριμότητα στη μύτη, με αρώματα σκούρων φρούτων ποτισμένων σε λικέρ ή μπράντυ, και νότες γλυκών μπαχαρικών. Οι τανίνες του είναι σφικτές, αλλά όχι όσο επιθετικές θα περίμενε κανείς από ένα κρασί που ακόμα βρίσκεται στα μισά περίπου της διαδικασίας της ωρίμανσής του. Δεν ξέρω αν το 2010 ήταν η (ακόμα μία) εξαιρετική χρονιά που οι Μπορντωλέζοι "φώναξαν" για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο, πιστεύω όμως ότι το συγκεκριμένο κρασί θα είναι έτοιμο και απολαυστικό αρκετά σύντομα αφότου κυκλοφορήσει στην αγορά. Πάντως η εσοδεία του 2002 που απολαύσαμε με το δείπνο μας στο τέλος της βραδιάς ήταν πραγματικά η επιτομή του καλού ερυθρού Μπορντωλέζικου κρασιού (στην όχι τόσο αστρονομική τιμή των €80 η φιάλη).

|ig:9-14|

Δύο σημαντικά στοιχεία - σημεία των καιρών από τη σημερινή επίσκεψη: το πρώτο είναι ότι σήμερα, 30 Μαΐου, τα κλήματα στα αμπέλια του Château Lynch Bages ήταν σε πολύ προχωρημένο - για την εποχή - στάδιο ανάπτυξης. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του οινοποιείου η διαδικασία είναι ήδη πρόωρη κατά 3 εβδομάδες (την άλλη εβδομάδα ξεκινούν τα ξεφυλλίσματα), ενώ, αν ο καιρός συνεχίσει το ίδιο "βιολί", ο τρύγος φέτος αναμένεται αισθητά πρώιμος. Το δεύτερο είναι ότι, ακόμα και ένα παραδοσιακό οινοποιείο που δεν έχει, όπως σας προανέφερα, υιοθετήσει την τελευταία τεχνολογία στην οινοποίηση των κρασιών του, έχει επενδύσει σοβαρά στην ιχνηλασιμότητά τους. Έτσι, οι φιάλες αναγράφουν το όνομα του οινοποιείου σκαλιστό στον πάτο τους, ενώ ειδικοί κωδικοί μαρκάρονται στο σώμα τους με ακτίνες λέιζερ. Αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους ελέγχου ποιότητας, αλλά και για να αντιμετωπισθούν τα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα απάτης με κρασιά-"μαϊμούδες" που κυκλοφορούν κυρίως στην Ασία.

Αξίζει τον κόπο να κάνετε μία ηλεκτρονική επίσκεψη στο Château Lynch Bages. Η ιστοσελίδα του περιλαμβάνει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, ειδικά για κάποιον που θα ήθελε να το επισκεφτεί ή και να μείνει σε κάποιον από τους χώρους του. Θα την βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lynchbages.com.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v