Σπεσιαλιτέ ξένων χωρών για τις οποίες αξίζει να ταξιδέψεις στο εξωτερικό

Βacalhau à brás ή lángos; Κhinkali ή lohikeitto; Αν έχεις ταξιδιάρα ψυχή και είσαι φαγητολάτρης τότε ήρθε η ώρα να σου κάνουμε το τραπέζι.

Σπεσιαλιτέ ξένων χωρών για τις οποίες αξίζει να ταξιδέψεις στο εξωτερικό

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως ένα μόνο πιάτο μπορεί να σου αλλάξει την οπτική για έναν ολόκληρο πολιτισμό; Η γεύση έχει τον μαγικό τρόπο να ενώνει τις κουλτούρες και να δημιουργεί εμπειρίες που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου. Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, δεν γνωρίζεις απλώς ανθρώπους και μέρη — δοκιμάζεις την ψυχή κάθε λαού μέσα από τη γαστρονομία του. Και πίστεψέ με, υπάρχουν σπεσιαλιτέ που αξίζουν όσο και τα ίδια τα αξιοθέατα.

Ας κάνουμε μαζί έναν νοερό γύρο του κόσμου μέσα από τα πιο εμβληματικά πιάτα που σε περιμένουν εκεί έξω.

Ιαπωνία – Ένα ταξίδι στις υφές και την ισορροπία

Η Ιαπωνία δεν είναι μόνο sushi. Αν και το sushi omakase, δηλαδή το μενού επιλογής του σεφ, είναι εμπειρία που δεν ξεχνάς ποτέ. Εκεί κάθε κομμάτι είναι χειροποίητο μπροστά σου και φτιαγμένο με μαθηματική ακρίβεια.

Αν θες όμως κάτι λιγότερο “πολυτελές” αλλά εξίσου αυθεντικό, δοκίμασε ramen. Σούπα με ζωμό που έχει σιγοβράσει για ώρες, noodles με σωστή υφή, και toppings όπως μαριναρισμένο αυγό και chashu (χοιρινό). Η Χακάτα στην Ιαπωνία είναι διάσημη για το tonkotsu ramen, με πυκνό, σχεδόν κρεμώδη ζωμό από κόκαλα χοιρινού.

Ινδία – Μπαχαρικά και ένταση σε κάθε μπουκιά

Στην Ινδία, η κουζίνα είναι σχεδόν τελετουργία. Το chicken tikka masala, παρόλο που κάποιοι το λένε “βρετανικής καταγωγής”, στην Ινδία παίρνει άλλη διάσταση. Τα κομμάτια κοτόπουλου είναι μαριναρισμένα με γιαούρτι και μπαχαρικά, ψημένα στον φούρνο tandoor και μετά βυθίζονται σε μια πλούσια σάλτσα από ντομάτα, κρέμα και μπαχαρικά.

Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις biryani — ένα πιάτο με ρύζι, αρωματισμένο με κάρδαμο, γαρύφαλλο, κρόκο και συνοδευόμενο από αρνί ή κοτόπουλο. Στην πόλη Hyderabad, είναι σχεδόν θρησκευτική εμπειρία.

Γαλλία – Η τέχνη στο πιάτο

Η γαλλική κουζίνα έχει τη φήμη της και δικαίως. Αν βρεθείς στο Παρίσι, δοκίμασε οπωσδήποτε boeuf bourguignon — μοσχάρι σιγομαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, καρότα, μανιτάρια και μυρωδικά. Είναι το απόλυτο comfort food.

Για κάτι πιο ελαφρύ, αλλά κομψό, πήγαινε σε ένα bistrot και ζήτησε quiche lorraine. Αφράτη τάρτα με αυγό, κρέμα και μπέικον — και το καλύτερο, μπορείς να την φτιάξεις και στο σπίτι.

Ταϊλάνδη – Γλυκό, ξινό, πικάντικο σε αρμονία

Στην Ταϊλάνδη, κάθε πιάτο είναι μια συμφωνία αντιθέσεων. Το pad thai είναι διάσημο, και όχι άδικα. Ρυζομακάρονα, αυγό, tofu, φιστίκια, φύτρα φασολιού, και μια γλυκόξινη σάλτσα από ταμάρινδο και palm sugar.

Αν όμως θέλεις να ανακαλύψεις την καρδιά της ταϊλανδέζικης κουζίνας, πρέπει να δοκιμάσεις tom yum goong — σούπα με γαρίδες, λεμονόχορτο, galangal και τσίλι. Ξυπνάει τις αισθήσεις σου με κάθε κουταλιά.

Πορτογαλία – Θάλασσα, αλάτι και κανέλα

Η πορτογαλική κουζίνα είναι γεμάτη θαλασσινή αύρα, άρωμα από ελαιόλαδο και γλυκές αναμνήσεις κανέλας. Το πιο διάσημο πιάτο που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το bacalhau à brás — παστός μπακαλιάρος με αυγό, πατάτες σε λεπτές λωρίδες και κρεμμύδι. Θα το βρεις παντού, κι όμως, κάθε σπίτι και κάθε ταβέρνα έχει τη δική της εκδοχή.

Για κάτι γλυκό, μην παραλείψεις το θρυλικό pastel de nata — μικρά ταρτάκια με κρέμα, τραγανή σφολιάτα και ελαφρώς καραμελωμένη επιφάνεια. Πασπαλισμένα με λίγη κανέλα και ζάχαρη άχνη, είναι εθιστικά.

Ουγγαρία – Το βασίλειο της πάπρικας

Η Βουδαπέστη μπορεί να σε εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική της, αλλά η κουζίνα της θα σε κρατήσει εκεί. Πρώτο και καλύτερο, το gulyás (γκουλάς) — σούπα με μοσχάρι, πατάτες, καρότα και φυσικά... πάπρικα. Είναι ζεστή, πικάντικη, παρηγορητική. Μην την συγχέεις με το στιφάδο — αυτή εδώ έχει ένταση και σώμα.

Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις lángos, ένα τηγανητό ψωμάκι που σερβίρεται με σκόρδο, ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί. Δε μοιάζει με τίποτα που έχεις φάει πριν και τρώγεται καλύτερα σε υπαίθριες αγορές.

Γεωργία – Η καρδιά του Καυκάσου στο τραπέζι σου

Η Γεωργία είναι μία από τις πιο γευστικά ανεξερεύνητες χώρες — αλλά είναι θησαυρός. Πιάτο-σήμα κατατεθέν: khachapuri. Σκέψου ένα ζυμωτό ψωμί σε σχήμα βάρκας, γεμισμένο με λιωμένα τυριά και ένα αυγό να “ψήνεται” αργά στη μέση. Το σπας και ανακατεύεις τον κρόκο με το τυρί. Απόλαυση.

Μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις khinkali — χειροποίητα ζυμαρικά, γεμισμένα με καυτερό ζωμό και κιμά, τα οποία τρως με συγκεκριμένο τρόπο για να μην χυθεί τίποτα. Και αν σε κεράσουν satsivi (κοτόπουλο με καρύδι και σκόρδο), ξέρεις ότι σε θεωρούν ήδη δικό τους άνθρωπο.

Φινλανδία – Γεύσεις του βορρά με χαρακτήρα

Στη Φινλανδία, η φύση κυριαρχεί όχι μόνο στα τοπία αλλά και στη γαστρονομία. Το lohikeitto είναι μια παραδοσιακή σούπα σολομού με πατάτες, κρεμμύδι και άνηθο. Θερμαντική, απλή και βαθιά φιλική, είναι το ιδανικό πιάτο για τις κρύες μέρες.

Ένα ακόμη ιδιαίτερο πιάτο είναι το karjalanpiirakka, ένα είδος πίτας από μαύρο ρυζάλευρο, γεμισμένη με ρύζι ή πουρέ πατάτας και σερβιρισμένη με αυγοβούτυρο (munavoi). Δεν θα το βρεις αλλού στον κόσμο.

Και για επιδόρπιο; Φινλανδικά pulla — γλυκά ψωμάκια με κάρδαμο, που συνοδεύουν τέλεια τον καφέ σου σε ένα καφέ στο Ελσίνκι.

Νότια Κορέα – Η κουζίνα της έντασης και της ισορροπίας

Η Κορεάτικη κουζίνα δεν φωνάζει – καίει, ξυπνά και σε κάνει να εθιστείς. Πρώτα απ’ όλα: kimchi. Ζυμωμένο λάχανο με τσίλι, σκόρδο και τζίντζερ. Πικάντικο, ξινό, έντονο, είναι σχεδόν υποχρεωτικό συνοδευτικό σε κάθε γεύμα.

Για κυρίως, μη χάσεις το bibimbap: ένα μπολ με ρύζι, λαχανικά, αυγό και gochujang (καυτερή πάστα τσίλι), όλα ανακατεμένα σε τέλεια αρμονία. Και αν αγαπάς τις ψητές γεύσεις, το Korean BBQ θα σου μείνει αξέχαστο. Ψήνεις μόνος σου το κρέας στο τραπέζι, τυλίγεις σε φύλλα μαρουλιού, βάζεις σάλτσες και απολαμβάνεις.

Λίβανος – Μικρές μπουκιές μεγάλης παράδοσης

Η κουζίνα του Λιβάνου είναι από τις πιο φιλόξενες. Δεν τρως μόνος – μοιράζεσαι. Το mezze είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Μικρά πιάτα όπως hummus, baba ganoush, tabbouleh, labneh και φαλάφελ, όλα πάνω στο τραπέζι, σε προκαλούν να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα.

Το kibbeh είναι ένα από τα εθνικά τους πιάτα: τραγανές μπαλίτσες από κους-κους και κιμά, γεμισμένες με κρεμμύδι και καρυκεύματα. Όταν είναι φρεσκοτηγανισμένο, είναι απλώς τέλειο. Και στο τέλος, ρίξε και ένα καταΐφι με ροδόνερο και φιστίκι Αιγίνης για να φύγεις με το χαμόγελο.

Περού – Μια fusion κουζίνα από μόνη της

Η περουβιανή κουζίνα είναι από τις πιο μοντέρνες και ταυτόχρονα βαθιά παραδοσιακές. Το απόλυτο πιάτο; Ceviche. Φρέσκο ψάρι μαριναρισμένο με χυμό λάιμ, κόλιανδρο, κρεμμύδι και λίγο τσίλι. Είναι δροσερό, ξινό, καυτό και… ακαταμάχητο.

Αν θες κάτι πιο χορταστικό, δοκίμασε lomo saltado – ένα stir-fry βοδινού με πατάτες, ρύζι και λαχανικά, επηρεασμένο από την κινεζική κουζίνα (οι Περουβιανοί έχουν ισχυρή κοινότητα κινεζικής καταγωγής). Και φυσικά, μην παραλείψεις ένα pisco sour, το εθνικό τους κοκτέιλ, με pisco, λάιμ, ασπράδι αυγού και πικρή σόδα.

Βέλγιο – Όχι μόνο σοκολάτα και μπύρα

Το Βέλγιο είναι γαστρονομικός παράδεισος μεταμφιεσμένος σε μικρή χώρα. Ξεκίνα με moules-frites – μύδια στον ατμό, μαγειρεμένα με κρασί ή σκόρδο, και τραγανές πατάτες δίπλα. Οι Βέλγοι παίρνουν πολύ σοβαρά τις τηγανητές πατάτες, πίστεψέ με.

Για πιο χειμερινό comfort food, ψάξε για carbonade flamande – μοσχάρι μαγειρεμένο αργά με βελγική μπύρα, μουστάρδα και κρεμμύδι. Είναι πλούσιο, βαθύ, σχεδόν γλυκόπικρο και σε κάνει να ζητάς κι άλλο ψωμί για βούτηγμα.

Και φυσικά, μην φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις βελγικές βάφλες – χοντρές, αρωματικές, τραγανές απέξω και αφράτες μέσα. Με φρούτα, σοκολάτα, σαντιγί ή απλώς σκέτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v