Ασυλία στο άσυλο

Το δικαστήριο αθώωσε τους τρεις Πρυτάνεις που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του αντιεξουσιαστικού site Indymedia. Εκτος των άλλων, μια δικαστική νίκη υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.    
Αθώοι για τις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος κηρύχθηκαν ο πρώην Πρύτανης και τους οι δύο Αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου που είχαn παραπεμφθεί με την «υπόθαλψη» του αντιεξουσιαστικού ειδησεογραφικού site Indymedia.

Ο λόγος ήταν ότι οι servers του συγκεκριμένου site φιλοξενούνταν σε κτίρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος με αποτέλεσμα να προστατεύονται από το νόμο περί ασύλου και να μην υπόκεινται σε πολιτικού τύπου διώξεις.

Οι τρεις πανεπιστημιακοί ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν την τεχνική ή νομική υποχρέωση να σταματήσουν τη φιλοξενία του Indymedia «παρόλο που οι ίδιοι προσωπικά καταδικάζουν πολλά από δημοσιεύματά του», ενώ και ο Εισαγγελέας συμφώνησε να παύσει η δίωξη.

Το Indymedia είχε και έχει σαφή πολιτική θέση την οποία ουδόλως κρύβει. Το ερώτημα- που ετέθη με τη μορφή της δίωξης προς τις πρυτανικές αρχές είναι κατά πόσον δικαιούνται να παρέχουν άσυλο στις επικοινωνιακές προσπάθειες μιας ακραίας πολιτικά ομάδας. Η υπόθεση λοιπόν δεν ήταν απλή, αφού οι ψηφοφόροι και οι ψηφοθηρευτές των δύο μεγάλων κομμάτων (και του ΚΚΕ) οδύρονται για το πόσο καταστρέφει την πολιτική ζωή ο αντιεξουσιαστικός μηδενισμός, και κάνουν κάθε άλλο παρά δημοφιλή στάση την περίθαλψη του «πομπού» του.

Έτσι, αν και η νομοθετημένη προστασία του συγκεκριμένου αγαθού είναι προφανής, η υπεράσπισή του ήθελε «πολιτική» παρρησία. Λέω δε ότι πρόκειται περί προφανούς κάλυψης του νόμου, αφού ο νομοθέτης δεν διαχωρίζει ανάμεσα στις ακραίες, τις «ακραίες» και τις άλλες ιδέες για να προστατεύσει.

Την ίδια γνώμη φαίνεται να είχε και ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος προσήλθε ως μάρτυρας υπεράσπισης των Πρυτάνεων. «Ο χώρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας πρέπει να επεκτείνεται στα ακραία όρια, γιατί μόνο τότε είναι ελευθερία», είπε ο αστός- αριστερός.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια δικαστική νίκη για το Πανεπιστημιακό Άσυλο που δέχεται ουκ ολίγες επιθέσεις από συντηρητικούς οι οποίοι θεωρούν ότι «το πρόβλημα είναι αυτοί που φωνάζουν».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v